Om 8300 människor skulle dyka upp på Heden samtidigt nästa vecka skulle det med hög sannolikhet kunna innebära en katastrof för Göteborgs intensivvård. Sjuksköterskor och läkare vittnar redan om hur de dag ut och dag in kämpar för att rädda liv, till den yttersta bristningsgränsen av sin förmåga, skriver debattören.
Om 8300 människor skulle dyka upp på Heden samtidigt nästa vecka skulle det med hög sannolikhet kunna innebära en katastrof för Göteborgs intensivvård. Sjuksköterskor och läkare vittnar redan om hur de dag ut och dag in kämpar för att rädda liv, till den yttersta bristningsgränsen av sin förmåga, skriver debattören. Bild: Jonas Ekströmer/TT

En vädjan till dig som tänkt delta i demonstrationen för George Floyd

Nyligen publicerades ett evenemang på Facebook – “Gothenburg Protest for George Floyd”, där människor uppmanas till att samlas på Heden och tillsammans demonstrera mot det brutala mordet på den svarta Minnesota-bon George Floyd.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Floyd var obeväpnad och blev mördad av en vit polisman på öppen gata i Minneapolis den 25:e maj, en händelse som skakat både USA och resten av världen. Evenemanget i Göteborg har i skrivande stund mer än 8300 personer som antingen markerat “ja” eller “intresserad”.

Jag vill först och främst påpeka att jag inte under några omständigheter vill förminska den ilska/upprördhet som människor utsatta för strukturell rasism i Sverige och världen just nu känner inför vidrigheterna som pågår i USA, genom att säga att de borde stanna hemma – det vill jag vara extremt tydlig med.

Finns många andra sätt

Men till dig som avser att dyka upp på demonstrationen på söndag, inte som en våldsam akt av besinningslös desperation i en pågående kamp för rättvisa (likt det som pågår i städer runt om i USA), utan som en symboliska gest för att visa din solidaritet – så ber jag dig att tänka igenom ditt beslut väldigt noga. Det finns många andra sätt att göra det på.

ANNONS

Vi befinner oss mitt i en pandemi med hög smittspridning. Folksamlingar på över 50 personer är förbjudna av en anledning, och bara för att vissa tar sig rätten att strunta i restriktionerna betyder inte det att alla bör göra detsamma, eller att restriktionerna för den delen är verkningslösa.

I nuläget har över 8300 personer anmält sitt intresse till evenemanget. Om 8300 människor skulle dyka upp på Heden samtidigt skulle det med hög sannolikhet kunna innebära en katastrof för Göteborgs intensivvård. Sjuksköterskor och läkare vittnar redan om hur de dag ut och dag in kämpar för att rädda liv, till den yttersta bristningsgränsen av sin förmåga. De orkar snart inte mer. En folksamling på 8300 människor skulle potentiellt medföra en explosionsartad ökning av deras arbetsbörda.

Går inte att hålla avstånd

Och nej, det hjälper inte att hålla avstånd. Det går inte att hålla avstånd. Det finns inget jädra avstånd, inte när man är sjutusenfemhundra människor på Heden samtidigt. Bilderna från demonstrationen som hölls i veckan på Sergels torg borde göra det tydligt för de som fortfarande tvivlar på detta.

Återigen kan man inte rå för sin ilska och jag tänker inte neka den till dem som just nu slår sönder saker i ren och skär desperation, men vill man enbart visa sin sympati så bör man överväga om en fysisk demonstration verkligen är det bästa alternativet just nu.

ANNONS

Det finns inget avstånd, inte när man är sjutusenfemhundra människor på Heden samtidigt.

Om alla som tänkt delta i demonstrationen istället valde att skänka 100 kronor till Floyds anhöriga eller någon av de många rättviseorganisationerna i USA (BLM, NAACP mfl.) hade det i skrivande stund gett upp emot en miljon kronor – pengar som hade kunnat göra stor nytta. Däremot hade det kanske inte gett lika många händer-i-luften-reaktioner på instagram.

De flesta människor som dör i covid-19 dör under smärtsamma luftvägsbesvär. De flesta är äldre och lämnar någon efter sig. En son, dotter eller kanske ett barnbarn som helst av allt hade önskat att få träffa sin farmor lite till medan hon fortfarande fanns kvar i livet. Nästa gång kanske det är någon i din närhet som tvingas ta farväl till en förälder – 5, 10 eller 20 år för tidigt.

Tänk på konsekvenserna

Så återigen vädjar jag till alla som är förmögna till rationalitet i detta avgrundsmörker att åtminstone tänka på konsekvenserna. Om du inte känner dig förtryckt av din egen polismakt så till den milda grad att du behöver ta till våld för att göra din röst hörd, snälla väg åtminstone de positiva effekterna av din symboliska handling mot tanken på att någon du känner skulle förlora sin mamma eller pappa i förtid.

ANNONS

Överväg att kanske stanna hemma, bara för den här gången. Kampen mot strukturell rasism kommer inte ta slut, den kommer fortsätta långt efter covid-19. Den kommer fortsätta efter George Floyd. Den kommer fortsätta varje dag, ända fram tills dess att strukturell rasism inte existerar mer på jorden. Om du, till skillnad från många andra upplever att du har ett val – tänk då noga igenom det innan du väljer att ta på dig skorna och promenera mot Heden på söndag.

Daniel Estehghari, student

ANNONS