Som rom i Sverige oroas jag. Med högerpartierna vid makten och SD som största parti i blocket finns risk att Sverige går samma väg som Polen och Ungern. Nu måste anständiga krafter ta avstånd från antiziganism när den tar sig uttryck. Det är allvar nu, skriver debattören.
Som rom i Sverige oroas jag. Med högerpartierna vid makten och SD som största parti i blocket finns risk att Sverige går samma väg som Polen och Ungern. Nu måste anständiga krafter ta avstånd från antiziganism när den tar sig uttryck. Det är allvar nu, skriver debattören. Bild: Christine olsson

Demoniseringen av romer kommer att öka om högern vinner

Romer är en av Europas mest diskriminerade minoriteter, ett hat som kulminerade under Förintelsen, där runt en miljon romer mördades. I länder där högerextrema återigen fått politisk makt, ser vi ännu en gång oroväckande tendenser. Många romer ser därför med stor oro på att Sverigedemokraterna kan få inflytande efter höstens val, skriver Sunita Memetovic, advokat.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I många länder ökar diskrimineringen av romer och i Polen och Ungern är anti-ziganismen alarmerande. Anti-ziganismen inom SD är väldokumenterad. Dessutom ser ledande sverigedemokrater Ungern och Polen som politiska förebilder.

SD:s samarbetspartier lugnar knappast de romer som känner oro. Efter tragedin i Göteborg där två bröder misstänks för att ha mördat sin mamma, uttryckte sig Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali såhär:

“Zigenare, likt många kulturer i Mellanöstern, premierar endogami och kusinäktenskap. Klan- och hederskultur naturlig konsekvens. Observera hur länge dessa lyckats upprätthålla sina normer i direkt konflikt med kyrkan och resterande samhälle.”

Att en moderat riksdagsledamot använder rasistiska uttryck om romer blev inte ens en tidningsnotis.

ANNONS

Göra det straffbart

Efter tragedin i Göteborg aviserade sedan Moderaterna och Liberalerna att de ville göra det straffbart att delta i romani kris, en förhandlingsverksamhet som syftar till att lösa konflikter i det romska samhället. Skälet var att man skulle sluta “rättfärdiga hedersförtryck bland romer” och straffa personer som “inte vill följa demokratiska principer”.

Det är förstås bra att partier försöker komma åt sådan problematik. Det saknas dock belägg för att hedersförtryck skulle vara mer vanligt förekommande hos romer än hos majoritetsbefolkningen. Detta minskar förstås inte allvarligheten i det inträffade, men politiker bör utgå från kunskap innan man uttalar sig svepande om problematik inom olika grupper.

När det gäller romani kris måste man förstå grundproblemet, det vill säga den systematiska diskriminering av romer. När romer inte har kunnat lita på rättssamhället har vissa sett ett behov av alternativa sätt att lösa tvister. Polisens olagliga registrering av tusentals romer är ett exempel som skadat tilliten. Äldre romer har förstås inte glömt att de fick rätt att gå i skolan och rösta i Sverige så sent som 1959.

Romer måste kunna lita på att “demokratiska värderingar” även gäller dem

Jag försvarar inte romani kris, men vill man göra skillnad måste man förstå i vilken kontext systemet har uppkommit. Lösningen är inte att demonisera romer utan att samhället återvinner förtroendet. Romer måste kunna lita på att “demokratiska värderingar” även gäller dem. Det har de nämligen inte alltid gjort.

ANNONS

Som rom i Sverige oroas jag. Med högerpartierna vid makten och SD som största parti i blocket finns risk att Sverige går samma väg som Polen och Ungern. Nu måste anständiga krafter ta avstånd från antiziganism när den tar sig uttryck. Det är allvar nu.

Sunita Memetovic, advokat och delägare Advokatfirman Ericksson & Häggquist

ANNONS