”Det tog lång tid innan jag vågade lämna honom. Nu är det svårt att hitta någonstans att bo. Han bor kvar och vi kan inte flytta tillbaka dit. Jag kan inte köpa en lägenhet med de skulder och lån han skrivit i mitt namn. Min kötid till en hyresrätt räcker inte långt”, skriver debattörerna.
”Det tog lång tid innan jag vågade lämna honom. Nu är det svårt att hitta någonstans att bo. Han bor kvar och vi kan inte flytta tillbaka dit. Jag kan inte köpa en lägenhet med de skulder och lån han skrivit i mitt namn. Min kötid till en hyresrätt räcker inte långt”, skriver debattörerna. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Den verkliga hemlösheten större än vad siffrorna säger

Över 3000 personer är hemlösa i Göteborg och de senaste åren har antalet hemlösa blivit fler. Men eftersom statistiken inte visar den dolda hemlösheten, det vill säga alla som inte har en varaktig bostad men inte är akut hemlösa, så är den verkliga hemlösheten ännu större. Detta måste kommunen ta ett helhetsgrepp om för att kunna förändra situationen, skriver företrädare för Göteborgs stadsmission.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Snart presenterar Socialstyrelsen sin första nationella hemlöshetskartläggning sedan 2017. Det är tydligt att hemlösheten i Sverige är mer utbredd och komplex än vad den officiella statistiken visar. Det framgår av Hemlöshetsrapporten 2024 från Sveriges stadsmissioner. Rapporten visar att många av de människor som saknar tillgång till en trygg och långsiktig boendelösning inte fångas upp i statistiken. Orsakerna bakom den dolda hemlösheten varierar, men en gemensam nämnare är förlusten av ett skyddsnät, oavsett om det kommer från samhället eller nära relationer. Inom stadsmissionen möter vi allt oftare människor som saknar både tryggt boende och stöttning från det offentliga, som ett resultat av bostadsmarknadens höga trösklar. Många vittnar om att det är svårt att få stöd från socialtjänsten då de erbjuds hjälp först när de befinner sig i akut hemlöshet, samt erbjuds kortsiktiga lösningar som sällan leder till ett långsiktigt hållbart boende.

ANNONS

Flyttar mellan vänner

Följande citat kommer från en kvinna som har sökt hjälp hos Göteborgs stadsmission, och är ett av många exempel på hur det är att leva i dold hemlöshet. ”Det tog lång tid innan jag vågade lämna honom. Nu är det svårt att hitta någonstans att bo. Han bor kvar och vi kan inte flytta tillbaka dit. Jag kan inte köpa en lägenhet med de skulder och lån han skrivit i mitt namn. Min kötid till en hyresrätt räcker inte långt. Nu flyttar vi runt mellan vänner och andrahandskontrakt. Min dotter fick sluta på fotbollen för att vi var tvungna att flytta till andra sidan stan. Jag vill att hon ska få stabilitet. Veta att hennes rum är hennes, att hon ska få stanna där. Och jag vill känna mig trygg. Jag vill kunna stänga en dörr om mig, om oss, och veta att det här är vårt hem. Här kommer ingen åt oss.”

I Göteborgs stads årliga hemlöshetskartläggning från 2022 framkommer det att att antalet personer i hemlöshet ökat. Jämfört med föregående års kartläggning har antalet hemlösa personer (vuxna och barn) ökat med två procent, från 3 161 till 3 221 personer. Ökningen gäller främst barn och motsvarar en ökning med 100 fler barn i hemlöshet. Även i den här hemlöshetskartläggningen finns ett stort mörkertal, vilket staden själva påpekar. För att vi ska ha en chans att minska och förebygga hemlösheten måste vi ha en helhetsbild av problemet som överensstämmer med verkligheten, och det arbetet måste vi göra tillsammans.

ANNONS

Ekonomiskt våld

Sveriges stadsmissioners hemlöshetsrapport vittnar även om de stora svårigheterna med att ta sig ur en hemlöshetssituation. För den som någon gång har blivit vräkt, har betalningsanmärkningar, har blivit utsatt för ekonomiskt våld eller har en låg inkomst är tröskeln till en stadigvarande bostad på den ordinarie bostadsmarknaden alltför ofta omöjligt hög. Särskilt allvarlig är den hemlöshet som drabbar barnfamiljer, där Kronofogdens senaste siffror över barn som berörts av vräkningar är en minst sagt illavarslande signal.

I Göteborgs kommun har cirka 60 barn berörts av vräkningar mellan 2020 och sommaren 2023. Det är 60 barn för många och vi måste nu säkerställa att färre barn hamnar i en sådan situation. Även det totala antalet genomförda vräkningar har ökat de senaste åren, i många fall är det vräkningar som hade kunnat förebyggas.

Det är vetenskapligt belagt att hemlöshet minskar över tid genom att arbeta långsiktigt med Bostad först samt minska antalet trappstegsboende

Det finns en rad åtgärder som Göteborgs kommun kan genomföra för att motverka hemlöshet och säkerställa en god hantering av de personer som riskerar att hamna i hemlöshet.

– Arbeta konsekvent med vräkningsförebyggande åtgärder i ökad samverkan mellan berörda myndigheter.

– Att kraftigt utöka omfattningen av Bostad Först och att i högre grad använda den kompetens som finns på Göteborgs stadsmission och i övriga civilsamhället. Det är vetenskapligt belagt att hemlöshet minskar över tid genom att arbeta långsiktigt med Bostad först samt minska antalet trappstegsboende.

ANNONS

– Använd den kommunala markpolitiken för att bidra till en socialt hållbar bostadsförsörjning genom att kommunerna ställer tydliga krav för att möjliggöra att bostäder som byggs kan efterfrågas av fler samt att sociala bostäder inte hindras. Med bättre tillgång till bostäder minskas risken för hemlöshet.

– Säkerställ att socialtjänsten ges möjlighet att medverka i planeringen av bostadsförsörjningen och skapa goda förutsättningar för detta.

Genom samarbete och engagemang kan vi skapa en framtid där varje människa har en trygg plats att kalla sitt hem. Tiden för att bekämpa hemlöshet är nu – det går om vi bara vill.

Catarina Berndtsson, områdeschef Boende och Behandling, Göteborgs Stadsmission

Martin Ärnlöv, Direktor och VD Göteborgs Stadsmission

ANNONS