Den svenska modellen. Vi ska försvara den svenska modellen, inte riskera den med att stödja lagstiftning om begränsad konflikträtt, skriver debattören.
Den svenska modellen. Vi ska försvara den svenska modellen, inte riskera den med att stödja lagstiftning om begränsad konflikträtt, skriver debattören.

Christofer Fjellner är ute och cyklar

Vill Christofer Fjellner (M) inkräkta på föreningsfriheten? Hans debattartikel om Göteborgs hamn och uppmaning till LO att sätta Hamnarbetarförbundet på plats kan inte tolkas på annat sätt, skriver Dan Gabrielsson, LO-distriktet i Västsverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Hamnkonflikten, 1/8

EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) går till hårt angrepp på LO:s, av Fjellner upplevda, brist på aktivitet i samband med konflikten i Göteborgs hamn mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals.

Låt mig börja med att rätta två felaktigheter.

1. Stridsåtgärderna i hamnen avslutades för en månad sedan. Konflikten blir alltså inte ”värre och värre” utan är formellt avslutad. Konsekvenserna av konflikten lever dock kvar och många riskerar tyvärr att bli uppsagda.

2. Att det skulle vara en lucka i lagen som tillåter Hamnarbetarförbundet att vidta konfliktåtgärder trots att det finns ett gällande kollektivavtal stämmer inte heller. Lagen ser helt enkelt ut sådan.

ANNONS

Artikeln talar sedan om att LO, i det här fallet Transport, för att på outgrundligt sätt försvara sitt eget avtal, skulle ta strid med ett annat fackförbund. Att LO har låtit Hamnarbetarförbundet ”hållas”. Det är ungefär som att säga att Centerpartiet är ansvarigt för politiken och konflikterna i Fjellners eget moderatparti och bör hållas ansvarigt. Vill Fjellner inkräkta på föreningsfriheten? Hur exakt tänker han sig att LO ska förhindra Hamnarbetarförbundet att utöva sina medlemmars vilja?

Vi ska försvara den svenska modellen

Ett tryggt och hållbart arbetsliv för våra medlemmar är LO:s främsta uppdrag. Det innebär också att LO är aktivt i samhällsdebatten och samarbetar politiskt med Socialdemokraterna. Det är det parti som bäst kan förstå villkoren och behoven för LO:s medlemmar.

LO står upp för människors lika värde i alla lägen. Jämlikhet är vår främsta drivkraft. Därför är det självklart problematiskt att många LO-medlemmar sympatiserar med ett antifackligt parti som Sverigedemokraterna. Att begränsa föreningsfriheten och strejkrätten, som Fjellner verkar vilja, tror jag däremot inte är den bästa medicinen för att minska SD-sympatier hos våra medlemmar.

Det handlar om att förbättra tryggheten på arbetsmarknaden och bidra till att alla har jobb, får schyssta villkor och möjlighet att leva på sin lön samt att känna möjlighet till delaktighet och inflytande på sin arbetsplats via sina fackliga förtroendevalda. Vi ska försvara den svenska modellen, inte riskera den med att stödja lagstiftning om begränsad konflikträtt.

ANNONS

Dan Gabrielsson

ordförande LO-distriktet i Västsverige

ANNONS