Folkmord. Det som pågår nu är ett utstuderat krig mot Mellanösterns minoriteter; kristna (kaldéer/assyrier/syrianer), yazidier och andra etno-religiösa minoriteter. Kalla folkmordet för vad det är, skriver debattörerna.
Folkmord. Det som pågår nu är ett utstuderat krig mot Mellanösterns minoriteter; kristna (kaldéer/assyrier/syrianer), yazidier och andra etno-religiösa minoriteter. Kalla folkmordet för vad det är, skriver debattörerna.

Erkänn folkmord på kristna

DEBATT: Det råder inget tvivel om att de grymheter IS utövar på bland andra kristna är att betrakta som folkmord. Det är dags för Sverige att erkänna det, skriver bland andra Eva Wallin (KD).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Kristna halshuggs, yazidier bränns på bål, kvinnor och barn säljs som sexslavar. Mångtusenåriga kulturer skövlas systematiskt för att utradera historien. En efter en reser sig världens ledande aktörer och fördömer dessa bestialiska illdåd – äntligen, det borde ha skett för flera år sedan. EU, USA, Storbritannien, Irland och Litauen har alla fördömt terrorismens illdåd. Lars Adaktussons (KD) brinnande engagemang i EU-parlamentet startade vågen av folkmordserkännanden.

Nu är vi många som anser att Sverige står på tur. Det råder inget tvivel om att de grymheter IS/Daesh utövar är folkmord. Det är ett utstuderat krig mot Mellanösterns minoriteter; kristna (kaldéer/assyrier/syrianer), yazidier och andra etno-religiösa minoriteter. IS/Daesh utraderar systematiskt alla spår av mångtusenåriga kulturer samt tar livet av de som inte håller med om deras extrema tolkning av islam. Det är beklagligt att inte alla partier i riksdagens utrikesutskott ställde sig bakom Kristdemokraternas motion om att Sverige bör erkänna dessa grymma förföljelser som folkmord. På onsdag, den 11 maj, kommer frågan att debatteras i riksdagen och vi hoppas att fler tänkt om och vill ställa sig bakom ett erkännande av pågående folkmord.

ANNONS

Humanitär stormakt?

Ett erkännande om folkmord från riksdagen sänder en stark signal till regeringen. Den svenska regeringen har enligt internationella konventioner mandat att väcka frågan om folkmord i den internationella brottmålsdomstolen ICC. Om regeringen inte vill agera och benämna ett folkmord vid dess rätta namn så uppvisar den en ryggradslös hållning som inte är värdig en civiliserad demokrati och rättsstat. En regering som säger sig vara feministisk och vill vara en ”humanitär stormakt”.

Vi befarar att regeringen inte vågar visa det civilkurage som krävs, att den inte vågar använda det stora mandat som finns för att fördöma folkmordet som IS/Daesh alltför länge fått ägna sig åt. Vi kristdemokrater vill att Sverige ska stå upp för de mest utsatta. Det är oacceptabelt att denna galna rörelse fått härja under flera år utan att omvärlden på bred front med kraft satt stopp för den. Vi har kämpat för att IS/Daesh:s grymheter från början borde kallats folkmord och vi tänker fortsätta med det.

Här kommer därför en utmaning till i regeringen: fördöm den extrema islamismen och använd det mandat ni har i den internationella brottmålsdomstolen. Kalla folkmordet för vad det är.

Eva Wallin (KD)

riksdagsledamot, Bohuslän

Aron Modig (KD)

ANNONS

riksdagsledamot, Göteborg

Gunilla Lindell (KD)

regionordförande för KD i Västra Götaland

Magnus Berntsson (KD)

distriktsordförande för KD i Göteborg

Benny Strandberg (KD)

distriktsordförande för Kristdemokraterna VG-Västra

Maria Nilsson (KD)

ordförande för KD Fyrbodal

Joel Haglund (KD)

ordförande för KDU Fyrbodal

ANNONS