Om du ser en allmänt skum headline i ditt facebookflöde som får dig att höja ögonbrynen, det skulle kunna vara något i stil med “Meagan Markle thinks an apple a day will cure Corona”, gå in på sidan och ta en titt på de andra artiklarna, skriver debattören.
Om du ser en allmänt skum headline i ditt facebookflöde som får dig att höja ögonbrynen, det skulle kunna vara något i stil med “Meagan Markle thinks an apple a day will cure Corona”, gå in på sidan och ta en titt på de andra artiklarna, skriver debattören. Bild: Arkivbild AP

Det här bör du veta för att kunna identifiera fake news i Coronatider

Under en kris som coronapandemin cirkulerar mer falska nyheter än någonsin och det gäller att vara extra vaksam på aktörer som vill forma din världsbild, sprida desinformation eller bara lura dig för att det är kul. Här kommer ett par tips på hur du identifierar nyheter från bluffmakare, skriver Jakob Wenngren, som tidigare drev satirsajten Storkens nyheter.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Källkritik är alltid viktigt - i en värld där vi bombarderas med tusentals notiser, nyhetsklipp och meddelanden från våra smartphones, smart TV-apparater och surfplattor, så är vaksamhet kring vem som är avsändaren - och varför - A och O.

Just nu är det förstås extra stormigt på webbhaven. Coronavindarna blåser över vår jord och självfallet finns det lömska aktörer som utnyttjar denna världsomfattande pandemi. Dessa aktörer finner, med olika medel, metoder och motiv, sätt att forma din världsbild. Som sagt, källkritik alltid viktig, men i dessa tider kan den faktiskt betyda skillnaden mellan liv och död.

Jag heter Jakob Wenngren och har själv stått på andra sidan av fake-news-ridån. För fem år sedan drev jag nyhetssatir-sidan Storkens Nyheter som blev uppmärksammad flertalet gånger i media för skrattretande fabuleringar. Jag försöker alltid skilja mig lite från agnarna och hävda att det jag gjorde var satir, och det var det, men i mångt och mycket drevs jag av samma krafter som driver fake news-makare.

ANNONS

Med den insider-erfarenhet av fake news-maskineriet som jag har så kommer jag här identifiera tre grupper av bluffmakare som ni borde hålla utkik efter när ni navigerar webben, samt metoder ni kan använda för att syna deras lurendrejeri.

Den Pengahungrige

Den pengahungrige fakenews-makaren sätter pengarna i första rum. För honom (och det är oftast en han) så är det er webbsurfares klick som lockar. För varje person som kommer in på hans sajt så får han en liten slant, och för var person som klickar på de annonser han har på sin sida så får han en större slant. Det går absolut att livnära sig på fakenews - allt handlar om att dra till sig så stora volymer webbtrafik som möjligt.

Hur du identifierar Den Pengahungrige: Om du ser en allmänt skum headline i ditt facebookflöde som får dig att höja ögonbrynen, det skulle kunna vara något i stil med “Meagan Markle thinks an apple a day will cure Corona”, gå in på sidan och ta en titt på de andra artiklarna. Om det finns många artiklar publicerade tätt inpå varandra och samtliga rubriker är uppseendeväckande så har du med stor sannolikhet hamnat hos en pengahungrig aktör.

Uppviglaren

ANNONS

Uppviglaren är Fakenews-världens pyroman. Pengar är inte den främsta motivationen för honom, han vill bara se webbslottet brinna. Uppviglaren trampar medvetet på så många tår som möjligt för att skapa ett inbördeskrig i kommentarsfältet till de artiklar han pumpar ut. Uppviglaren själv behöver inte ens vara av en viss åsikt, han kan vara helt neutral inför ett ämne, men ändå gladeligen se på när du och en meningsmotståndare hamnar i luven på varandra under en hittepå-nyhet.

Hur du identifierar Uppviglaren: Uppviglarens hemsida är full av artiklar som alla är kontroversiella och det rör sig oftast om politisk kontrovers. En riktigt skicklig uppviglare anlägger bränder i alla politiska hörn och skördar således ilska från politikens ytterligheter men också dess mitt. Om en hemsida endast innehåller content som får sverigedemokrater som vänsterpartister att hytta med näven är den sällan seriös. Det du kan göra för att släcka bränderna är att inte kommentera och klicka bort.

Desinformatören

Desinformatören är den farligaste piraten på fake-news oceanen. Han har för avsikt att aktivt vilseleda folket genom felaktig information. Där Den Pengahungrige sysslar med klickraketer och Uppviglaren skriver någonting taskigt om Margot Wallström så sprider Desinformatörer osanningar som kan beröra hela samhället. Ofta är det utländska makter eller åtminstone utländska organ som vill påverka svenskens syn på sitt samhälle och sina politikers arbete. Såhär i Coronatider skulle ett typiskt innehåll för att sprida desinformation vara att underminera svenskarnas folkanda och sammanhållning när det kommer till hur Corona har hanterats i landet. Desinformatören kan komma med svepande, absoluta påståenden som verkar komma från en auktoritetskälla men som egentligen är helt uppdiktade. För Desinformatören är pengar inte heller någon motivator, de är ofta finansierade.

ANNONS

Hur du identifierar Desinformatören: Desinformatören är den svåraste boven att avslöja. Det är ofta inte bara en individ som ägnar sig åt desinformation så deras hemsidor kan verka mer professionella. Det du bör titta efter är vinklad information som inte alls stämmer in på det du tagit del av under dagen. Om du på kvällen surfar in på en sida som hävdar att det är kaos i vården och att fler än någonsin stryker med på grund av corona, efter att hela dagen fått intrycket från andra publikationer att läget är stabilt så bör en röd flagg hissas. Det kan förstås vara så att en viss källa varit snabb med ny information, men kolla alltid andra källor för att skapa dig en nyanserad uppfattning.

Jag antar att många av er redan är duktiga på att att veta när det är något fuffens på gång men jag hoppas att titten bakom fake news-skynket blir en påminnelse att alltid var aktsam på nätet.

Jakob Wenngren, språkstudent som tidigare drev satirsajten Storkens Nyheter

ANNONS