Ska vi lyckas med integrationen och få ner arbetslösheten bland de utrikesfödda, måste det till mer kraftiga och distinkta åtgärder, skriver debattören.
Ska vi lyckas med integrationen och få ner arbetslösheten bland de utrikesfödda, måste det till mer kraftiga och distinkta åtgärder, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Centerns vårdsatsning missar flera poäng

Centerpartiets ”storsatsning” på de arbetslösa utrikesfödda kvinnorna ter sig som ett behjärtansvärt projekt vid första anblick. Men vid begrundan blir summan mest bara en stor mängd ord. Tyvärr kommer ingenting att göra skillnad på riktigt ute i vården, skriver Håkan Lösnitz (SD).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

31/7 Fler händer i vården gynnar också integrationen

Vi kan börja med att ”satsningen” bara gäller kvinnor? Är det inte lika viktigt att försöka få även de arbetslösa, utrikesfödda männen ut i arbete? Då arbete inom vård och omsorg avses, förutsätter alltså Gunne Steen och Centerpartiet att det är just kvinnor som måhända är intresserade och lämpliga? Det stämmer att vi behöver fler händer inom vården - men det är naturligtvis lika välkommet oavsett vilket kön dessa händer tillhör.

Det finns i dag hundratusentals arbetslösa individer i Sverige som är utrikesfödda. Att då vilja satsa 50 miljoner kronor på nationell nivå över en treårsperiod, lär bli lika bidragande som när en myra pinkar i havet. Ska vi lyckas med integrationen och få ner arbetslösheten bland de utrikesfödda, måste det till mer kraftiga och distinkta åtgärder.

ANNONS

Primärt behövs direkt riktade resurser, men samhället måste också våga ställa självklara, berättigade krav. Att samhället och myndigheter inte har gjort så är en avgörande anledning till att vi har fått en omfattande integrationsproblematik. Här är också lämpligt att påpeka för Gunne Steen att det inte är Sverigedemokraterna som skapat denna närmast ohållbara situation. Det är de övriga partierna, med Centerpartiet i spetsen, som bär ansvaret och därmed också borde avkrävas motsvarande ansvar.

Högre språkkrav

Vidare skriver Centern att de vill kombinera SFI med en yrkesutbildning för att senare kunna erbjuda vidareutbildning inom yrket. Då måste vi först förstå vilken språknivå SFI ligger på! Den motsvarar nämligen inte ens grundskolenivå. För att därefter kunna studera vidare på Komvux krävs det minst svenska som andraspråk grund (SAS G). Om någon vill utbilda sig till sjukvårdsbiträde som är nivån under undersköterska, måste man först ha klarat av SAS G då utbildningen är på gymnasienivå och totalt 800 gymnasiepoäng.

Att anställa personer på enbart SFI-nivå blir att i samma drag låsa fast dessa i en låglönenivå med inga eller extremt få möjligheter att kunna uppnå mer drägliga lönevillkor. Resultatet blir att många i stället väljer att stanna kvar i sitt bidragsberoende, eftersom inkomstskillnaden blir mycket knapp, om ens någon. Återigen behöver vi påminna: Det är krav på aktivitet och språklärande som måste till för att nå nödvändiga förändringar.

ANNONS

Alla svenska medborgare ska ha rätt att få bästa tillgänglig vård. De äldre ska kunna få den omsorg av kompetent personal som de förtjänar, på en acceptabel språknivå. Att detta inte alltid är fallet bekräftades beklagligt nog under det första stadiet av pandemin, då det förekom att personal inom äldreomsorgen inte ens förstod de mest basala hygieninstruktionerna eller kunde uppfylla enkla önskemål om ett glas vatten eller toalettbehov.

Våra sjuka och äldre förtjänar mer. De ska inte bli brickor i mer eller mindre meningslösa och verkningslösa integrationsprojekt.

Håkan Lösnitz (SD), regionråd Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Eva Nordmark: Utrikesfödda kvinnor har inte fått rätt stöd

LÄS MER:Misslyckad migrationspolitik lockar inte specialistkompetens

LÄS MER:Kvinnor är röda, män är blå – så skiljer sig röstmönstret

ANNONS