Det ska enligt förslaget inte vara tillåtet att över tid använda övervakningskameror med AI-program för identifiering av misstänkta förbrytare - bara i snäva undantagsfall. En sådan inskränkning av polisens möjligheter att hänga med den tekniska utvecklingen vore mycket dålig, skriver debattören.
Det ska enligt förslaget inte vara tillåtet att över tid använda övervakningskameror med AI-program för identifiering av misstänkta förbrytare - bara i snäva undantagsfall. En sådan inskränkning av polisens möjligheter att hänga med den tekniska utvecklingen vore mycket dålig, skriver debattören. Bild: Trond Reidar Teigen

Brottsoffrens rättigheter måste bli viktigare än brottslingarnas

Den grova brottsligheten i Sverige har nått en aldrig tidigare skådad omfattning. Nu krävs en bred palett av åtgärder för att komma till rätta med situationen och återupprätta tryggheten på svenska gator. Modern AI-teknik skulle kunna ge snabb positiv effekt i brottsbekämpningen, skriver Jörgen Warborn (M).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Gängvåldet har tagit ett fast grepp om Sverige och rubriker om skottlossningar, sprängdåd och mord avlöser varandra. En stor fara är den avtrubbning och normalisering som riskerar bli följden av en situation som varken är normal eller det minsta acceptabel. Detta måste vändas.

Därför borde det vara en självklarhet att nyttja möjligheterna med artificiell intelligens (AI) och kameraövervakning för att förhindra brott. Moderna AI-program kan blixtsnabbt och med mycket hög precision hantera information och bildmaterial som tar timmar för en människa att sålla bland. Att använda dem kan frigöra tid och kapacitet som polisen så väl behöver.

Begränsa möjligheterna

Genom att sammankoppla övervakningskameror med säkra och högeffektiva AI-program med ansiktsigenkänning skulle polisen få ett mycket kraftfullt verktyg i kampen mot grov kriminalitet. Just nu behandlas dock ett EU-lagförslag som avsevärt skulle begränsa möjligheterna att använda AI för att förebygga och utreda brott. Det ska enligt förslaget inte vara tillåtet att över tid använda övervakningskameror med AI-program för identifiering av misstänkta förbrytare - bara i snäva undantagsfall. En sådan inskränkning av polisens möjligheter att hänga med den tekniska utvecklingen vore mycket dålig. I synnerhet för svensk del där vi har den snabbast ökande gängbrottsligheten i Europa.

ANNONS

Gängen hittar ständigt nya sätt att undkomma rättvisan. Då måste rättsväsendet göra allt för att ligga steget före med hjälp av tekniska hjälpmedel. Vi såg vilket oerhört genombrott det var när polisen knäckte gängens digitala kommunikationsverktyg Encrochat. Detta visar hur orimligt det vore att avstå från att använda ny teknik som kan ge en effektivare brottsbekämpning.

Svenska politiker, i synnerhet på vänsterkanten, har alldeles för länge fokuserat på brottslingarnas rättigheter, men det är brottsoffrets rättigheter som ska stå i centrum

Ett av argumenten mot AI-användningen är att den kan kränka individens integritet. Men det riktigt stora hotet mot människors integritet är att kriminella kan utsätta hederliga medborgare för grova våldsbrott och komma undan med det. Svenska politiker, i synnerhet på vänsterkanten, har alldeles för länge fokuserat på brottslingarnas rättigheter, men det är brottsoffrets rättigheter som ska stå i centrum.

Polisen, tullen och gränsbevakningen borde få använda AI i mycket större utsträckning för att hitta efterlysta personer, förebygga och klara upp brott – en linje som Sverige måste driva med full kraft i EU-förhandlingarna. Medan vår digitala verktygslåda står och rostar dör människor på svenska gator. Att begränsa polisens användning av ny teknik är att lämna fältet fritt för gängen. Använd AI för att bura in grovt kriminella.

Jörgen Warborn (M) EU-parlamentariker

ANNONS