Stökiga elever ska placeras i särskilda undervisningsgrupper för att få den hjälp de behöver och inte störa andra. Rektor ska ha mandat att snabbt kunna stänga av eller flytta en elev som begått brott i skolan eller som utsatt elever och lärare för våld eller hot, skriver debattörerna.
Stökiga elever ska placeras i särskilda undervisningsgrupper för att få den hjälp de behöver och inte störa andra. Rektor ska ha mandat att snabbt kunna stänga av eller flytta en elev som begått brott i skolan eller som utsatt elever och lärare för våld eller hot, skriver debattörerna.

Det är eleverna som straffas av S hetsjakt på friskolorna

Socialdemokraterna har gjort kampen mot välfungerande friskolor till sin främsta prioritering. Det gör möjligtvis aggressiva skoldebattörer på vänsterkanten glada men det har inget med skolans verkliga problem att göra. I verkligheten lämnar 17 000 underkända elever grundskolan varje år och att vända den utvecklingen blir det viktigaste uppdraget för en liberal skolminister i en kommande borgerlig regering, skriver bland andra Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.

ANNONS
|

Socialdemokraterna är det enda parti i modern tid som gått till val på nedskärningar i den svenska skolan. Regeringen försöker nu driva igenom minskade resurser till fristående skolor. Elever ska, oavsett om det är ett föräldrakooperativ eller ett utbildningsföretag som driver skolan, få mindre resurser med hänvisning till att den kommunala skolan är underfinansierad. Detta motiveras med likvärdighet och en rättvisare fördelning – men det råder inga tvivel om att det egentligen handlar om att Socialdemokraterna vill se färre friskolor för föräldrar att välja på. Precis som innan friskolereformen ska den kommunala skolan vara normen som elever och föräldrar får rätta sig efter.

ANNONS

När Magdalena Andersson talar om att återta den demokratiska kontrollen över skolan handlar det inte om något annat än att återta den socialdemokratiska kontrollen över skolan. Det är ett synsätt som Liberalerna aldrig kommer att kunna acceptera. Vi är övertygade om att det både går att stärka den kommunala skolan och värna familjers möjligheter att välja mellan olika skolor.

Hamnar i skymundan

Den mest tragiska med Magdalena Anderssons fokus på friskolor är att de skolor som verkligen behöver hennes uppmärksamhet kommer i skymundan. Den svenska skolan står inför en ny verklighet och nya utmaningar. I dag lever svenskar i två olika Sverige. De flesta lever i ett tryggt Sverige, områden där de flesta pratar svenska och klarar skolan. Men en halv miljon svenskar lever i ett utsatt Sverige och går i skolor där hälften av barnen inte klarar grundskolan eller kan tillräckligt bra svenska. I dessa skolor är det även betydligt vanligare med ordningsproblem och otrygghet. Att det inte är lugn och ro drabbar förstås eleverna som kommer från studieovana hem hårdast.

För att få en bättre skola för alla har Liberalerna en rad principer och förslag vi kommer arbeta utifrån vid ett maktskifte.

– Vi prioriterar skolan mer än något annat parti – och satsar i vår budget 14 miljarder mer än regeringen på skolan.

ANNONS

– Barn behöver både kramar och ramar. Det behövs mer ordning och trygghet i skolan - det är lärarna som ska bestämma i klassrummet. Stökiga elever ska placeras i särskilda undervisningsgrupper för att få den hjälp de behöver och inte störa andra. Rektor ska ha mandat att snabbt kunna stänga av eller flytta en elev som begått brott i skolan eller som utsatt elever och lärare för våld eller hot.

– Du ska inte vara fast i ditt bostadsområde – det ska finnas fler skolor att välja på än den din kommunpolitiker vill att du ska gå i.

– Höj lärarnas status och få fler behöriga lärare.

– Skolan kan göra mycket men inte allt. Många föräldrar tar inte ansvar för hur deras barn beter sig i skolan. Fler föräldrar i Sverige måste ta större ansvar för uppfostran av sina barn.

– Motarbeta segregation. Inga fler religiösa friskolor ska få startas.

I veckan genomför Liberalerna en skolturné i landet. På vår resa vill vi tydliggöra skillnaderna i prioriteringar mellan regeringens skolpolitik och den som en borgerligt-liberal regering kommer att föra. Vi besöker skolor, både kommunala och fristående, för att lyssna in vad elever och lärare tycker behöver bli bättre och vad som fungerar bra. Vi besöker inte minst kommunala skolor i utsatta områden.

ANNONS

På vår resa vill vi tydliggöra skillnaderna i prioriteringar mellan regeringens skolpolitik och den som en borgerligt-liberal regering kommer att föra

En av de skolor vi besöker under turnén är Utmarksskolan i Kortedala. Tack vare Liberalernas satsningar på skolan i Göteborg har skolan lyckats lyfta sina resultat ordentligt. Ledningen har infört tvålärarsystem och heltidsmentorer. Extra satsning på läsning för mellanstadieelever som också fått utökad skoltid och därmed mer lärarledd undervisning. Genom denna typ av skolsatsningar med ett tydligt fokus på kunskap är vi övertygade om att fler elever kommer få större möjligheter att både växa som individer och bidra till samhällets utveckling.

För oss liberaler ska kunskapsskolan ge alla barn en chans att hitta sin väg och uppnå sin dröm. Det finns inget viktigare för ett barns möjligheter i livet än skolan. En bättre skola kräver ett liberalt maktskifte.

Nyamko Sabuni, partiledare (L)

Robert Hannah, integrationspolitisk talesperson (L)

Axel Darvik, skolkommunalråd (L)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS