Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi har bland annat krävt hårdare straff för vålds- och sexualbrott. Vi har krävt riktiga livstidsstraff för de värsta brotten. Vi har krävt att man tar bort den automatiska frigivningen efter två tredjedelar av strafftiden. Allt detta har Alliansregeringen sagt nej till, skriver Kent Ekeroth (SD).

Dags att skärpa straffen för grova vålds- och sexualbrott

När ska regeringen göra vad som krävs för att återupprätta ett rättssamhälle, där grova vålds- och sexualbrottslingar får det straff de förtjänar?, skriver Kent Ekeroth (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En 19-åring skjuter från några centimeters håll en 17-årig tjej i pannan. Hon dör. Utöver det hade denna man begått grovt vapenbrott, narkotikabrott, brott mot knivlagen och två fall av dopningsbrott. Innan du läser vidare ägna en sekund eller två åt att fundera över vilket straff du anser att denna 19-åring bör få.

Sådär. Nu kan jag berätta vad domen blev:

Två år och åtta månader i fängelse. Med den automatiska två tredjedelsfrigivningen vi har i Sverige idag, men som Sverigedemokraterna försökt ta bort, kommer 19-åringen ut efter ett år och nio månader.

Ett år och nio månader.

Överensstämmer detta straff med vad du anser är rätt och riktigt?

När ska regeringen agera?

När ska regeringen göra vad som krävs för att återupprätta ett rättssamhälle, där grova vålds- och sexualbrottslingar får det straff de förtjänar?

Sverigedemokraterna har tre år i rad krävt ordentliga straff för framförallt brott mot person, såsom våldsbrott eller sexualbrott. Varje gång har alla partier, inte minst Moderaterna, sagt nej och dessutom argumenterat emot våra förslag. Efter över sex år med en Alliansregeringen har vi alltså fortfarande en situation vid våra domstolar där:

  • Ungdomar som nästan slår ihjäl en 61-årig sjukpensionär, som får sådana allvarliga permanenta skador att han inte kan ta hand om sig själv längre, ”bestraffas” med tre veckors ”samhällstjänst”.

  • En kille, som brutalt och oprovocerat slår och stampar ihjäl en 16-årig tjej i en skog utanför Västerås, får tre år i sluten ungdomsvård. Han är ute när han är 20 år gammal.

  • En 17-åring, en 30-åring och en 23-åring som slår ner en 81-åring med rollator så att hon får hjärnblödning och skallfrakturer och snor 6 000 kronor av henne. 17-åringen (18 när han dömdes) får tre månader i straff och de två andra får 1,5 år i fängelse (ute efter ett år).

Denna lista kan tyvärr göras väldigt lång. När undertecknad debatterade dessa låga straff med justitieminister Beatrice Ask (M) i höstas blev svaret att hon var nöjd med tingens tillstånd, ungefär samma besked som hennes allianskollegor har meddelat mig i debatter gång på gång under innevarande mandatperiod. De rödgröna är om möjligt ännu värre.

Viktig dellösning av problemet

Räcker det med enbart hårdare straff? Det beror på vad det ska räcka till för. Hårdare straff kan såklart räcka till för att åtgärda problemet med för mjuka straff. Men räcker det för att i första hand förhindra brottslighet? Inte på egen hand sannolikt, även om det är en viktig dellösning av problemet. Både det förebyggande arbetet samt rehabiliteringsarbetet är här två viktiga aspekter. Men utan ordentliga och proportionerliga straff, som ger upprättelse till offren och rättfärdiga straff till förövarna, kan inget rättssystem fungera.

Faktum är att det enda politiska parti som inte är nöjd med denna ordning, som gått till val på att jobba för en förändring, som anser att detta är den mest prioriterade frågan jämte invandringen, är Sverige- demokraterna.

Vi är riksdagens mest aktiva parti som lagt flest förslag och flertalet av dessa handlar om kriminalpolitiken. Vi har krävt hårdare straff för vålds- och sexualbrott. Vi har krävt riktiga livstidsstraff för de värsta brotten. Vi har krävt att man tar bort den automatiska frigivningen efter två tredjedelar av strafftiden. Vi har krävt att ungdomsrabatten tas bort samt att man sänker straffrättsåldern till 13 år. Vi har krävt att utvisning ska bli obligatorisk och huvudregel vid brott, vilket det inte är i dag. För att bara nämna några få men viktiga förslag.

Allt detta har Alliansregeringen sagt nej till. Så fortfarande får vi leva med att grova våldsbrottslingar kommer ut efter kort tid efter grova våldsbrott, att pedofiler som mördar barn tillåts gå på permissioner något år efter att de fängslats eller att mördare och våldtäktsmän tillåts stanna i landet trots att de inte ens är svenska medborgare.

Det hade de inte gjort med SD:s politik.

Kent Ekeroth (SD)

riksdagsledamot