Jesper Bengtsson.
Jesper Bengtsson. Bild: Åse Bengtsson Helin

Det politiska spelet kväver den verkliga debatten

Samhällsdebatten tenderar att allt oftare fokusera på fel saker. I stället för att prata om verkliga fakta fastnar vi gång på gång i diskussioner om det politiska spelet. Och under tiden sjunker demokratin sakta mot botten, skriver Jesper Bengtsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Vår tids politiska debatt har en osviklig förmåga att handla om fel saker. Eller i alla fall saker som inte berör kärnan av det samtalet handlar om.

Ta den senaste debatten om Joakim Lamotte som exempel. Lamotte reser till Kronogården, ett så kallat problemområde i Trollhättan. Lamotte känner sig hotad och utsatt. Han lägger ut ett inlägg om saken i sociala medier. Det blir en väldig debatt. Men inte om problemen i Kronogården.

På ett ögonblick har Lamotte fått hela diskussionen att handla om honom själv. Det brukar vara så. Hans höga tonläge och tydliga agenda provocerar – med rätta.

ANNONS

Lamotte kallar sig journalist. Han är nog egenligen inte journalist. Han är opinionsbildare.

Fokuserar på fel saker

Jag bor själv i ett så kallat problemområde i en stad som är något större än Trollhättan. Jag vet att det finns problem i området. Knark och gängbildningar. Unga män som inte vet vad de ska göra av sina liv. För några månader sedan blev en av dem skjuten hundra meter från min dörr.

Men så illa som Lamotte får det att framstå är det inte. Och vad har han att säga om arbetslösheten? Skolsegregationen? Marginaliseringen? Allt det som driver fram de sociala problemen.

Och så spårar allt ur i en oändlig twitterbatalj

Huvudfrågan i Kronogården förpassas till marginalerna. I stället pratar vi om Lamottes besök. Hans arbetsmetoder. Hans tiggeri när han ber människor swisha pengar till honom. Och så spårar allt ur i en oändlig twitterbatalj.

Diskutera fakta i stället

Eller för att ta ett helt annat exempel – kärnkraften. Nyligen gick Moderater, Kristdemokrater och Liberaler samman med Sverigedemokraterna för att kräva att Ringhals 1 och 2 drivs vidare. Omedelbart bryter en debatt ut om att Liberalerna lierat sig med Sverigedemokraterna. Som om det var huvudsaken.

Nyheten att Vattenfalls chef helt dömer ut förslaget fick också en del uppmärksamhet. Ringhals 1 och 2 går helt enkelt inte att driva vidare. De håller på att rosta sönder.

ANNONS

I det läget borde frågan vara hur vi ens kan tänka tanken att fortsätta driften av två sönderrostade reaktorer. Det skulle vara att diskutera verkligheten. Fakta.

I stället fastnar vi åter i det politiska spelet

I stället fastnar vi åter i det politiska spelet.

Vem vill samarbeta med vem? Och varför? Vad betyder det här för en framtida regering?

Följ inte Trumps exempel

Bollen, mina vänner. Det blir allt svårare att hålla blicken på bollen. För runtomkring står en massa människor och skriker att vi egentligen spelar ett helt annat spel.

Vad han än gör, vilka övergrepp mot det amerikanska politiska systemet han än begår, får han alltid debatten att handla om honom själv

Exakt detta har alltid varit Donald Trumps främsta gren som politiker. Vad han än gör, vilka övergrepp mot det amerikanska politiska systemet han än begår, får han alltid debatten att handla om honom själv. Om hans tweets. Om hans personlighet. Och under tiden sjunker demokratin sakta mot botten.

Jesper Bengtsson, skribent och författare

ANNONS