Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det borgerliga styret vill sälja ut ett stort antal fastigheter i Göteborg. På listan över föreslagna fastigheter finns bland annat ikoniska byggnader som Hotell Eggers, Saluhallen Briggen, Brewhouse och Göteborgs äldsta villa Biskopsvillan. Med andra ord flera byggnader som stått i sekel och som ska stå i sekel framåt, skriver debattörerna. Bild: Ola Folkesson

En attack på kulturen att rea ut Göteborgs kulturskatter

Ikoniska byggnader som Hotell Eggers, Saluhallen Briggen och Göteborgs äldsta villa Biskopsvillan ska inte säljas ut. Då riskerar dessa kulturskatter att förstöras, skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi)

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det borgerliga styret vill sälja ut ett stort antal fastigheter i Göteborg. På listan över föreslagna fastigheter finns bland annat ikoniska byggnader som Hotell Eggers, Saluhallen Briggen, Brewhouse och Göteborgs äldsta villa Biskopsvillan. Med andra ord flera byggnader som stått i sekel och som ska stå i sekel framåt. Även fastigheter där det idag bedrivs skola och förskola planeras att säljas ut, vilket är anmärkningsvärt då det råder stor brist på just skollokaler. Totalt vill det borgerliga styret sälja inte mindre än 29 fastigheter som idag ägs av kommunen.

Minskade intäkter

Genom att sälja dessa fastigheter hoppas det borgerliga styret att få in pengar till annan verksamhet i kommunen. Men att sälja tillgångar ger bara engångsintäkter och går inte att backa tillbaka ifrån. Det borgerliga styret tänker väldigt kortsiktigt då varken en skola eller ett äldreboende kan finansieras långsiktigt med en engångssumma.

Att tänka ekonomiskt kortsiktigt genom att sälja tillgångar skulle även drabba hela kommunens ekonomi negativt, eftersom utförsäljningarna av byggnaderna leder till minskade intäkter. Idag använder kommunen vinsterna från hyresintäkterna till att bland annat finansiera Stora teatern och våra arenor. Om flera av fastigheterna säljs så minskar möjligheten att bedriva kulturverksamhet på en lika hög nivå alternativt skjuts kostnaden över till skattebetalarna. Det går faktiskt att se detta som en attack mot kulturen i Göteborg.

Om flera av fastigheterna säljs så minskar möjligheten att bedriva kulturverksamhet på en lika hög nivå alternativt skjuts kostnaden över till skattebetalarna.

Det är extra anmärkningsvärt att föreslå utförsäljningar mitt under en den pågående coronapandemin. Den ekonomiska lågkonjunkturen ökar riskerna för att fastighetspriserna faller. Att sälja fastigheterna nu gör därför att kommunen kan få mindre betalt vid en försäljning. Det är direkt oförsvarbart och oansvarigt att rea ut kommunens tillgångar på det sättet.

Lågkonjunktur kan också medföra försämrad köpkraft hos potentiella köpare vilket ökar riskerna för att göteborgska ikonbyggnader kan hamna i händerna på oseriösa aktörer. Vi tror få göteborgare vill se Hotell Eggers förstöras eller att Saluhallen görs om till ett modernt köpcentrum. Tvärtom är vi många som värnar dessa kända byggnader och vill bevara dem.

Rädda byggnaderna

Det borgerliga styrets utförsäljningspolitik äventyrar kommunens ekonomi och är skadlig för välfärden och kulturen. Vi rödgrönrosa står inte bakom förslaget och kommer göra allt vi kan för att stoppa utförsäljningarna och rädda de ikoniska byggnaderna.

Daniel Bernmar (V) kommunalråd i opposition

Karin Pleijel (MP) kommunalråd i opposition

Stina Svensson (Fi) gruppledare