Genom att öka transparensen i skattesystemen kan regeringar också stoppa stora företags och rika individers omfattande skatteflykt och avancerade skatteplanering, skriver debattörerna.
Genom att öka transparensen i skattesystemen kan regeringar också stoppa stora företags och rika individers omfattande skatteflykt och avancerade skatteplanering, skriver debattörerna. Bild: Risto Bozovic

De rikaste måste beskattas hårdare för att minska klyftorna

Ojämlikheten i världen ökar. I Sverige äger bara fem personer mer än fem miljoner svenskar tillsammans. Oxfam vill se en förmögenhetsskatt för de allra rikaste i syfte att stoppa den ojämlikhet som sliter isär våra samhällen, skriver Suzanne Standfast och Hanna Nelson, Oxfam Sverige.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I samband med Världsekonomiskt forum i Davos publicerar Oxfam rapporten ”Survival of the Richest”. Vi uppmanar där världens ledare att agera i ljuset av den skenande ojämlikheten. Den extrema fattigdomen i världen ökar för första gången på 25 år. Två tredjedelar av all förmögenhet som har genererats sedan 2020 har tillfallit den allra rikaste procenten – dubbelt så mycket som resterande 99 procent av jordens befolkning fick dela på under samma period. I Sverige äger bara fem personer mer än fem miljoner svenskar tillsammans. Oxfam vill se en förmögenhetsskatt för de allra rikaste i syfte att stoppa den ojämlikhet som sliter isär våra samhällen.

ANNONS

Ojämlikheten i världen ökar. Världsbanken menar nu att det inte längre går att nå målet om att bekämpa extrem fattigdom till 2023. FN:s utvecklingsprogram bekräftar denna bild och uppskattar att den mänskliga utvecklingen backar i nio av tio länder. Över 820 miljoner människor - ungefär en av tio - går hungriga. Nästan 60 procent av dem är kvinnor och barn. För över 1,7 miljarder människor stiger inflationen snabbare än lönen. Samtidigt stiger dollarmiljardärernas förmögenheter med över 2,7 miljarder dollar om dagen.

Skatter avskaffas

Ojämlikhet låser fast människor i fattigdom. Den hotar våra samhällen, den urholkar politikens handlingsutrymme och den skapar oroligheter. Ändå gick nästan hälften av all ny förmögenhet som genererades i Sverige år 2019–2020 till den rikaste procenten. Allt medan skatter på kapital och förmögenheter fortsätter att minska eller avskaffas. Även det globala jämlikhetsindexet ”Commitment to Reducing Inequality”, som mäter länders åtaganden för att minska ojämlikheten, visar att Sverige har rasat de senaste åren och hamnar på en bottenplacering bland de nordiska länderna.

Ojämlikhet är inte ett måste. Det är ett val. Därför lyfter vi skatt som ett centralt sätt att uppnå en mer jämlik fördelning av resurserna. Ökade skatteintäkter och ökad omfördelning i skattesystemet har två syften. Det innebär en omfördelning i sig som minskar ojämlikhet och fattigdom. Det är också en möjlighet för regeringar att generera intäkter som kan investeras i bland annat hälso- och sjukvård, utbildning, innovation och forskning samt i att möta klimatkrisen. Det i sin tur stärker demokratin.

ANNONS

Skattetryck på fattiga

Men över hela världen har skatteintäkter från rika individer och företag minskat. Något många regeringar har försökt kompensera genom att öka regressiva skatter, såsom moms på varor och tjänster. Det är dock en typ av skatter som sätter ett större skattetryck på fattiga människor än på rika. Globalt sett utgör skatter på inkomster och konsumtion mer än 80 procent av alla skatteintäkter, medan skatter på företag bidrar med cirka 14 procent och skatter på förmögenheter/kapital utgör 4 procent.

Mot bakgrund av den skenande ojämlikheten uppmanar Oxfam nationella regeringar och internationella institutioner att omfördela resurserna genom att införa:

– En engångsskatt på större förmögenheter och en tillfällig skatt på extraordinära vinster för företag.

– En permanent skatteökning för den allra rikaste procenten. Skatten ska avse både inkomster från arbete och kapital och ha en högre skattenivå för mångmiljardärer.

Genom att öka transparensen i skattesystemen kan regeringar också stoppa stora företags och rika individers omfattande skatteflykt och avancerade skatteplanering.

Därför lyfter vi skatt som ett centralt sätt att uppnå en mer jämlik fördelning av resurserna

Oxfam Sverige vill dessutom se att Sveriges regering agerar genom att kartlägga och utreda ojämlikheten i Sverige och dess konsekvenser. Utifrån kartläggningen vill vi se en analys och från den förslag på lösningar om hur den ekonomiska ojämlikheten i Sverige och i världen kan minskas. Vi uppmanar också regeringen att ge ett bistånd som är en procent av BNI och att öka klimatfinansieringen till länder med utbredd fattigdom och särskild utsatthet.

ANNONS

Vi lever i en ständigt föränderlig värld. I en värld som präglas av polarisering och ojämlikhet. Det finns inga enkla eller allom givna svar på hur man överbryggar klyftorna som skiljer oss åt. Men vi vill genom vår uppmaning idag visa på hur skatt kan vara avgörande för att lösa en av vår tids stora utmaningar, ojämlikheten.

Suzanne Standfast, Generalsekreterare Oxfam Sverige

Hanna Nelson, Policychef Oxfam Sverige

ANNONS