Det enda sättet för förlossningsvården att säkra en trygg vård är att uppvärdera arbetet som personalen utför genom adekvata och långsiktiga åtgärder, skriver debattörerna.
Det enda sättet för förlossningsvården att säkra en trygg vård är att uppvärdera arbetet som personalen utför genom adekvata och långsiktiga åtgärder, skriver debattörerna. Bild: Thomas Johansson/TT

En av tre barnmorskor saknas på Sahlgrenska i sommar

Antalet födslar i Göteborg förväntas öka samtidigt som vart tredje arbetspass för barnmorskor på Sahlgrenska står utan bemanning kommande månader. Det är under all värdighet för Sveriges största förlossningsklinik, skriver Sara Holmén och Sara Holm, Göteborgs barnmorskesällskap.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Inför sommaren 2020 larmades det om risk för patientskador inom förlossningsvården på grund av personalbrist. Födande, anhöriga och personal oroades över den vård som med stor kraftsamling från personalens sida lyckades bedrivas. Inför den sommaren var 2000 arbetspass vakanta på BB och förlossningsavdelningarna i Göteborg. I år har de vakanta passen ökat till 3000.

Ohållbar arbetsmiljö

Göteborgs barnmorskesällskap ställer sig kritiska till en verksamhetsledning som inte agerar när personal och fackförbund larmar om ohållbar arbetsmiljö med risk för vårdskador. En ledning som förlitar sig på att personalen skall lösa bemanningssituationen genom att utkräva lojalitet och spela ut arbetskamrater mot varandra. Själva gör de däremot inga anspråk på att hitta en trovärdig väg ut ur situationen. På vilket sätt är verksamheten lojal mot sina anställda? Genom uppmaningar att ytterligare effektivisera en vård med redan begränsat utrymme för de födandes behov?

ANNONS

Likt tågbolagens häpna och överrumplade reaktion på årets första snö hanterar Sahlgrenska universitetssjukhuset handfallet barnmorskebristen när sommaren nalkas och utarbetade barnmorskor ska ha lagstadgad semester. Barnmorskor anställda på BB och förlossning erbjuds att mot ringa ersättning ta extrapass samt att flytta semestern. Desperata åtgärder för att kliniken över huvud taget skall kunna hålla verksamheten över vattenytan. Efter år med låg bemanning är det ingen som längre orkar ställa upp för en verksamhet där ingenting fås i retur.

Uppvärdera arbetet

Vi i Göteborgs barnmorskesällskap menar att det enda sättet för förlossningsvården att säkra en trygg vård är att uppvärdera arbetet som personalen utför genom adekvata och långsiktiga åtgärder. Inte genom akuta och undermåliga nödlösningar.

Det finns ingen barnmorskebrist. Det är brist på barnmorskor som vill arbeta inom förlossningsvården.

För att barnmorskor skall vilja och orka arbeta på BB och förlossningsavdelningar på Sahlgrenska universitetssjukhuset behöver barnmorskans och den födandes position stärkas. Födande i Göteborg förtjänar att vårdas av barnmorskor som inte är utarbetade och som svimmar efter beordrade dubbelpass.

Vi kräver satsning på arbetsmiljön med tid för återhämtning. Vi kräver fler förlossningsplatser, en barnmorska per födande och max fyra familjer per barnmorska på BB.

Göteborgs barnmorskesällskap kräver åtgärder för att rekrytera fler barnmorskor och för att behålla befintliga. Vi kräver satsning på arbetsmiljön med tid för återhämtning. Vi kräver fler förlossningsplatser, en barnmorska per födande och max fyra familjer per barnmorska på BB.

ANNONS

Sara Holmén, Göteborgs barnmorskesällskap, lokalförening inom Svenska barnmorskeförbundet

Sara Holm, Göteborgs barnmorskesällskap, lokalförening inom Svenska barnmorskeförbundet

LÄS MER:Kvinnor har rätt till samma barnmorska – hela graviditeten

LÄS MER:Regionen säger nej till populära barnmorskeprojektet från Stockholm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS