På många ställen i världen är aborträtten mer hotad än på länge. Men även här hemma utmanas av aborträtten av de som hävdar  att sjukvårdspersonal inte ska behöva utföra aborter om man inte vill, skriver debattörerna.
På många ställen i världen är aborträtten mer hotad än på länge. Men även här hemma utmanas av aborträtten av de som hävdar att sjukvårdspersonal inte ska behöva utföra aborter om man inte vill, skriver debattörerna.

Dags att skydda aborträtten i grundlagen

Rätten till abort är en fundamental fråga om rätt till liv och hälsa och aborträtten bör därför skrivas in i grundlagen, skriver Helene Odenjung (L) Elisabeth Mattsson (L) och Lars Tysklind (L).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Det görs uppskattningsvis 50 miljoner aborter i världen per år. 30 miljoner är säkra och legala aborter. 20 miljoner av dem är illegala. Varje år beräknas cirka 47 000 kvinnor avlida i samband med illegala aborter, enligt uppgifter från WHO. Endast en tredjedel av världens kvinnor i fertil ålder har idag tillgång till säkra och legala aborter.

I många länder tvingas flickor och kvinnor att genomgå graviditeten mot sin vilja, även i fall av våldtäkt och incest. I andra länder tvingas kvinnor att fullborda graviditeten även om det hotar kvinnans liv eller hälsa. I länder där abort är totalförbjudet görs inga undantag, även om fostret är så missbildat att det inte kan överleva.

ANNONS

Effekten av de hårda abortlagstiftningarna är förfärande. Kvinnor tvingas till osäkra aborter, ofta utförda under dåliga hygieniska och medicinska förhållanden. Inte minst gäller det flickor och kvinnor som bor i fattiga länder.

Efter lång liberal kamp blev aborter fullt lagliga i Sverige genom 1974 års abortlag. Lagen ger den gravida kvinnan rätt att själv bestämma om hon vill avbryta graviditeten upp till den 18:e graviditetsveckan.

På många ställen i världen är aborträtten mer hotad än på länge. I Texas har en lag antagits som uppmuntrar till ett angiverisystem, där en person som anger någon som utför abort kan premieras med 10 000 dollar. USA:s högsta domstol har valt att inte stoppa lagen, vilket innebär att aborträtten nu kan hotas i många delstater.

I Polen har den strikta lagstiftningen skärpts ytterligare. Inte ens när foster har mycket grava missbildningar är abort tillåtet, utan kvinnan tvingas genomföra graviditeten mot sin vilja.

Aborträtten utmanas

Men även här hemma utmanas av aborträtten av de som hävdar samvetsfrihet, det vill säga att sjukvårdspersonal inte ska behöva utföra aborter om man inte vill. Abortmotståndet poppar också regelbundet upp från en del KD- och SD-politiker. Förra Europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD) röstade exempelvis mot abort 22 gånger i parlamentet. Och senast i år röstade SD mot att aborträtten ska finnas i alla EU-länder.

ANNONS

Vi menar att flera förändringar bör göras för att utveckla aborträtten. Medicinsk abort bör kunna utföras i hemmet, efter konsultation och att nödvändig medicin skrivits ut. Vi bör också se till att de ingen behöver vänta på att kunna genomföra sin abort. Och slutligen måste aborträtten skrivas in i grundlagen.

Den svenska lagstiftningen om abort sker genom en vanlig lag. Det innebär att den också kan ändras eller upphöra genom ett enkelt beslut i riksdagen.

Den svenska lagstiftningen om abort sker genom en vanlig lag. Det innebär att den också kan ändras eller upphöra genom ett enkelt beslut i riksdagen. Vi menar att rätten till abort är en fundamental fråga om rätt till liv och hälsa och att aborträtten därför bör skrivas in i grundlagen. Ett sådant skydd skulle göra det omöjligt att med ett enkelt beslut i riksdagen låta aborträtten upphöra.

Helene Odenjung (L), ledamot i partistyrelsen

Elisabeth Mattsson (L), oppositionsråd Kungälv

Lars Tysklind (L), oppositionsråd Strömstad

ANNONS