Utrikesminister Tobias Billström måste nu kalla upp Kinas ambassadör för att påpeka Sveriges oro över demonstranternas liv och inte minst framföra deras rätt att protestera. Sverige bör dessutom erbjuda en fristad till de människor som nu riskerar sitt liv bara för att de öppet kritiserar regimen, skriver debattören.
Utrikesminister Tobias Billström måste nu kalla upp Kinas ambassadör för att påpeka Sveriges oro över demonstranternas liv och inte minst framföra deras rätt att protestera. Sverige bör dessutom erbjuda en fristad till de människor som nu riskerar sitt liv bara för att de öppet kritiserar regimen, skriver debattören. Bild: Foto: AP Photo

De som riskerar sina liv i covidprotesterna i Kina måste känna vårt stöd

Nyligen tillsattes Xi Jinping för ännu en mandatperiod som Kinas ledare. Nu blossar protester upp runt om i landet som visar att det finns ett utbrett missnöje bland folket och att efterfrågan för förändring är stor. Alla som nu riskerar sina liv måste känna den demokratiska världens samlade stöd. Den svenska regeringen måste ta initiativ till att EU gör ett gemensamt uttalande om att dessa demonstranter inte får utsättas för våld och onödig skada, skriver Alex Nilsson, LUF.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Studenter vid Tsinghuauniversitetet i Beijing började under helgen samlas för att demonstrera mot den kinesiska statens restriktiva hantering av covid-19. Kina har under en längre tid haft en extrem hantering av covid-19 som inneburit ofrivillig inlåsning av hela bostadsområden. Studenterna vid Tsinghua håller upp vita papper i protest mot den statliga censuren och ropar för frihet och den kinesiska diktatorn Xi Jinpings avgång. Detta är bara en av över ett dussin olika demonstrationer runt om i Kina. En del menar att det vi nu ser pågå i Kina kan komma att bli de största protesterna i landet sedan studentprotesterna på Himmelska fridens torg 1989.

ANNONS

När nu människor, trots avrådan från myndigheter, samlas för protester på platser som Beijing och Shanghai, är det värt att påminnas om de hemska scenerna under protesterna i Hongkong 2019-2020. Människor blev nedslagna, beskjutna och tårgasade, de kidnappades och en del miste sitt liv under protesterna. Då var det, precis som nu i Kina, studenter som stod först på barrikaderna och riskerade sina liv för frihet och förändring. Låt oss därför lära från det som hände i Hongkong för hur vi hanterar det som just nu händer på gatorna i Kina. Liberala ungdomsförbundet fanns på plats under protesterna i Hongkong och företrädare såg med egna ögon regimens brutalitet mot den egna befolkningen. Det får inte hända igen.

Alla som nu riskerar sina liv måste känna den demokratiska världens samlade stöd. Den svenska regeringen måste ta initiativ till att EU gör ett gemensamt uttalande om att dessa demonstranter inte får utsättas för våld och onödig skada. Om Kina nu återigen möter protester med samma kalla stål som demonstranterna i Hongkong fick smaka på, måste svaret från omvärlden vara kraftiga sanktioner mot den kommunistiska regimen.

Utrikesminister Tobias Billström måste nu kalla upp Kinas ambassadör för att påpeka Sveriges oro över demonstranternas liv och inte minst framföra deras rätt att protestera. Sverige bör dessutom erbjuda en fristad till de människor som nu riskerar sitt liv bara för att de öppet kritiserar regimen.

ANNONS

Sverige måste bedriva en mer värderingsstyrd utrikespolitik som står upp för mänskliga rättigheter och demokrati, särskilt nu när den globala demokratin är på tillbakagång. Jag förväntar mig därför att regeringen omedelbart agerar och stödjer demokratiaktivisterna i Kina. Ner med Xi Jinping och ner med diktaturen.

Alex Nilsson, förbundsstyrelseledamot Liberala ungdomsförbundet

ANNONS