Vapenvilan mellan Israel och Palestina måste nu respekteras och Sveriges regering måste tillsammans med EU och FN göra sitt yttersta för fortsatta fredsförhandlingar, skriver debattörerna.
Vapenvilan mellan Israel och Palestina måste nu respekteras och Sveriges regering måste tillsammans med EU och FN göra sitt yttersta för fortsatta fredsförhandlingar, skriver debattörerna. Bild: John Minchillo

En fredlig framtid i Israel och Palestina kräver politiskt mod

Sveriges regering, EU och FN måste göra sitt yttersta för fortsatta fredsförhandlingar. Och Israel måste pressas till att sluta stjäla mer palestinskt land och stoppa triumfmarscher av judiska bosättare, skriver bland andra Annika Strandhäll (S), riksdagsledamot.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Nyheterna har den senaste tiden dagligen fyllts av rapporter om våldet i Jerusalem och på Gazaremsan. Många civila, också barn, har dödats. Äntligen har en vapenvila nåtts. Bilden av den grundläggande konflikten i regionen är ofta mer komplex än vad som förmedlas via medierna. Vi får många frågor om vad som är den egentliga orsaken till att konflikten eskalerade på detta sätt.

Ända sedan sexdagarskriget 1967 har Israel ockuperat områden befolkade av palestinier och har under denna ockupation tillåtit judiska bosättare att successivt stjäla palestinskt land enligt delningsplanen. En process som blivit allt mer omfattande på senare år sedan den israeliska högern och judisk-ortodoxa partier fått ett dominerande inflytande över israelisk politik.

ANNONS

Svårlöst konflikt

Bland dem saknas vilja att lösa den mångåriga konflikten eftersom de anser att det judiska folket har en historisk och religiös rätt till landområdet. Palestinierna betraktas som ett arabiskt folk som, enligt dem, därför kan flytta och bo i andra delar av Mellanöstern och Nordafrika. I grunden är de också skeptiska till Israels medborgare med palestinsk bakgrund som inte anses höra hemma i Israel.

Våldet som vi har sett den senaste tiden har sin ursprungliga upprinnelse i samarbetet mellan judiska bosättare och israeliska domstolar i att just ta över palestinska hem i Sheikh Jarrah. Det är inte acceptabelt att judiska bosättare på de ockuperade områdena i strid med internationell rätt tar land och bostadsområden från det palestinska folket som Sheik Jarrah i Jerusalem. Jerusalem är också det palestinska folkets huvudstad och Klippdomen och al-Aqsamoskén är heliga platser också för palestinierna. Tempelberget tillhör inte bara den judiska religionen.

Delar av det palestinska folket sitter fast i området kring Gaza. Desperationen slår med jämna mellanrum över i våld och driver befolkningen i armarna på terrororganisationer. Det våld som vi har sett från båda parter har med rätta kritiserats och fördömts. Det finns en viktig fråga som dröjer sig kvar: Vilket hopp erbjuder västvärldens demokratier Gazas förtvivlade invånare och de israeler som kämpar för fred mellan Israel och Palestina?

ANNONS

Ökade krav

Det har funnits tillfällen då ett fredsliknande tillstånd varit nära i konflikten mellan Israel och Palestina. De har byggt på omfattande palestinska eftergifter och kraven på palestinska eftergifter i fråga om land har oavbrutet ökat. Bristen på verklig vilja till fred och försoning från Israels sida är uppenbar. En mur har byggts mellan Israel och de palestinska områdena, i huvudsak på palestinskt land. Både israeler och palestinier har rätt att leva i fred och frihet med en tvåstatslösning värd namnet, och med Jerusalem som huvudstad för båda folken. Israel har dessvärre ensidigt proklamerat Jerusalem som sin huvudstad vilket USA under dåvarande president Trump har erkänt. USA har precis som tidigare en reell möjlighet att påverka konflikten, och det är nu viktigt att Joe Biden fortsatt tydligt bryter med den olyckliga utrikespolitik som USA har bedrivit i regionen på senare år.

Israel måste pressas till att sluta med att stjäla mer palestinskt land och inte minst då bostäder i Östra Al-Quds.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vi som riksdagsledamöter vill att Sveriges regering, EU och FN gör sitt yttersta för fortsatta fredsförhandlingar med fokus på framtiden. Israel måste pressas till att sluta stjäla mer palestinskt land och inte minst då bostäder i Östra Al-Quds. Inga fler triumfmarscher av judiska bosättare i palestinska områden. Vapenvilan måste respekteras.

Vi kräver att internationell rätt följs! Endast så blir en fredligare framtid möjlig.

ANNONS

Annika Strandhäll (S), riksdagsledamot

Jamal El Haj (S), riksdagsledamot

Elin Gustafsson (S), riksdagsledamot

Johan Büser (S), riksdagsledamot

ANNONS