Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: TT/Jari Välitalo
Bild: TT/Jari Välitalo

Debatt: Bygg bort bristen på äldreboenden

Byggandet av äldre-, service- och trygghetsboenden ger äldre möjlighet till ett bättre och längre liv. Men det sätter också fart på flyttkedjorna och gör att yrkesverksamma kan stanna i Göteborg, skriver Dan Öjvind Gasstorp, Centerpartiets Seniornätverk.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I 24 år lät vänsterstyret i Göteborg köerna till äldreomsorgen växa – och bromsade de privata alternativen. Akutsjukhusen blockerades av ”färdigbehandlade” som inte kunde få den kommunala omvårdnad de behövde.

När vi nu ska reda ut Vänsterns underlåtenhetssynder måste vi samtidigt bygga för en ökande befolkning, där allt fler 40-talister behöver allt mer stöd. Alla goda krafter (kommun, allmännytta och privata) måste släppas loss för att få fart på byggande av äldre- och trygghetsboenden. Och bygga för gemenskap.

I dag finns en stor ensamhet bland äldre, en ensamhet som menligt påverkar hälsan och ger ökade vårdbehov i framtiden. Många av dem som i dag går i pension har fått en stor del av sina sociala kontakter på jobbet. Som pensionärer har de svårt att hitta nya intressen och umgängen. Än värre när ens partner gått bort.

I landshövdingehusens stad bor osedvanligt många någon trappa upp utan hiss.

När ålderskrämporna och svårigheterna att springa i trappor sätter in blir det svårare att hålla igång det friska och fler äldre riskerar bli isolerade – rent fysiskt.

Det måste bli lättare att få en tillgänglig bostad innan man har så stora omsorgsbehov att man kommer fram i dagens köer till äldreboende.

Många som bor i radhus, villa eller stora lägenheter bor kvar när barnen flyttat ut. Man flyttar sovrummet till markplan, anpassar entréer, skaffar robotgräsklippare, köper snöskottning med Rut-avdrag. För många har det stort värde att bo kvar i sin invanda miljö. Men risken finns att när anpassningarna inte räcker har man kanske inte kraft nog för att röja och anpassa sina tillhörigheter för en annan typ av boende.

Ge skattebetalare möjlighet att stanna kvar

Byggande av äldre-, service- och trygghetsboenden är viktigt inte bara för att ge fler äldre ett bättre och längre liv; det är viktigt för att få igång flyttkedjorna och få fler yrkesverksamma att stanna som skattebetalare i Göteborg.

Redan i dag går miljarder skatteutjämningskronor till Göteborg. Behoven lär inte bli mindre om man underlåter att i tid bygga bort bristen på boende för äldre.

Centerpartiet arbetar på riksplanet för en reform av skatterna på bostadsområdet som skulle öka möjligheterna att få igång flyttkedjorna: Redan i den så kallade januariöverenskommelsen togs ett viktigt steg genom att åter göra det möjligt att till rimlig avgift skjuta på flyttskatten för den som köpt en dyrare bostad.

Kanske skulle man i tid orka ta klivet till ett mer komprimerat men bekvämare boende om man tydligare såg möjligheterna till gemenskap, till att kunna vara aktiv och skapande.

Släpp de kreativa entreprenörerna loss – både som byggare och boende!

Dan Öjvind Gasstorp

För Centerpartiets Seniornätverk i Göteborg