Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västra Götalandsregionen får som arbetsgivare generellt sett inte kräva uppvisande av vaccinationsbevis av enskild medarbetare vid våra sammankomster, skriver debattören.
Västra Götalandsregionen får som arbetsgivare generellt sett inte kräva uppvisande av vaccinationsbevis av enskild medarbetare vid våra sammankomster, skriver debattören.

Därför tvingas vi ställa in regionens julbord

Att ställa in julborden för regionens anställda var inget lätt beslut. Men eftersom vi inte får kräva vaccinbevis av våra medarbetare hade vi inget annat val, skriver Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

10/12 Vi är vaccinerade – låt oss gå på julbord

Låt mig först uttrycka den största tacksamhet till allt det enorma arbete som bedrivs under pandemin. Det är förståeligt att besvikelse uppstår när sammankomster såsom exempelvis julbord blir inställda och chansen att få umgås med sina kollegor och vänner under mer lediga former försvinner. Det är inget lätt beslut att ta, men ett nödvändigt beslut utifrån rådande läge i pandemin.

Först och främst, Västra Götalandsregionen får som arbetsgivare generellt sett inte kräva uppvisande av vaccinationsbevis av enskild medarbetare vid våra sammankomster. Därför är det omöjligt att veta om alla deltagare är vaccinerade. Det innebär att sammankomster med medarbetare i sin helhet ska följa nationella restriktioner för ovaccinerade om att hålla avstånd.

Nya rekommendationer

Sedan 8 december råder dessutom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten där vi som arbetsgivare ska göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra. Till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum samt undvika större samlingar inomhus med många deltagare.

Eftersom vi redan nu ser en ökad sjukfrånvaro bland medarbetare och en ökad smittspridning i samhället är beslutet nödvändigt om än tråkigt. Västra Götalandsregionen som arbetsgivare tar ansvar och värnar sina medarbetare och invånarna genom att inte bidra till ökad smittspridning.

Genom att avstå samlingar inför julen hoppas jag innerligt att vi i stället kan få en bättre situation under jul- och nyårshelgerna.

Risken finns att lägre bemanning, eventuell ökad sjukfrånvaro och eventuell ökning av inneliggande patienter på sjukhusen leder till en ytterligare ansträngd situation i vården. Genom att avstå samlingar inför julen hoppas jag innerligt att vi i stället kan få en bättre situation under jul- och nyårshelgerna.

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen