Kvinnorna i Gaza spelar en viktig roll i kampen för ett värdigt liv och ett fritt Palestina. För att uppmärksamma kvinnors centrala roll är alla ombord på båtarna mot Gaza kvinnor – inklusive besättning, aktivister och journalister, Malin Björk (V) och Jeanette Escanilla (V).
Kvinnorna i Gaza spelar en viktig roll i kampen för ett värdigt liv och ett fritt Palestina. För att uppmärksamma kvinnors centrala roll är alla ombord på båtarna mot Gaza kvinnor – inklusive besättning, aktivister och journalister, Malin Björk (V) och Jeanette Escanilla (V).

Enbart kvinnor på ny båt till Gaza

I morgon, onsdag, kastar Women's Boat to Gaza loss från Barcelonas hamn. Med båtarna Amal-Hope och Zaytouna-Oliva reser vi tillsammans med andra kvinnliga delegater från olika länder för att visa vår solidaritet med kvinnor i Gaza och för att kräva att blockaden ska upphöra, skriver Malin Björk (V) och Jeanette Escanilla (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

     Malin Björk (V), Europaparlamentariker
Malin Björk (V), Europaparlamentariker

Israels blockad och den djupt svåra situationen i Gaza har hamnat i något av en medieskugga den senaste tiden. Men Gazas hårt prövade befolkning, liksom folket i de andra ockuperade områdena måste fortsätta att uppmärksammas. Genom att segla med Women's Boat to Gaza vill vi visa vår solidaritet med Palestiniernas kamp för ett självständigt Palestina och få ett slut på Israels ockupation, bosättningspolitik och blockad av Gaza.

Blockaden mot Gaza har pågått i drygt nio år. Effekterna är katastrofala och området har av många beskrivits som ett stort utomhusfängelse. Enligt FN är idag 1,3 miljoner av Gazaremsans 1,9 miljoner invånare beroende av humanitärt bistånd.

ANNONS

Svåra förhållanden

Förutom blockaden lever befolkningen också i eftermälet av Israels förödande bombningar 2014. I attackerna förstördes hemmen för runt 100 000 Gazabor. Fortfarande saknar i dag 65 000 av dem ett hem. Dessutom förstördes skolor, sjukhus, vatten- och avloppssystem och odlingsområden. En stor del av allt detta har ännu inte byggts upp igen, bland annat eftersom blockaden gör det extremt svårt att importera byggnadsmaterial. Den senaste tiden har det också blivit svårare för palestinier att lämna området. FN varnar dessutom för att dessa svåra levnadsförhållanden drabbar redan utsatta grupper, som kvinnor, barn och äldre, extra hårt. Israels blockad av Gaza är inte bara illegal, den är också omänsklig.

Enligt FN kommer Gaza till och med att vara obeboeligt till år 2020. Som om allt detta inte räcker så nåddes vi i förra veckan av den nyheten att Israel bygger en underjordisk mur vid gränsen mot Gazaremsan. Tillgången till Gaza ska strypas över jord, under jord, till havs och luftvägen.

Kvinnor spelar viktig roll

Kvinnorna i Gaza spelar en viktig roll i kampen för ett värdigt liv och ett fritt Palestina. Precis som i de flesta andra krigs- och konfliktområden är det kvinnorna som får ta huvudansvaret för de ”mjuka” sysslor som ofta tas för givet. Det är oftast kvinnorna som lagar mat, tar hand om barn och ser till att familjer hålls ihop. Dessa sysslor gör att det dagliga livet i ett krisområde på något sätt ändå kan fortgå. För att uppmärksamma kvinnors centrala roll är alla ombord på båtarna mot Gaza kvinnor – inklusive besättning, aktivister och journalister. Liksom många kvinnobaserade fredsorganisationer har gjort före oss vill vi också visa att kvinnor måste vara en del av förhandlingar och fredsprocesser.

ANNONS

Blockaden har länge kritiserats hårt av såväl FN, som EU och USA. Sverige har erkänt Palestina, men det politiska arbetet slutar inte med det. Det är dags att världssamfundet agerar med kraft för att stoppa blockaden. Denna blockad, tillsammans med Israels fortsatta ockupation och bosättningspolitik i de palestinska områdena, utgör de största hindren för en fredlig tvåstatslösning mellan Israel och Palestina.

Hoppas på säker resa

På onsdag seglar vi från Barcelona, via Korsika och Sicilien, mot Gaza. Vi hoppas på att vara framme i slutet av september. Ombord kommer vi att vara ett tjugotal politiker, aktivister och kulturarbetare. En av oss är den turkiska tränaren och idrottaren Cigdem Topçuoglu, vars man dödades av den israeliska militären i attacken mot den första Ship to Gaza-båten 2010. Vi hoppas att årets resa blir säker och att vår last med förnödenheter kan levereras utan problem till Gazas kvinnor. Vi hoppas också att våra politiska krav att bryta Israels olagliga blockad skapar ringar på vattnet.

Malin Björk (V)

Europaparlamentariker

Jeanette Escanilla (V)

ledamot, Landstingsfullmäktige i Uppsala län

ANNONS