Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bostadsköerna är vår tids sovjetiska brödköer

Endast en politik som gör det lönsamt att bygga hyreslägenheter kommer att leda till en balans mellan tillgång och efterfrågan på hyresmarknaden, skriver bland andra Hampus Magnusson (M) i en slutreplik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Gunilla Carlsson och Siw Wittgren-Ahl (S) slår sig för bröstet på GP Debatt (5/8) över att de rödgröna avser bygga 40 000 nya bostäder till 2016. För det första räcker det inte på långa vägar för att lösa Göteborg och Sveriges bostadsbrist. För det andra saknar de en långsiktig idé för att reformera bostadsmarknaden.

S-debattörerna vill ha mer av statlig reglering och subventionering – det är precis det som har skapat dagens katastrofala läge på bostadsmarknaden. Det behövs inte mer av den politiken.

Artikelförfattarna konstaterar det uppenbara att bostadsbristen måste byggas bort. Våra förslag syftar till att få igång ett byggande som på lång sikt säkrar tillgången på bostäder. Endast en politik som gör det lönsamt att bygga hyreslägenheter kommer att leda till en balans mellan tillgång och efterfrågan på hyresmarknaden. Det är enkel grundkunskap i marknadsekonomi som även socialdemokratiska riksdagsledamöter borde besitta.

Målet måste vara att bostadsmarknaden ska fungera som övriga marknader för produkter och tjänster. Skulle prisregleringar tillämpas på hemelektronik som vi gör på bostadsmarknaden skulle snart hyllorna gapa tomma på våra stormarknader. Vi skulle få köa för att köpa en dator eller TV. Bostadsköerna är vår tids sovjetiska brödköer. I vårt Sverige skall det vara lika lätt att få tag på en bostad som att köpa en dator. Uppenbarligen kan inte dagens system förse oss med ett sådant utbud – i stället har något som liknar ransonering på bostäder uppstått.

En bostadsmarknad utan onödiga regler och begränsningar skapar fler hyresrätter. Det skulle vara önskvärt att även riksdagsledamöterna i fråga ibland lämnade riksdagshuset och undersökte hur världen fungerar utanför Sverige. Världen utanför saknar märkliga hyresregleringar och därmed bostadsköer. Er position som väletablerade med goda inkomster gör att ni sätter ideologi före praktiska åtgärder. Det drabbar ytterst unga och resurssvaga.

Vi har själva upplevt hur det är i bostadsbristens Sverige med få och dyra studentrum, andrahandskontrakt och ockerhyror. Vi representerar ungas intressen – och det ligger i ungas intressen att reformera hyresmarknaden snarast.

Hampus Magnusson (M)kommunfullmäktigekandidat Göteborgs stad

Mattias Zackrisson (M)

riksdagskandidat Västra Götaland västra

Pontus Haag (M

riksdagskandidat Göteborgs stad