Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jan Emanuel Johansson, frihetlig socialdemokrat och riskkapitalist.

De är inga IS-resenärer – de är satans mördare

Självklart ska man kalla saker vid dess rätta namn. Till exempel en satans mördare för en satans mördare och inte IS-resenär, skriver Jan Emanuel Johansson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag önskade att våra ledande politiker vågade säga självklarheter. Att de bara kunde agera rimligt.

Olof Palme (S) gjorde det när han kallade saker vid dess rätta namn. Olof Palme kallade satans mördare för ”satans mördare”. Det var då. Något har hänt sedan dess. Den politiska rädslan att ge uttryck för självklarheter har blivit som rädslan för att fotografiet ska visa hur man faktiskt ser ut.

Rimligt kan vara att den som lämnar Sverige för att i stället ge sig ut på mord- och tortyrresa ihop med en terrorsekt inte är välkommen tillbaka. Självklart kan vara att kalla saker vid dess rätta namn. Till exempel en satans mördare för satans mördare och inte IS-resenär.

Rimligt är att inte ge företräde till mördare framför extremt utsatta barn och kvinnor. Självklart är att inte vara en hatets och illviljans kolportörer genom att smutskasta och belacka politiska motståndare som uttrycker sig slarvigt men har rätt i sak.

När våra folkvalda har slutat agera efter vad som är rimligt och självklart måste de vägledas.

När våra folkvalda har slutat agera efter vad som är rimligt och självklart måste de vägledas.

Detta är vad som krävs i nuet:

* Mördare, svensk medborgare eller ej, ska i möjligaste mån dömas i det land de begått brottet i. Exempel: Om du är i USA och mördar någon så döms du i USA och avtjänar straffet där. Om du är i Syrien och mördar någon där så ska du dömas i Syrien och avtjäna straffet där. Sverige bör efter juridisk och praktisk möjlighet vara landet brottet är begånget i behjälpligt att få fast gärningsmannen.

* Mördare som inte är svenska medborgare släpps inte tillbaka in i Sverige.

* Mördare som har två medborgarskap kan inte bli av med sitt svenska utan grundlagsändring. Därför bör vi grundlagsändra.

* Mördare med svenskt medborgarskap som kommit/kommer tillbaka till Sverige skall gripas och ställas inför särskild upprättat krigstribunal som har resurser att utreda brotten samt döma gärningsmännen.

* Mördare, samtliga av dem som stridit för terrorsekter, skall åtalas för landsförräderi.

Om detta kommer räddhågsna politiker säga vad som för dem är självklart och rimligt: ”Det går inte att göra så, det går inte att genomföra på grund av ...”.

Nu skall jag göra vad som för mig är självklart och rimligt, att berätta sanningen: Det går! Bara den politiska viljan finns. Låt aldrig de räddhågsna styrande politikerna lura i dig något annat.

Jan Emanuel Johansson

frihetlig socialdemokrat och riskkapitalist