Dags redovisa migrationens alla kostnader

DEBATT: Om det nu är så att migrationen faktiskt är en vinst, vilket många hävdar, då skulle ju ett bokslut över invandringen dra undan mattan för oss i Sverigedemokraterna. Så varför så rädda för en seriös redovisning av alla kostnader? skriver Jörgen Fogelklou (SD).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|
 
    <strong>Jörgen Fogelklou</strong> (SD), ledamot kommunfullmäktige Göteborg
Jörgen Fogelklou (SD), ledamot kommunfullmäktige Göteborg

Vi i Sverigedemokraterna har länge påtalat att den migrationspolitik de andra partierna har fört innebär en oerhört stor ekonomisk påfrestning. Pengar som egentligen behövs inom skola, vård och omsorg har bekostat den höga asyl- och anhöriginvandringen de senaste åren. Vi har av etablissemanget bemötts av djupt förakt för att vi har fört den här debatten.

Länge var den officiella versionen att migrationen var lönsam. När den ”sanningen” obönhörligen sprack blev vi avfärdade av komiker som till synes på allvar anser att det hela kan jämföras med kostnaden för pizza och läsk.

Det vi sedan länge efterfrågar är fullständig transparens, en seriös redogörelse för hur mycket invandringen kostar. Ett mångkulturellt bokslut helt enkelt. Om det nu är så att migrationen faktiskt är en vinst, vilket många har hävdar, då skulle ett ju sådant bokslut dra undan mattan för oss i Sverigedemokraterna. Så vad är man så rädd för?

ANNONS

Långt ifrån alla kostnader

I Göteborg har vi fått ett tjänsteutlåtande angående Bokslutsberedning för 2015. I detta tjänsteutlåtande kan vi läsa svart på vitt vad flyktingströmmen medförde i ökade kostnader för Göteborgs stad. Detta är långt ifrån alla kostnader staden har för den förda migrationspolitiken, men ökningen (!) för 2015 redovisas.

Stadsdelsnämnderna rapporterar en ökad kostnad på drygt en halv miljard kronor och facknämnderna redovisar en ökning på 400 miljoner, alltså sammanlagt nästan en miljard kronor. Det stämmer att staden får täckning för en del kostnader från staten (ungefär 750 miljoner), men detta är ju faktiskt pengar som i slutändan också kommer från hårt arbetande människor som i stigande utsträckning undrar varför deras skolor och äldreboenden fungerar allt sämre.

De tio extra miljarderna som regeringen utlovat att fördelas över våra 290 kommuner finansieras med skattehöjningar, utgiftsminskningar och lån. Dessutom är statens ekonomiska uppbackning temporär, den varar i två år, medan kostnaderna helt klart är långsiktiga.

Bara bitar i ett större pussel

Det är ju bra att just dessa siffror redovisas. Men de är ju bara en bit i ett mycket större pussel, alltså långt ifrån det mångkulturella bokslut Sverigedemokraterna efterfrågar. En annan pusselbit skulle vara kostnaderna för de temporära bostäder staden vill bygga för nyanlända. De siffror vi har fått ut av fastighetsnämndens ordförande samt av direktören för välfärd (som hänvisar till kommunala koncernbolaget Framtiden AB) varierar mellan 1,5 miljarder till 5,7 miljarder! Vi har upprepade gånger sänt förfrågningar till Framtiden AB, men aldrig fått något svar.

ANNONS

Vi har i kommunstyrelsens yrkat om att Framtiden AB, fastighetsnämnden samt social resursnämnd ska redovisa en samlad bild över kostnaderna (byggkostnader, drift, skola, vård- omsorg, samt övriga kostnader) av vad den nya anvisningslagen innebär för Göteborgs stad ekonomiskt.

Röstades ned av övriga partier

Vidare kan vi inte låta bli att undra, hur blir det när vi slår ihop siffror från Malmö, Landskrona, Borlänge och så vidare? Vi vet också att Migrationsverket rätt som det är knäpper med fingrarna och får dussintals miljarder extra från statskassan, från en redan oacceptabelt hög nivå. Och finansminister Magdalena Andersson (S) skyller numera oförblommerat ett ansträngt ekonomiskt läge på migrationen.

Tyvärr är det bara vi i Sverigedemokraterna som faktiskt undrar vad den totala kostnaden blir. Vår motion om ett mångkulturellt bokslut i Göteborg, röstades ned av de övriga partierna i kommunstyrelsen.

Jörgen Fogelklou (SD)

ledamot kommunfullmäktige Göteborg

ANNONS