Ingen ska behöva leva i ständig skräck över att bli utsatt för sexuella övergrepp. Ingen ska behöva tvivla på rättssystemet och samhällets bemötande efter att ha blivit utsatt för sexuellt våld, skriver debattörerna.
Ingen ska behöva leva i ständig skräck över att bli utsatt för sexuella övergrepp. Ingen ska behöva tvivla på rättssystemet och samhällets bemötande efter att ha blivit utsatt för sexuellt våld, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson / TT

Dags för Sverige att göra slut med våldtäktskulturen

Alla måste fatta: samtyckeskultur är en del av grunden i alla mellanmänskliga relationer. Sverige är ett föregångsland i jämställdhetsfrågor. Vi har alla förutsättningar att lyckas, och vi accepterar inte att Sverige 2021 fortfarande har en djupt rotad våldtäktskultur, skriver Demet Ergun, ordförande för Fatta, tillsammans med flera medlemmar.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Sverige är en demokratisk rättsstat som vilar på principer om allas lika värde, med en ambition att agera föregångare i jämställdhetsfrågor. Sverige var bland de första länderna i världen att rösta igenom en samtyckeslag. Samtidigt är Sverige ett land med en djupt rotad våldtäktskultur – ett land där det sker ungefär 100 våldtäkter om dagen. En person som har blivit utsatt för sexuellt våld och anmäler detta riskerar inte bara att bli uthängd och tillintetgjord av media utan också att utsättas för hat, hot och misstro. Trots en stabil grund och goda förutsättningar verkar det som att Sverige är i en destruktiv relation med våldtäktskulturen. Den relationen gynnar varken Sveriges fysiska och psykiska hälsa eller ekonomi. Det är dags att fatta nu - dags att göra slut med våldtäktskulturen och skapa en samtyckeskultur där alla mellanmänskliga relationer alltid grundas på fri vilja.

ANNONS

Förändra rättsväsendets syn på våldtäkt

Organisationen Fatta grundades med ett första fokus: en samtyckeslag. Samtyckeslagen ger sedan 2018 varje individ rätt till sin kropp och sin sexualitet genom kravet på att söka och inhämta samtycke. Målet med lagen var inte bara att förändra rättsväsendets syn på våldtäkt, utan även att bidra till en kultur som genomsyras av samtycke, som andas frivillighet, ömsesidighet och respekt i alla mellanmänskliga relationer. Det handlar om att säkra mänskliga rättigheter. Målet med samtyckeslagen var och är fortfarande att förändra hur vi pratar om sexualbrott, hur media rapporterar om sexualbrott och framför allt att brottsoffret inte längre ska känna skuld och skam. Fallet Göran Lambertz och exemplet Soran Ismail, som uppmärksammats i media de senaste veckorna, visar tydligt att vi saknar en samtyckeskultur. Det är dags att vi gör slut med våldtäktskulturen.

Enligt 2020 års Nationella trygghetsundersökning utsattes 5,6 procent av befolkningen för sexualbrott under 2019, vilket motsvarar 452 000 personer. Under samma år anmäldes endast 23 200 sexualbrott, enligt Brå. Vi kan konstatera att majoriteten av alla sexualbrott inte kommer till rättsväsendets kännedom. Mörkertalet är enormt.

Leder sällan till åtal

Att få orkar anmäla förvånar inte. Endast 16 procent av våldtäktsanmälningarna ledde till åtal år 2020, enligt Brå. Många lämnas utan upprättelse. För den som anmäler finns en överhängande risk att inte bli trodd och att bli uthängd som lögnare, speciellt om hen känner förövaren, har följt med frivilligt eller har varit berusad. Personen faller då utanför bilden av det "ideala våldtäktsoffret".

ANNONS

Exemplen ovan illustrerar Sveriges destruktiva relation med våldtäktskulturen. Låt oss för ett ögonblick förflytta oss till vår framtidsvision - samtyckeskulturen:

Samtycke inhämtas alltid från samtliga parter och vi tolkar varandras signaler.

Personer i maktposition missbrukar inte sin makt. Den mediala bevakningen resulterar inte i skuldbeläggande av den som har utsatts för sexuellt våld. Rättsväsendet har kunskap om samtyckeslagen, samtycke och det sexuella våldets särskilda karaktär och utmaningar.

Vårt högsta mål är ett samhälle helt fritt från sexuellt våld – ett samhälle där samtycke är en självklarhet i alla mellanmänskliga relationer. Det är ett högt mål och det är lätt att tappa hoppet, särskilt när våldtäktskulturen ständigt gör sig påmind. I tider när det känns hopplöst påminner vi oss om att Fatta engagerade hela Sverige för att driva genom en samtyckeslag, lobbade för att inkludera samtyckesundervisning i de nya läroplanerna och har hittills utbildat 130 nämndemän inom sexualbrott, samtycke och samtyckeslagen. Nu ser vi fram emot att de nya läroplanerna träder i kraft hösten 2022 och att samtliga 6 200 nämndemän i tingsrätter och hovrätter utbildas i samtycke. Det är tre av många viktiga steg på vägen mot Fattas mål: att skapa en samtyckeskultur.

Ingen ska behöva leva i ständig skräck över att bli utsatt för sexuella övergrepp. Ingen ska behöva tvivla på rättssystemet och samhällets bemötande efter att ha blivit utsatt för sexuellt våld.

Ingen ska behöva leva i ständig skräck över att bli utsatt för sexuella övergrepp. Ingen ska behöva tvivla på rättssystemet och samhällets bemötande efter att ha blivit utsatt för sexuellt våld. Alla måste fatta: samtyckeskultur är en del av grunden i alla mellanmänskliga relationer. Sverige är ett föregångsland i jämställdhetsfrågor. Vi har alla förutsättningar att lyckas, och vi accepterar inte att Sverige 2021 fortfarande har en djupt rotad våldtäktskultur. Därför ställer vi oss frågan, om inte vi, vilka? Om inte nu, när? Nu dumpar vi våldtäktskulturen!

ANNONS

Demet Ergun, ordförande Fatta

Sofia Rohdin, vice ordförande Fatta

Frida Alicedotter Bartonek, ledamot

Sarah Olofsson, ledamot

Jennie Hilli Sjöqvist, aktivist

ANNONS