Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I takt med att vi åldras minskar också vårt intresse och vårt mod att prova det som är nytt. För 100 år sedan fanns starka åsikter om den som ville färga håret, bära läppstift eller använda bikini. Nu ler vi överseende åt denna galenskap, skriver debattören. Bild: Jacquelyn Martin
I takt med att vi åldras minskar också vårt intresse och vårt mod att prova det som är nytt. För 100 år sedan fanns starka åsikter om den som ville färga håret, bära läppstift eller använda bikini. Nu ler vi överseende åt denna galenskap, skriver debattören. Bild: Jacquelyn Martin

Du bestämmer inte om min kvinnlighet är ett uttryck för förtryck

Jag betackar mig att bli företrädd av feminister som tagit sig rätten att föra den större massans talan. Min syn på feminism har blivit kidnappad och tystad i det förtryck av kvinnans frihet som jag uppfattar att du förmedlar, skriver Kathrin Mörtel, skönhetsentreprenör.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

4/12 Vem ska säga till alla unga tjejer att fillers inte är normalt

Jag vill vara tydlig, jag är inte objektiv. Jag är grundare till en av landets stora skönhetskliniker. Jag är heller inte inte ett objekt eller ett offer för skönhetsidealens ”förtryck”. Tvärtom, jag älskar mycket av det som ryms inom just det område du uppenbarligen föraktar. Det som jag skulle beskriva som feminint, kvinnligt, mjukt och vackert.

Jag ser mig som en stark, smart och utvecklingsorienterad kvinna. Jag gör fillers, botox, färgar mitt gråa hår, målar mina naglar, sminkar mig gärna, köper parfymer och krämer, älskar smycken, feminina kläder och klackskor. Jag rakar bort kroppshår, bleker tänderna och tatuerar mina bryn.

Min feminism kidnappad

Vem har tolkningsföreträdet ett bestämma att min typ av kvinnlighet och feminitet är resultatet av ett patriarkalt förtryck? Du har full rätt till ditt perspektiv på världen och mänskligheten. Men jag betackar mig att bli företrädd av feminister som tagit sig rätten att föra den större massans talan. Min syn på feminism har blivit kidnappad och tystad i det förtryck av kvinnans frihet som jag uppfattar att du förmedlar.

Du skriver att det är onormalt att vilja göra sig vacker. Vad är normalt enligt dig? I alla tider har både djur och människor smyckat sig för att på så sätt attrahera varandra. Evolutionen har varit slående uppfinningsrik när det gäller olika former av signalsystem för att hjälpa attraktionskraften på traven. En ”påfågelflicka” attraheras av en ”påfågelpojke” med stor, magnifik färgsprakande stjärt. Hanen med den färglösa skruden blir bortvald i konkurrensen mot den som har en större och vackrare.

Evolutionära krafter

Människan är på intet sätt annorlunda, vi drivs av exakt samma evolutionära krafter. Kvinnor och män putsar sig med vältränade kroppar, färgat hår, smink, bilar, kläder, smycken eller klockor. Vill vill hitta partner, bygga bo, skaffa familj och tillhöra en grupp.

Fantasin för varje generation har satt gränserna för vilka dessa hjälpmedel har varit. Bröd i tuperat hår, peruker, vadd i bh:n, kolkritor, rouge av lera, puder av potatis, parfymer, riddarrustningar, snörade klänningsliv och kroppsmålningar.

Evolutionen har varit slående uppfinningsrik när det gäller olika former av signalsystem för att hjälpa attraktionskraften på traven

I takt med att vi åldras minskar också vårt intresse och vårt mod att prova det som är nytt. För 100 år sedan fanns starka åsikter om den som ville färga håret, bära läppstift eller använda bikini. Nu ler vi överseende åt denna galenskap.

Få säger nej till en enkel förändring om det blir till det bättre. Vad är annars målet med hudkrämer som tar bort rynkor? Vad är syftet med smink och hårfärgning? Behandling med fillers är inte på något sätt annorlunda.

Jag är dessutom mycket stolt över att kunna erbjuda fantastiska fillerbehandlingar som ger verklig och vacker effekt. Vi lurar nämligen ingen. Resultatet behöver inte tvättas bort om kvällen för att sedan göras om igen nästa morgon.

Kathrin Mörtel, skönhetsentreprenör