Efter regeringsbeslutet har vi tyvärr inte längre råd att ha någon som samordnar arbetet i föreningen. Det är svårt att förlita sig på ideella krafter, skriver Lars Fallberg, Askims IK.
Efter regeringsbeslutet har vi tyvärr inte längre råd att ha någon som samordnar arbetet i föreningen. Det är svårt att förlita sig på ideella krafter, skriver Lars Fallberg, Askims IK.

Den ena handen ser inte vad den andra gör

När Askims IK tvingas säga upp sin kanslist efter regeringens beslut att dra in lönesubventioner blir alla förlorare. Den slags ogenomtänkta beslut påskyndar föreningsdöden och gör omistliga personer arbetslösa, skriver Lars Fallberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Nyligen tvingades jag att säga upp vår kansliansvarige, Lasse. Det var en av de mest tragiska saker jag tvingats göra som ordförande. Lasse har funnits i och runt klubben i evigheter känns det som. Lasse är Askims IK. Men nu är det slut. Samma vecka som Göteborgs ”egen” idrottsminister gästar staden och uttrycker oro för föreningsdöden. Men hur kunde det bli så här? Jo, i Askim, liksom i flera andra idrottsföreningar är kansliuppgiften ett bra sätt att komma in i arbetslivet för dem som gått arbetslösa en tid. Eller som av andra anledningar har svårt att platsa i arbetslivet.

Föreningen fick ett brev från arbetsförmedlingen att Lasses lönesubvention skulle dras in. Regeringen gav föreningen några veckor att lösa problemet. Subventionen uppgår till över 60 procent. Att ersätta subventionen skulle innebära ett stort hål i klubbens budget. Askims IK har helt enkelt inte råd att behålla honom.

ANNONS

Nu kommer Lasse att bli arbetslös i vår. Hans a-kassa kommer knappt att räcka till bostadskostnaderna. För att täcka övriga levnadsomkostnader måste Lasse söka bidrag från annat håll. Eftersom pengarna ligger i olika påsar. En påse för nystartsjobb. En påse för bostadsbidrag. En påse för funktionsnedsättning etcetera.

Lasse förstår ingenting. När han träffar Arbetsförmedlingen skakar de bara på huvudet och undrar vad regeringen håller på med. Han är 61 år. Han har ett skriftligt besked från arbetsförmedlingen som anger att han ska få bidrag fram till år 2022. Men tydligen gäller inte det längre.

Har inte längre råd

Föreningen då. Vad händer där? Tja, vi har precis byggt en konstgräsplan. Det byggs väldigt mycket i Askim just nu och vi tycker att det är viktigt att ungdomarna har någonstans att ta vägen efter skolan. Sen arbetar vi hårt med jämställdhet och mångfald. Askim har ett lag för ensamkommande som vi mixar med lokala spelare. Vårt nystartade damlag går som tåget och tjejerna tycker att fotboll är jättekul.

Men tyvärr har vi inte längre råd att ha någon som samordnar arbetet i föreningen. Det är svårt att förlita sig på ideella krafter. Ska föreningen fungera måste det finnas någon som tar emot samtal från intresserade föräldrar. Någon som möter flyktingbarnen i dörren när de vill vara med och lira boll. Men det går ju inte. Eftersom Lasse är uppsagd.

ANNONS

Lars Fallberg

ordförande Askims IK

ANNONS