Det är förskräckligt att vi har barn som förtrycks för att skydda familjens ”heder”, men ett generellt slöjförbud i skolan går ut över de flickor som vill bära slöja. Dessa flickor har rätt till sin religionsfrihet, och att tvinga av dem slöjan är skulle vara en enorm kränkning, skriver debattören.
Det är förskräckligt att vi har barn som förtrycks för att skydda familjens ”heder”, men ett generellt slöjförbud i skolan går ut över de flickor som vill bära slöja. Dessa flickor har rätt till sin religionsfrihet, och att tvinga av dem slöjan är skulle vara en enorm kränkning, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery / TT

Ett slöjförbud skulle stigmatisera hedersutsatta flickor

Robert Hannah anklagar liberaler för att vara ängsliga och för rädda för att kallas rasister, att det är därför vi är emot ett slöjförbud i skolan. Men vi i LUF är varken ängsliga eller rädda för att bli kallade rasister, vi tycker helt enkelt att slöjförbud i skolan är dålig populistisk som stigmatiserar en redan utsatt grupp, skriver Gabriella Toftered.

ANNONS
|

Robert Hannahs (L) skriver i en i debattartikel i Expressen att Liberalerna borde ändra åsikt och vara för ett slöjförbud i för- och grundskolan. Han menar att svenska politiker behöver vara mindre ängsliga och att människor inom Liberalerna är rädda för att bli kallade rasister. Det är intressant att Hannah kallar majoriteten av sitt parti för ängsliga och rädda, då alla förslag om slöjförbud i skolan röstades ner på Liberalernas landsmöte förra året. Liberala ungdomsförbundet är varken ängsliga eller rädda för att bli kallade rasister, vi tycker helt enkelt att slöjförbud i skolan är dålig populistisk politik som ett liberalt parti inte ska ägna sig åt.

ANNONS

Visar respektlöshet

Robert Hannah uppvisar en respektlöshet mot unga flickors religionsfrihet och kroppsliga autonomi. Slöjförbud i skolorna betraktas som en quickfix för att bekämpa hedersförtryck, men att förbjuda unga flickor att bära slöja strider mot deras religionsfrihet och stigmatiserar en redan utsatt minoritet.

Det är förskräckligt att vi har barn som förtrycks för att skydda familjens ”heder”, men ett generellt slöjförbud i skolan går ut över de flickor som vill bära slöja. Dessa flickor har rätt till sin religionsfrihet, och att tvinga av dem slöjan är skulle vara en enorm kränkning. Det skulle vara oerhört problematiskt om staten börjar diktera vilka kläder vissa grupper får bära och inte bära. En stat ska inte bestämma vad människor har på dig, en stat ska inte bestämma vad flickor har på sig.

Tvärtom riskerar förslaget att förvärra situationen för flickor som är utsatta för hedersförtryck, de flickor som man säger sig vill hjälpa

Robert Hannah skriver att ett slöjförbud den enskilt viktigaste åtgärden för hedersförtryckta flickors frihet. Vi håller inte med. Tvärtom riskerar förslaget att förvärra situationen för flickor som är utsatta för hedersförtryck, de flickor som man säger sig vill hjälpa. För vad blir konsekvensen? Antagligen att dessa flickors frihet begränsas ännu mer, de kanske inte får komma till skolan, träffa kompisar eller ägna sig åt fritidsaktiviteter. Är ett förbud mot slöja i skolan värt det? Är det värt att dessa flickor pressas ännu djupare in i ett utanförskap? Politiska krav kan tvinga av flickor slöjan och stigmatisera den, men förtrycket kommer finnas kvar i hemmet. Föräldrar har stor makt över sina barn, men då krävs lagstiftning som skyddar barns rättigheter och inte förbud som riktar in sig mot vissa grupper och stigmatiserar.

ANNONS

Man kan också fråga sig hur förbudet ska fungera i praktiken. Ska lärare går omkring och rycka av elever slöjan, i stället för att fokusera på undervisningen? Och vad ska straffet vara om flickan vägrar? Ska hon skickas hem från skolan och inte få komma tillbaka förrän hon går med på att ta av sig slöjan? I stället för att hon rustas med kunskap som ger henne alla möjligheter att förverkliga sina drömmar och skapa sig ett bra liv.

Statliga klädregler

Liberala Ungdomsförbundet är i ständig opposition mot alla typer av förtryck och därför anser vi att ett slöjförbud i skolan är en katastrofal idé. Ett liberalt och feministiskt parti ska inte driva förslag om statliga klädregler för vissa grupper. I en liberal demokrati ska människor bestämma över sina egna kroppar och sin klädsel, politiker ska ge fan i det. Hedersförtryckta flickor förtjänar mer av svenska politiker än slapp förbudspolitik. Det är ett liberalt och feministiskt partis skyldighet att driva en kraftfull skol- och socialpolitik för att bekämpa förtrycket som dessa flickor lever under. Så ger vi alla flickor frihet.

Gabriella Toftered, Feministisk- och integrationspolitisk talesperson, Liberala Ungdomsförbundet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS