Läkare i Sverige kan redan ge cannabisbaserade läkemedel om det anses vara en bra behandling, skriver debattören.
Läkare i Sverige kan redan ge cannabisbaserade läkemedel om det anses vara en bra behandling, skriver debattören. Bild: Sakchai Lalit

Dubbla budskap om legalisering av cannabis förvirrar

Om Rasmus Ling (MP) är skeptisk till en legalisering, är det obegripligt att han ställer upp som affischnamn i en kampanj för just legalisering, skriver Staffan Hübinette.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Slutreplik

26/7 En ny narkotikapolitik kan rädda liv och minska lidandet

25/7 Omdömeslösa politiker lierar sig med cannabislobbyn

Att den svenska narkotikapolitiken har brister och att mycket kan förbättras är nog de flesta överens om. Rasmus Ling efterlyser också en utredning om narkotikapolitiken. Allt detta kan och behöver diskuteras.

Mitt inlägg handlade dock varken om narkotikapolitikens brister eller en utredning utan om att Rasmus Ling som ledande företrädare för Miljöpartiet tillsammans med ett antal andra riksdagskandidater är affischnamn i en kampanj för legalisering av cannabis. Om nu Ling som han säger i sin replik är mycket skeptisk till en legalisering, vilket det finns goda skäl att vara och vilket är positivt, är det obegripligt att han ställer upp som affischnamn i en kampanj för just legalisering.

ANNONS

Ling blandar också ihop begreppen när han säger att det för personer med kronisk smärta skulle vara en fördel att ha en laglig möjlighet till cannabis och att det skulle motivera en legalisering. Den möjligheten finns redan och är en fråga för sjukvården.

Cannabis för nöjesbruk

I dag finns godkända cannabisbaserade läkemedel som används inom sjukvården för vissa ändamål, kanske kommer fler och med bättre effekt mot smärta. Om läkare gör bedömningen att cannabisbaserade läkemedel är bra behandling för en patient med kronisk smärta möter det inga hinder.

Men Cannabiskryssets kampanj, som Ling gör reklam för, handlar inte om läkemedel och sjukvård, inte heller om att tillsätta en utredning. Kampanjens syfte är mycket tydlig: en legalisering av cannabis av vad som lite slarvigt kallas för nöjesbruk eller rekreationellt bruk, det vill säga användning utanför sjukvården och som inte är medicinskt motiverad.

Att säga sig vara mycket skeptisk till legalisering och samtidigt vara affischnamn i en kampanj för legalisering ger dubbla budskap och underlättar knappast för väljare att veta vad Rasmus Ling och Miljöpartiet egentligen anser.

Staffan Hübinette, författare, debattör och årets förebyggare 2017

LÄS MER:Tunga instanser vill utreda Sveriges drogförbud

LÄS MER:Studie: Legalisering av cannabis – en miljardvinst

LÄS MER:"Efterfrågan på droger är stor i alla samhällsklasser"

ANNONS