Kunskapen är låg om att de nya nikotin produkterna är skadliga och ökar risken för användarna att börja röka, skriver debattören.
Kunskapen är låg om att de nya nikotin produkterna är skadliga och ökar risken för användarna att börja röka, skriver debattören. Bild: Tony Dejak / AP

Dags för hårdare reglering av nya nikotinprodukter

Nya nikotinprodukter undgår tobakslagen, kan marknadsföras friare än cigaretter och säljas till minderåriga. För att stoppa rekryteringen av framtida rökare är det dags för en hårdare reglering, som också har starkt stöd hos befolkningen, skriver Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden.

ANNONS
|

I dag finns fler nikotinprodukter på marknaden än någonsin tidigare och produkter med hög nikotinhalt kan säljas och marknadsföras oreglerat till barn under 18 år.

Att de nya nikotinprodukterna breder ut sig är ett stort problem, av flera skäl. De fortsätter göra nya generationer beroende av skadligt nikotin och bidrar till framtida cancerfall orsakade av rökning.

Minskar inte rökningen

Det är nämligen en myt att de nya nikotinprodukterna får färre att röka. Tyvärr. En nyligen publicerad vetenskaplig översikt från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) visar tvärtom att risken är hög för personer som använder snus och e-cigaretter att också röka vanliga cigaretter.

ANNONS

Det tycks vara så att de som redan är beroende av nikotin pendlar mellan att använda olika produkter, snarare än att sluta röka för att i stället bara snusa.

Förutom vanligt snus och e-cigaretter har en annan ny nikotinprodukt börjat få starkt fäste på den svenska marknaden, så kallat “vitt nikotinsnus”. Det vita nikotinsnuset är ett bra exempel på hur nya nikotinprodukter kan undkomma tobakslagen. Det marknadsförs nämligen av tobaksindustrin som “tobaksfritt”, även om allt nikotin kommer från tobaksplantan.

Vanligt bland ungdomar

Den friare marknadsföringen medför att fler och fler högstadie- och gymnasieelever använder det vita nikotinsnuset. Antalet brukande ungdomar har mer än fördubblats på bara två år, från 7 procent 2019 till 16 procent 2021. Nu har höstterminen startat och alla skolor återgått till undervisning på plats oroar vi oss för att det vita nikotinsnuset ska fortsätta normaliseras och öka i popularitet.

Det är inte rimligt att vi tillåter att barn och unga hamnar i nikotinberoenden som ofta blir livslånga. Därför är det dags för en hårdare reglering av de nya nikotinprodukterna.

En ny Demoskop-undersökning som Cancerfonden beställt visar att stödet i befolkningen är mycket stort för en sådan reglering. Hela 8 av 10 svarar att de är för en enhetlig reglering av samtliga nikotinprodukter, vilket betyder att exempelvis vitt nikotinsnus och e-cigaretter ska säljas på samma villkor och med samma begränsningar som vanliga cigaretter och vanligt snus.

ANNONS

Glädjande nog har en statlig utredning tagit fram förslag för att begränsa användningen av de nya nikotinprodukterna. Remisstiden gick ut 1 september och inom kort kommer riksdagen förhoppningsvis fatta beslut om utredningens förslag. I Demoskop-undersökningen som vi beställt, fick respondenterna svara på vad de tycker om tre av utredningens förslag. Resultatet är tydligt:

• 7 av 10 tycker det är en bra idé att förbjuda smaksättning av e-cigaretter

• 9 av 10 tycker det är en bra idé att begränsa marknadsföringen av nya nikotinprodukter som e-cigaretter och vitt nikotinsnus

• 9 av 10 tycker det är en bra idé att införa 18-årsgräns för köp av alla nikotinprodukter

Också Cancerfonden ställer sig helhjärtat bakom utredningens konkreta förslag som kommer göra stor skillnad, framför allt för barn och unga.

Kunskapen är låg om att de nya nikotinprodukterna är skadliga och ökar risken för användarna att börja röka. Det är inte är så konstigt. Snus och andra nikotinprodukter har marknadsförts länge av tobaksindustrin som bra alternativ till rökning. Även om skadeverkningen är olika kan vi konstatera att det inte finns några nikotinprodukter som är ofarliga för hälsan. Detta gäller alltså även risken att börja röka och därmed drabbas av till exempel lung-, struphuvuds- eller magsäckscancer.

ANNONS

Att inte röka är det enskilt viktigaste man själv kan göra för att minska sin cancerrisk. Varje år drabbas över 6 000 personer av cancer till följd av rökning.

Att inte röka är det enskilt viktigaste man själv kan göra för att minska sin cancerrisk. Varje år drabbas över 6 000 personer av cancer till följd av rökning.

I stället för att börja använda vitt nikotinsnus eller e-cigaretter är det bättre att ta hjälp av Sluta röka-linjen eller råd från 1177.se

Med nuvarande lagstiftning möjliggör vi för tobaksindustrin att rekrytera nya rökare med produkter som är starkt beroendeframkallande.

Det går inte att lämna snus, e-cigaretter och andra nya nikotinprodukter utanför. Det krävs en sammanhållen tobakspolitik som reglerar alla produkter lika. Hela syftet med regleringar på tobaksområdet är att skydda våra yngre generationer som ännu inte börjat röka eller använda nikotinprodukter. Det är något jag tror alla ställer sig bakom.

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden

Rättelse

I en tidigare version av texten angavs felaktigt att appen Rökfri finns på 1177.se. Det stämmer inte och är nu ändrat i texten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS