Vi vill se en starkare folkbildningsrörelse som har möjlighet att motverka segregation och antidemokratiska strömningar, skriver debattörerna.
Vi vill se en starkare folkbildningsrörelse som har möjlighet att motverka segregation och antidemokratiska strömningar, skriver debattörerna. Bild: Alice Vernersson

Demokraterna sprider skrämselpropaganda om islamism

Demokraterna har länge bedrivit ett korståg mot muslimer genom att sprida skrämselpropaganda om islamism. Redan innan granskningen av Ibn Rushd hade de bestämt sig för att motarbeta dem till varje pris, skriver Jennifer Merelaid Hankins (V), Grith Fjeldmose (V) och Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

5/3 Rätt att stoppa bidragen till studieförbundet Ibn Rushd

I en debattartikel i skriver Demokraterna att ”alla partier måste dra en skarp gräns vid rasism, islamofobi och antisemitism”, samtidigt som det just är rasism och islamofobi som ligger till grund för deras egen häxjakt på Sveriges enda muslimska studieförbund.

När ett rykte upprepas tillräckligt många gånger uppfattar många det som sanning. Beslutet om Ibn Rushd bör ses i ljuset av en nationell kampanj från en handfull högljudda debattörer och politiker som misstänkliggör studieförbundet med långsökta och svepande anklagelser.

Högerstyret begravde beslutsunderlag

Demokraterna ville redan i juni 2020 stoppa finansieringen av Ibn Rushd och drog igång en utredningskarusell av sällan skådat slag baserat på en missuppfattning om förändrade bidragsnivåer. Kraven som ställdes har aldrig ställts på något annat studieförbund. Tjänstepersoner redde ut frågan under hösten 2020 och föreslog att Ibn Rushd skulle få finansiering då de uppfyllde alla kriterier och inte gjort några fel, ett beslutsunderlag som sedan begravdes av högerstyret.

ANNONS

Tjänstepersonerna som arbetat med frågan lyfter gång på gång fram Ibn Rushds viktiga roll för att nå fler delar av befolkningen i Göteborg. Men trots detta ändrade sig samma tjänstepersoner i februari 2021 och föreslog att de ska nekas bidrag. Detta visar vilken politisk press som legat bakom processen.

Daterade exempel

Exemplen som lyfts fram i granskningen på personer som har uttryckt antisemitiska, homofoba eller antidemokratiska åsikter skedde för flera år sedan. Ibn Rushd och dess samarbetsorganisationer har sedan dess granskat sina interna processer och gjort förändringar gällande vilka personer som bjuds in för att säkerställa att antidemokratiska åsikter inte får utrymme. Trots det vill alltså merparten av Göteborgs politiker hålla gamla uttalanden från enstaka externa talare emot dem.

Vänsterpartiet vill att Göteborgs stad ska utveckla tätare samarbeten med studieförbunden. Vi vill se en starkare folkbildningsrörelse som har möjlighet att motverka segregation och antidemokratiska strömningar.

Folkbildningsrådet som har myndighetsansvaret för folkbildningen i Sverige framhåller att de kommer fortsätta tilldela medel till Ibn Rushd efter att ha granskat dem mer än något annat av sina tio godkända studieförbund. Att Göteborg nu har nekat bidrag på lösa grunder underkänner ett myndighetsbeslut och urholkar demokratiska principer om att alla ska behandlas lika.

Vänsterpartiet vill att Göteborgs stad ska utveckla tätare samarbeten med studieförbunden. Vi vill se en starkare folkbildningsrörelse som har möjlighet att motverka segregation och antidemokratiska strömningar.

Jennifer Merelaid Hankins (V) ledamot i Socialnämnd Centrum

ANNONS

Grith Fjeldmose (V) kommunalråd

Daniel Bernmar (V) kommunalråd

ANNONS