Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Respekt. Den 27 januari lägger vi självklart alla politiska meningsskiljaktigheter åt sidan och enas i vår respekt för Förintelsens offer, skriver debattörerna.

Bunta inte ihop oss med fascister

Vi står solidariska med kampen mot antisemitism i alla dess former. Att bunta ihop oss med rent fascistoida rörelser som Jobbik och Gyllene gryning är olämpligt, skriver Jörgen Fogelklou (SD) och Björn Tidland (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Förintelsens minnesdag, 17/1

På GP Debatt skriver 44 personer med judisk bakgrund om Sverigedemokraternas medverkan i Samling för demokrati. Sverigedemokraterna i Göteborg är hedrade över att stå som medarrangör av denna viktiga manifestation för demokrati, mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld.

De 44 anser att vår medverkan är olämplig och hänvisar till vårt partis förflutna och vissa mer aktuella händelser. Låt oss försöka formulera ett svar.

För det första har vi i Sverigedemokraterna vid tidigare tillfällen deltagit i denna mycket värdiga ceremoni och vi står solidariska med kampen mot antisemitism i alla dess former.

Sverigedemokraterna representerar sedan förra valet 13 procent av väljarna i riksdagen och kan enligt opinionsundersökningar ha nästan det dubbla väljarstödet i dag. Det är ett viktigt och angeläget budskap till judar i Sverige att vi står samlade med det judiska folket. Den som är av en annan uppfattning är inte välkommen i vårt parti. Jag tillägger att flera med judisk bakgrund själva är aktiva sverigedemokrater.

Respekt för känslorna

Vi i Sverigedemokraterna vet att vi bär med oss den här diskussionen efter saker som skedde i och omkring vårt parti på 90-talet, i enstaka fall senare. Jag har därför respekt för de känslor som de 44 uttrycker, men jag måste samtidigt få bemöta innehållet i deras artikel.

De buntar ihop rent fascistoida rörelser som Jobbik och Gyllene gryning med fullt demokratiska partier som UKIP och Sverigedemokraterna. Det är olämpligt. Vi i Sverigedemokraterna vill inte ha något att göra med varken Gyllene gryning eller Jobbik.

Sverigedemokraterna har inga som helst förbindelser med nynazistiska organisationer. Skulle en sådan koppling kunna beläggas hos en medlem väntar garanterat ett uteslutningsärende. Vad gäller den judiska minoriteten står vi upp för den och dess rättigheter på alla tänkbara sätt, något annat är för oss otänkbart.

Etnisk och religiös intolerans

Men judar flyr i dag från Malmö, som tyvärr går i täten för ett nytt Sverige där etniskt och religiöst färgad intolerans breder ut sig. Det måste gå att kombinera respekt för Förintelsens offer med att försöka vända denna utveckling. Det måste också gå att kombinera en fungerande migrationspolitik med respekt för Förintelsens offer.

Det är Länsstyrelsen i Västra Götalands län och riksdagspartierna i Göteborg i samarbete med Göteborgs Universit et, Göteborgs Stad och Judiska församlingen i Göteborg som står som arrangörer för denna minnesceremoni. Den 27 januari lägger vi självklart alla politiska meningsskiljaktigheter åt sidan och enas i vår respekt för Förintelsens offer.

Jörgen Fogelklou (SD)

ordförande SD Göteborg

Björn Tidland (SD)

talesperson för mänskliga rättigheter, SD Göteborg