Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hur en kvinna än klär sig ska hon i grund och botten få bestämma det själv. Ingen annan ska ta det beslutet åt henne, skriver Huma Zafar. Bild: Privat, Carina Johansen/TT
Hur en kvinna än klär sig ska hon i grund och botten få bestämma det själv. Ingen annan ska ta det beslutet åt henne, skriver Huma Zafar. Bild: Privat, Carina Johansen/TT

En kvinna behöver inte vara förtryckt bara för att hon bär slöja

Det är vår rätt att klä oss som vi vill även om det strider mot den förutfattade meningen om hur en icke förtryckt kvinna ser ut, skriver Huma Zafar, nationell sekreterare Ahmadiyya muslimska samfundets kvinnoförening Lajna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag påminns dagligen om att det fortfarande finns ett ohälsosamt intresse kring hur en kvinna ska klä sig, se ut och bete sig. För det är väl omöjligen så att en kvinna med hijab kan både välja det själv och vara självständig på en och samma gång? Varför skulle en icke förtryckt kvinna frivilligt vilja täcka allt sitt vackra hår och sin kropp?

Samtidigt riskerar en tjej som visar hud enligt den rådande normen att få höra glåpord och bli sexuellt trakasserad.

Låt oss diskutera kvinnans rätt att välja. I Sverige, som är ett av världens mest jämställda länder, har kvinnor rätt att utbilda sig, jobba, ärva, äga, rösta, välja vem man gifter sig med och hur man klär sig.

Trots att vi erhåller de här privilegierna i Sverige finns det ett enormt tryck och press på hur man ska se ut för att passa in i samhället

Trots att vi erhåller de här privilegierna i Sverige finns det ett enormt tryck och press på hur man ska se ut för att passa in i samhället. Vi spenderar otaliga summor på vårt utseende för att uppnå de ideal som ständigt förmedlas genom sociala medier och reklam. Inte nog med det så matas tjejer från väldigt tidig ålder med att deras utseende är ett av de viktigaste attributen för att accepteras och att passa in. Så fort man inte följer normen för hur en tjej/kvinna ska se ut så hånas man genom glåpord i skolan eller rankas efter sitt utseende i sociala medier. Kvinnors kroppar ses som varor fria att kritisera och behandla utefter de patriarkala kraven som följer henne genom livet.

Upp till var och en

Mitt i det utseendefixerade samhället som ställer enorma krav på kvinnor finns det en grupp kvinnor i varierande åldrar som självmant väljer att klä sig i hijab eller slöja. Man gör ett aktivt val genom att välja en livsstil som innebär att man följer sin religions påbud. Ett påbud som även innebär att man skiftar fokus från sitt yttre till sin inre – genom att fokusera mindre på hur man klär sig och mer på sin personlighet. Allt ifrån läkare, ingenjörer, lärare och hemmafruar gör det här valet.

Vi vill även påminna våra bröder, pappor och andra män att det inte är deras rätt att säga till oss om vi ska ha slöja eller inte

Ahmadiyya muslimska samfundets kvinnoförening Lajna står varje år ute på gator och torg för att fira den internationella hijabdagen som infaller just i dag. Vi står där för att påminna om att det är vår rätt att klä oss som vi vill även om det strider mot den förutfattade meningen om hur en icke förtryckt kvinna ser ut. Vi vill även påminna våra bröder, pappor och andra män att det inte är deras rätt att säga till oss om vi ska ha slöja eller inte, utan det är vårt val att följa vår Guds påbud.

Hur en kvinna än klär sig ska hon i grund och botten få bestämma det själv. Ingen annan ska ta det beslutet åt henne. Det tankesättet måste vi komma bort ifrån.

Huma Zafar, nationell sekreterare Ahmadiyya muslimska samfundets kvinnoförening Lajna