Orättvisa. Den 4 juni röstar Sveriges riksdag om regeringens förslag till ny gymnasielag för 9 000 ensamkommande från Afghanistan. Går det igenom så kommer det att bli kaos och scener som politikerna inte har haft förmåga att föreställa sig i sin goda ”medmänsklighet”, skriver Zulmay Afzali.
Orättvisa. Den 4 juni röstar Sveriges riksdag om regeringens förslag till ny gymnasielag för 9 000 ensamkommande från Afghanistan. Går det igenom så kommer det att bli kaos och scener som politikerna inte har haft förmåga att föreställa sig i sin goda ”medmänsklighet”, skriver Zulmay Afzali.

Er lag skapar bara kaos och orättvisa

Regeringens förslag om ny gymnasielag för de 9 000 ensamkommande från Afghanistan orsakar mer skada än nytta. Den skapar bara ännu mer förvirring och oreda. Ändra attityd och stoppa detta orättvisa lagförslag, skriver modersmålslärare Zulmay Afzali.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Några av mina afghanska elever i modersmål kom stormande in på mitt kontor. De ställde sig framför mig och frågade: ”Kan du hjälpa oss att förstå en del saker?” De var upprörda, en del hade tårar av ilska i ögonen. Jag lyssnade.

”Vi kom hit en vecka efter 24 november 2015 så det betyder att den där nya lagen inte gäller oss? Vi ska utvisas, eller hur?”

Jag såg på dem och svarade att jag bara kan säga att det inte ens finns någon ny lag ännu. Det finns ett lagförslag som ska röstas om i riksdagen. ”Det är allt jag kan säga”, sa jag. ”Jag kan hjälpa er med sådant som har med era studier och skolan att göra men med frågor som har att göra med migration och uppehållstillstånd kan jag bara hänvisa er till era gode män eller juridiska ombud.

ANNONS

"Mycket förvirrande för oss"

De talade i mun på varandra och de sa alla samma sak: ”Vi har inga gode män längre och våra ombud som vi hade förut svarar inte när vi ringer. Alla är precis som du: de vill inte hjälpa, de vet ingenting. Det är mycket förvirrande för oss.”

De gav sig iväg, lika upprörda som när de kom.

Jag håller helt med mina elever om att det som nu sker är mycket förvirrande. Det verkar som om både Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som har skapat den här lagen som ska gälla asylsökande afghaner, tror att det här är rätt väg att skapa ”ordning och reda i asylpolitiken”. Trots skarp kritik från de främsta experterna på svensk lagstiftning, har partierna av någon anledning fått för sig att det här är ett bra sätt att minska kaoset och förvirringen på asylområdet och hastat fram ett uruselt och förvirrande lagförslag som gör mer skada än nytta.

Det är också mycket svårt att förstå hur Annie Lööf (C) kan säga att hon och hennes parti tänker rösta för lagförslaget när hon själv har dömt ut det som uselt. Hon påstår att Centerpartiet stödjer den här underliga lagkonstruktionen ”av medmänskliga skäl”. Men hur medmänsklig menar hon att den är när hon accepterar att en viss, begränsad grupp (9 000) väljs ut för en ny möjlighet att söka uppehållstillstånd? Var är i konsekvensens namn ”medmänskligheten” gällande de tusentals som inte kom före 24 november 2015?

ANNONS

Fruktansvärd press

Förslaget sätter också hemspråkslärarna under en fruktansvärd press och gör oss till en sorts asylhandläggare eftersom våra bedömningar i form av betyg kan få betydelse för dessa unga mäns öden. Att på det här sättet lägga en stor börda på skolor och lärare och påtvinga dem hanteringen av frågor om asyl och migration och uppehållstillstånd och tillfälliga lagar etcetera är inte rätt.

Den 4 juni röstar Sveriges riksdag om regeringens lagförslag. Går det igenom så kommer det att bli kaos och scener som politikerna inte har haft förmåga att föreställa sig i sin goda ”medmänsklighet”. Och om förslaget då verkligen blir till lag så ska dessutom tusentals nya ansökningar om tillfälliga ”gymnasieuppehållstillstånd” lämnas in. Det ska ske under tre månader – semestermånaderna juli och augusti plus september. Har Migrationsverket kapacitet att hantera dem? Hur lång tid tar det att fatta beslut, det går ju knappast att göra på löpande band? Och vad ska hända med de tusentals som inte omfattas av den eventuella lagen?

Får ta smällen i främsta ledet

Jag är en av många som arbetar som modersmålslärare och talar de berördas språk. Därför står jag i främsta ledet och tvingas hantera de här oklarheterna, upplevda orättvisorna, ilskan, förtvivlan. Men det är inte min uppgift och jag kan inte svara. De partier som vill driva igenom detta ger inga svar.

ANNONS

Sverige är ett land som bygger på lagar och regler. Regeringen och riksdagen måste ta ansvar för grunderna i svensk rätt: ”likhet inför lagen”, se till att lagar är förutsebara och inte driva igenom en skarpt kritiserad tillfällig lag.

Zulmay Afzali

författare, skribent och modersmålslärare

ANNONS