Många gånger tangerar man olika avtalsområden i sin serviceverksamhet. Så fort man sätter foten hos en beställare inom byggsektorn hävdar Byggnads att deras avtal ska gälla, skriver Christina Gustafsson.
Många gånger tangerar man olika avtalsområden i sin serviceverksamhet. Så fort man sätter foten hos en beställare inom byggsektorn hävdar Byggnads att deras avtal ska gälla, skriver Christina Gustafsson. Bild: Privat

Byggnads ställer orimliga krav på tjänsteföretagen

Vi är många tjänsteföretag i Sverige som har ett grunduppdrag som serviceentreprenörer. Många gånger tangerar man olika avtalsområden i sin serviceverksamhet. Då är det absurt att man ska omfattas av samtliga av dessa områdens kollektivavtal, skriver Christina Gustafsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Många små och medelstora företag, speciellt inom tjänstesektorn har i dag stora problem med Byggnads. De använder maffialiknande metoder och hotar företag med att sätta deras kunder i blockad. De hotar också med att retroaktivt försöka värva medlemmar för att de ska få ”rätt lön” och få skadestånd vilket gör att många seriösa företag lägger ner sin verksamhet eller helt enkelt går i konkurs.

Vi är många tjänsteföretag i Sverige som har ett grunduppdrag som serviceentreprenörer. Många gånger tangerar man olika avtalsområden i sin serviceverksamhet. Då kan Byggnads med en dåres envishet, dänga väskan i bordet, och hävda att nu ska minsann Byggnadsavtalet gälla, så fort man sätter foten hos en beställare som arbetar inom byggsektorn.

ANNONS

Då kan Byggnads med en dåres envishet, dänga väskan i bordet, och hävda att nu ska minsann Byggnadsavtalet gälla

Ta till exempel ett riv- och saneringsföretag. Ena dagen torkar man en spya i en hiss, andra dagen sanerar man efter råttspillning i en kulvert, tredje dagen nikotinsaneras en lägenhet, fjärde dagen hjälper man en byggare att riva ett mögelangripet badrum.

Orimliga krav

Byggnads hävdar att när du river ett badrum ska Byggnadsavtalet gälla, oavsett din huvudsakliga verksamhet i företaget. Tänk om företaget skulle behöva följa målarförbundets avtal när det spärrmålas efter nikotinsanering, tänk om företaget skulle behöva följa transportavtalet när möblerna tas in för sanering? Det är helt orimligt och häpnadsväckande att en företagare i Sverige i dag ska behöva ha det på det här viset.

Det är helt orimligt och häpnadsväckande att en företagare i Sverige i dag ska behöva ha det på det här viset

Det märkliga är att många av dessa företag har kollektivavtal med schyssta villkor, till exempel med Fastighetsanställdas förbund. Ofta krävs det ingen utbildning för dessa arbeten, man lär sig på plats. Det anställs många medarbetare med utländsk bakgrund. Politikerna väljer att satsa på så kallade nystartjobb och andra konstruerade anställningsformer som enbart kostar skattebetalarna pengar, i stället för att satsa på enkla, riktiga arbeten med schyssta kollektivavtal.

Struntar i riktlinjer

Det finns mycket dokumentation, till exempel från LO-kongressen 2012, som tar upp flera riktlinjer om hur gränsdragningar vid entreprenadarbeten ska göras, något som Byggnads fullständigt bortser ifrån.

Det är oerhört viktigt för alla tjänsteföretag att veta vilka spelregler som gäller på arbetsmarknaden för att kunna bygga livskraftiga och bestående företag

Det är oerhört viktigt för alla tjänsteföretag att veta vilka spelregler som gäller på arbetsmarknaden för att kunna bygga livskraftiga och bestående företag. Tjänsteföretagen behöver arbetsro. Tre av fyra arbetstillfällen skapas i dag inom tjänstesektorn.

ANNONS

Christina Gustafsson, Masterservice riv och sanering AB i Göteborg

ANNONS