För de eritreaner som fått en fristat i Sverige upphör inte trakasserierna från den eritreanska regimen, skriver debattörerna.
För de eritreaner som fått en fristat i Sverige upphör inte trakasserierna från den eritreanska regimen, skriver debattörerna.

Eritrea trakasserar flyktingar i Sverige

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Människor flyr Eritreas diktatur och eritreanerna är nu en av de största grupperna bland nyanlända flyktingar i Sverige. För de eritreaner som fått en fristat i Sverige upphör inte trakasserierna från den eritreanska regimen. Eritreas konsulat i Stockholm söker aktivt upp de eritreanska flyktingarna på olika håll i Sverige – bland annat har konsulatets utsända besökt flyktingboende som finns på Lilleby camping i Göteborg och kommunens flyktingboende i Mölndal.

Detta beteende från en diplomatisk beskickning saknar motstycke, och svenska myndigheter måste gripa in och stoppa trakasserierna av eritreanska flyktingar i Sverige.

Regimanhängare mobiliseras

Grunden för den obehagliga situationen är att en alltmer paranoid diktator Isaias Afwerki, som delat in sitt land i fyra försvarsområden, varav ett är i utlandet. Offensiven mot flyktingar/regimens förrädare utomlands beslutades vid årsskiftet, och har börjat genomföras av ambassader och konsulat över hela Europa. 25-26 mars besökte konsulatet Göteborgsområdet, för att vid ett tvådagarsmöte mobilisera regimanhängare i detta ”försvarsarbete”. Besöken vid flyktingboendena i Göteborg och Mölndal skedde de följande dagarna. Därefter har man fortsatt med hembesök hos eritreaner som fått egna bostäder. Flyktingarna utlovas hjälp av regimens anhängare, som alternativ till det kommunen erbjuder.

ANNONS

Flyktingarna som gett sig av från en vidrig militärtjänst, som pågår i tio år, men egentligen saknar slutdatum, beskrivs av konsulatet som simpla lycksökare. Men de kan bli förlåtna om de skriftligen ber regimen om ursäkt och börjar betala den tvåprocentiga skatten som regimen samlar in utomlands – då utlovas att släktingar som är kvar i Eritrea ska slippa trakasseras.

De som inte betalar är inga eritreaner, enligt regimens språkbruk, och släpps därmed inte in på konsulatets möten trots att de annonseras som öppna möten för alla – detta hände nyligen i Backa Folkets Hus i Göteborg, där polisen hjälpte till att hålla förrädarna och ”icke-eritreanerna” borta från mötet.

Till bilden hör att ingen flyktinggrupp i Sverige har så aktiva anhängare av sitt forna hemlands missförhållanden och diktatur som eritreanerna. Frågar man denna grupp om till exempel den kände Göteborgsfången Dawit Isaak så blir svaret att man tycker det är rätt att han hålls fången utan rättegång och utan varje kontakt med omvärlden.

Regimanhängare i Sverige har rätt att försvara diktaturen i Eritrea mot allt sunt förnuft, men då måste också svenska myndigheter gemensamt ta ansvar för att skydda från trakasserier. De nyanlända, ofta unga eritreanerna, känner sig hotade och rädda, möter tolkar som tolkar fel och förlorar sin glädje över att ha nått en trygg miljö i Sverige och en god nystart i livet.

ANNONS

Därför vänder vi oss till nedanstående myndigheter med begäran om aktivt agerande:

Till ansvariga i Göteborgs stad och Mölndal:

  1. Trakasserierna mot nyanlända flyktingar, både genom konsulatet och genom regimanhängarna måste upphöra, det är ett ansvar för alla inblandade myndigheter. Göteborgs stad genom fastighetskontoret och andra berörda måste skydda boende i Lilleby camping. Mölndal har samma ansvar för boenden som man enligt anvisningslagen erbjuder kommunens flyktingar. Flyktingar som fått skydd i Sverige förtjänar inte att möta samma regimrepresentanter här som orsakat deras flykt.

Till VG-regionen:

  1. Det är viktigt att tolkar, fritidsledare på boenden för ensamkommande unga och andra personer i officiell tjänst inte tillåts propagera för sin regim i tjänsten, och att VG-regionens ägda Tolkförmedling Väst och andra stänger av tolkar som anmälts för att medvetet ha förfalskat flyktingars berättelser hos läkare och annan personal.

Till Migrationsverket:

  1. Migrationsverket ställer krav att eritreanska flyktingar ska ha kontakt med eritreanska ambassader eller konsultat för att få sina ärenden i Sverige handlagda. Det innebär att om man behöver id-handlingar i till exempel familjeärenden, så måste flyktingen eller anhöriga söka upp ambassad, be regimen skriftligt om ursäkt för flykten, och börja betala skatt till den regim som orsakat flykten. Detta krav från Migrationsverket stämmer inte överens med den omsorg som asylärenden ska handläggas och är inte förankrat i svensk politisk tradition.
  2. Migrationsverket måste också upphöra att kräva att familjemedlemmar som söker familjeåterförening med asylbeviljade personer i Sverige tvingas besöka ambassad och på samma sätt be om ursäkt till regimen. Dessutom riskerar de som besöker exempelvis Eritreas ambassad i Sudan att sändas tillbaka till Eritrea, vilket Migrationsverket rimligen ska ta hansyn till!
  3. Asylsökande från Eritrea hänvisar i sina ansökningar till personlig förföljelse. Ändå får de flesta enbart 13 månaders tillfälligt uppehållstillstånd, i strid mot intentionerna i de lagförändringar som kom för drygt ett år sedan. Då bestämdes att flyktingar från krig, som har flyktingliknande skäl, skulle få temporära tillstånd. Detta gäller inte för eritreanerna, de flyr inte från krig utan från att vara regimens fångar under militärtjänst utan slut, de utsätts för pennalism och tortyr och det är individuella bestraffningar och just personlig förföljelse enligt Genèvekonventionen – därför ska eritreanerna generellt beviljas permanent uppehållstillstånd.

Till polismyndigheten:

  1. Polisen måste skaffa sig kunskap om Eritreanska regimens agerande utomlands och inte låta sig missledas eller utnyttjas av denna skrupelfria regims försök att påverka och skrämma nyanlända flyktingar.

Zehaie Keleta (S)

kommunanställd samhällsinformatör, suppleant i kommunfullmäktige (S) i Partille

Tomas Magnusson

f d chef Integrationscentrum i Göteborgs kommun, ordförande i socialdemokratiska partidistriktets internationella utskott Göteborg

ANNONS