I år firar Somaliland 30 år av fred och demokrati och det är hög tid för Sverige att erkänna det som ett självständigt land, skriver debattören.
I år firar Somaliland 30 år av fred och demokrati och det är hög tid för Sverige att erkänna det som ett självständigt land, skriver debattören. Bild: Barkhad Dahir

Efter 30 år av fred och demokrati – erkänn Somaliland

Somaliland har utvecklats till regionens enda fungerande demokrati med ständigt fördjupat arbete för mänskliga rättigheter och jämställdhet. Nu bör Sverige ta första steget och erkänna Somaliland som egen stat, skriver Mukhtar Bulaale, Somalilands kommitté i Sverige.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Den 18 maj firar Somaliland 30 år av oavbruten fred och demokratisk utveckling som ett självständigt land, dock utan att ha fått ett erkännande av det internationella samfundet.

Sverige har i dag tre uttalade kriterier för att uppfylla ett självständigt land; det ska finnas ett folk, det ska finnas ett territorium och det ska finnas en regering som kan utöva kontroll över territoriet. Det bör inte finnas några tvivel om att Somaliland uppfyller Sveriges tre uttalade kriterier för att erkännas som en suverän stat. Till skillnad från det land som Somaliland formellt tillhör, kan Somaliland se tillbaka på nästan tre decennier av demokrati och stabilitet.

ANNONS

Annorlunda utveckling

Somaliland, den nordvästra delen av det som då var republiken Somalia, gjorde sig fritt 1991, efter att tidigare ha utsatts för förtryck och militära övergrepp, inklusive bombningar av städer, av den dåvarande somaliska regimen under Siad Barre. I många andra länder där en befrielserörelse varit framgångsrik har den snart etablerat sig som en enpartistat eller som en militärdiktatur. En sådan utveckling har vi bara alltför många exempel på i Afrika och Asien. Men så har det inte blivit i Somaliland. Genom att kombinera en modern demokrati med uråldriga styrelseformer är Somaliland i dag ett lysande exempel på att fred och demokrati är möjligt i denna så av diktatur, terrorism och ofrihet präglade del av världen. Av den anledningen har Somaliland också saknat många av de problem som varit vanligt förekommande i andra delar av Somalia, som sorgligt nog drabbats av inbördeskrig, politiskt kaos och religiös fanatism.

Somaliland har utvecklats till regionens enda fungerande demokrati med ständigt fördjupat arbete för mänskliga rättigheter och jämställdhet. Somaliland är enligt den internationella organisationen Freedom House det mest demokratiska landet på hela Afrikas horn och Arabiska halvön.

Landet uppfyller alla de krav som Montevideokonventionen har som nödvändiga och tillräckliga kriterier för att en entitet ska kunna bli erkänd som en stat, trots det erkänns man inte som en suverän nation.

Det moderna Somaliland är inget mindre än ett mirakel. Landet uppfyller alla de krav som Montevideokonventionen har som nödvändiga och tillräckliga kriterier för att en entitet ska kunna bli erkänd som en stat, trots det erkänns man inte som en suverän nation.

ANNONS

Därför bör Sverige nu, i sin utrikespolitiska roll som förespråkare för demokrati och mänskliga rättigheter, ta första steget att erkänna Somaliland som egen stat. Därigenom skulle man också bidra till att stödja en önskvärd utveckling inte bara i Somaliland utan på Afrikas horn i stort.

Mukhtar Bulaale, Somalilands kommitté i Sverige

ANNONS