Vårdföretagarnas synsätt är inte bara hånfullt mot dem som står i frontlinjen och kämpar mot corona, utan också oansvarigt mot det samhälle där alla, från experter till pensionärsorganisationer, pekar på de förbättringar som måste göras för att få en äldreomsorg värdig namnet som Sverige sedan kan vara stolt över, skriver debattören.
Vårdföretagarnas synsätt är inte bara hånfullt mot dem som står i frontlinjen och kämpar mot corona, utan också oansvarigt mot det samhälle där alla, från experter till pensionärsorganisationer, pekar på de förbättringar som måste göras för att få en äldreomsorg värdig namnet som Sverige sedan kan vara stolt över, skriver debattören. Bild: Johan Nilsson/TT

Ett hån mot vårdpersonalen att vägra ge dem högre lön

Förra året gick de största vårdföretagen med 1,2 miljarder kronor i vinst. Trots det motsätter sig Vårdföretagarna att ge sina yrkesutbildade några hundra kronor extra i månaden. I stället tvingar de Kommunal att ta till stridsåtgärder i brinnande pandemi. I och med det har begreppet ”mycket vill mer ha” fått en ny innebörd, skriver Anna Skarsjö, Kommunal Väst.

ANNONS
|

I åratal har medlemmarna i Kommunal lämnat vittnesmål om de stora bristerna i äldreomsorgen. Brister skapade av nedprioriteringar och underfinansiering. När coronapandemin bröt ut kunde inte någon blunda för dessa vittnesmål, och det stora erkännandet kom i och med Coronakommissionens delrapport innan jul. Nu är alla överens om att det krävs krafttag för att höja statusen och attraktionskraften i omsorgsyrkena. För det är personalens kompetens och villkor som avgör kvalitén i verksamheterna. Och där övriga arbetsgivare som bedriver vård och omsorg accepterat de yrkanden som Kommunal gjort ifråga om en extra satsning på sina yrkesutbildade, så säger Vårdföretagarna nej. Trots sina massiva vinster väljer de alltså att tvinga ut Kommunal i konflikt för några hundra kronor per månad, mitt under rådande pandemi. Det alla andra i Sverige sedan länge insett - att välfärdens hjältar är värda mer än applåder från balkongerna - är uppenbarligen inte något Almega Vårdföretagarna skriver under på.

ANNONS

Oansvarigt mot samhället

Vårdföretagarnas synsätt är inte bara hånfullt mot dem som står i frontlinjen och kämpar mot corona, utan också oansvarigt mot det samhälle där alla, från experter till pensionärsorganisationer, pekar på de förbättringar som måste göras för att få en äldreomsorg värdig namnet som Sverige sedan kan vara stolt över.

Kommunals medlemmar, som nu tar striden för likvärdiga villkor, oavsett om du arbetar i kommunal, ideell eller privat regi, är stolta. Stolta över att stå upp för varandra, i en av de svåraste tiderna i modern historia. Och vi kommer inte att backa!

Kommunals krav är inga konstigheter, och allt annat än oskälig. Vi vill bara att Vårdföretagarnas avtal ska vara i nivå med de avtal vi redan förhandlat fram för vård- och omsorgspersonal i andra verksamheter än de privata. Varken mer eller mindre. Det innebär bland annat högre lön för alla, och en extra lönesatsning på de som är yrkesutbildade. Och detta utan villkorsförsämringar för att ”betala” dessa blygsamma lönesatsningar. Vi kommer aldrig att acceptera smygförsämringar av avtal, och vi har det svenska folket med oss.

Betala med sämre villkor

I en Sifo-undersökning från i höstas uppgav fyra av fem att yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg bör få höjd lön. Vårdföretagarna säger visserligen ja till det, men anser att medlemmarna i Kommunal ska betala den extra satsningen med sämre villkor i övrigt i sina avtal. Det är som att säga ja och nej på samma gång.

ANNONS

Anna Skarsjö, Ordförande Kommunal Väst

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS