Är det rimligt att våra barn och ungdomar konsumerar energi motsvarande miljontals timmars belysning körandes i A-traktorer? Hur kan barn i Sverige ha råd att tanka en A-traktor? skriver debattören.
Är det rimligt att våra barn och ungdomar konsumerar energi motsvarande miljontals timmars belysning körandes i A-traktorer? Hur kan barn i Sverige ha råd att tanka en A-traktor? skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Den billigaste energin är den du inte använder

En Thailandsemester motsvarar cirka 6900 kWh, närmare hälften av din totala årliga elförbrukning. Är det rimligt att våra barn och ungdomar konsumerar energi motsvarande miljontals timmars belysning körandes i A-traktorer? Vi måste prata effektivisering av energi, inte elpriser, skriver Fredrik Ängdervik.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det ligger i tiden att spara energi. Putin har tydligt visat vilket energiberoende vi har. Vi har vant oss vid billig energi, så billig att vi missbrukar energi. Energidebatten i Sverige har kommit att handla mest om elpriser och kärnkraft, troligen för att de styrande politikerna vill legitimera kärnkraften som en universallösning, en sorts genväg till greenwash och förminskning av klimatkristen.

Men om sanningen ska fram så är elförbrukningen kanske den minsta besparingen på din energiförbrukning som du kan göra. Att byta ut lampor till LED eller att släcka ner utebelysningen är självklart bra, men är det här som du kan spara mest energi? Att äta växtbaserat och närproducerat är utmärkta sätt att spara energi. Att konsumera färre prylar är också ett effektivt sätt att spara energi. Tänk efter om du ”villhöver” eller verkligen ”behöver” innan prylköp.

ANNONS

Övrig energikonsumtion

I Sverige har vi en relativt hög elkonsumtion, cirka 15 000 kWh per person och år, den behöver dock sättas i relation till vår övriga energikonsumtion. En Thailandsemester motsvarar ca 6900 kWh, närmre hälften av din totala årliga elförbrukning. En liter bensin motsvarar 9 kWh, en dryg mil med bil, 9 timmars dammsugning eller 300 timmars belysning med en 3W LED lampa.

Transporter är den enskilt största energikonsumtionen för en privatperson. Att cykla till affären (5 km) en gång sparar energi motsvarande 300 timmars belysning. Att föräldrar låter sina barn gå, cykla eller åka kollektivt till skola och fritidsaktiviteter har fungerat väl i generationer tidigare, varför inte idag?

Trafikkaoset vid skolan då? Jo, det skapas av just trafiken vid skolan, stressade föräldrar och barn i A-traktorer. Det finns givetvis olika förutsättningar, men de flesta skulle klara sig utmärkt med en cykel. Är det rimligt att våra barn och ungdomar konsumerar energi motsvarande miljontals timmars belysning körandes i A-traktorer? Hur kan barn i Sverige ha råd att tanka en A-traktor?

Genom att inte tanka eller ladda bilen, genom att återta cykel och kollektivtrafik så påverkar vi indirekt elräkningen

Energipriserna är relaterade till varandra och energipriserna drivs upp helt oaktat vilken energikälla som förbrukas. Sverige fick höga elpriser under sommaren till följd av att Europas gasbrist (Sverige använder knappt gas) och för att Frankrikes kärnkraft stod still på grund av extremväder (klimatförändringar). All energi vi spar leder till lägre priser på den energi vi förbrukar. Genom att inte tanka eller ladda bilen, genom att återta cykel och kollektivtrafik så påverkar vi indirekt elräkningen. Solceller är inte en energieffektivisering, men kan vara en ekonomisk fördel för den som har råd. Vi måste prata effektivisering av energi, inte elpriser. Energipriset ligger i våra egna händer och genom konsumentmakt kan vi påverka och förändra. Avstå bil och flyg, den billigaste och renaste energin är den du inte använder!

ANNONS

Fredrik Ängdervik, aktiv inom Extinction Rebellion och Miljöpartiet

*skriver som privatperson

ANNONS