Man tar helt enkelt över extremhögerns metoder och idéer för att vinna val. Svensk borgerlighet har radikaliserats, de sverigedemokratiska tjänstemännen som finns på regeringskansliet har lyckats göra det sverigedemokratiska narrativet till regeringens, skriver debattören.
Man tar helt enkelt över extremhögerns metoder och idéer för att vinna val. Svensk borgerlighet har radikaliserats, de sverigedemokratiska tjänstemännen som finns på regeringskansliet har lyckats göra det sverigedemokratiska narrativet till regeringens, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Borgerlighetens radikalisering en fara för svensk demokrati

En av de allra vitalaste delarna i en demokrati är det fria ordet, rätten att kunna uttrycka sin åsikt i både tal och skrift. Men i Ulf Kristerssons Sverige är man inte demokrat om man inte tycker som honom. Det är anmärkningsvärt, en statsminister måste klara av att människor yttrar oppositionella åsikter mot hans regering, skriver Daniel Vencu (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är uppenbart för alla att regeringen inte har lyckats ”tygla” Sverigedemokraterna. Utan några som helst konsekvenser kan SD-företrädare peka på homosexualitet som en form av pedofili, hata och hota hbtqi-personer, försöka stänga ner kulturverksamheter som Drag queen story hour, inte hissa Pride-flaggan, uttala sig om att judar och samer inte är svenskar, riva religiösa lokaler, vilja göra människor statslösa och så vidare. Listan är lång och allt detta har uppkommit efter att Tidösamarbetet initierades.

Ulf Kristerssons tid som statsminister har präglats av kriser, polarisering och en historiskt förlamad regering som inte mäktar med ansvaret att styra landet. Den svenska demokratin har stått stark i över 100 år och är nu reellt hotad när fakta, sanning och demokrati går att relativisera och göras om för att passa särskilda narrativ.

ANNONS

Inte demokrat

En av de allra vitalaste delarna i en demokrati är det fria ordet, rätten att kunna uttrycka sin åsikt i både tal och skrift. Men i Ulf Kristerssons Sverige är man inte demokrat om man inte tycker som honom. Det är anmärkningsvärt, en statsminister måste klara av att människor yttrar oppositionella åsikter mot hans regering.

Statsministern har även anklagat Socialdemokraterna för att ha djupa problem med terrorromantiker i våra led, utan några som helst belägg för detta absurda påstående. I Sverige har vi nu en statsminister som är en aktiv part i att polarisera samhället i stället för att över blockgränserna föra samtal om hur vi hanterar frågan om ökad antisemitism och islamofobi, gängkriminalitet och den ökade polariseringen. Jag tror att det förväntas av det svenska folket.

Men hur kan borgerligheten helt ha kapitulerat för de krafter som Sverigedemokraterna står för? I Natascha Strobls bok ”Radikaliserad konservatism” menar den österrikiska författaren att konservativa partier radikaliseras i ett polariserat samhällsklimat och tar över extremhögerns kulturkrig. Hon menar att den radikaliserade konservatismen alltid är inriktad på valkamp, på vems bekostnad spelar ingen roll. Vidare fortsätter Strobl med att den radikaliserade konservatismen leder sina anhängare i en parallell verklighet där fakta är irrelevant.

ANNONS

Statsministern har även anklagat Socialdemokraterna för att ha djupa problem med terrorromantiker i våra led, utan några som helst belägg för detta absurda påstående

Man tar helt enkelt över extremhögerns metoder och idéer för att vinna val. Svensk borgerlighet har radikaliserats, de sverigedemokratiska tjänstemännen som finns på regeringskansliet har lyckats göra det sverigedemokratiska narrativet till regeringens. SD:s syn på samhället och på Socialdemokraterna har nu blivit borgerlighetens. Det är en oerhörd sorglig realitet som nu skadar den svenska demokratin.

Jag vet att det finns moderater, kristdemokrater och liberaler som fullständigt avskyr Sverigedemokraterna och allt de står för. Det är dags att de rösterna börjar göra sig hörda.

Riva moskéer

Nu i helgen har Sverigedemokraterna haft landsdagar. Jimmie Åkesson har väldigt frispråkigt i sitt tal lagt fram förslag om att riva moskéer och kallar socialdemokraterna för islamister. Budskapet verkar vara om du inte har SD:s samhällsanalys som din egen ska du inte få utöva din religion eller organisera dig. Än värre är det att SD:s toppnamn i Kalmar stod i talarstolen och uppmanade ombuden att utvisa drag queens. Tycker du inte som SD eller faller inom ramen för vilka levnadssätt de tycker är godtagbara ska du utvisas. Det är häpnadsväckande att höra från Sveriges näst största parti.

Nu gäller det för borgerligheten att stå upp för demokratin och anständigheten. Avsluta samarbetet med Sverigedemokraterna och tillsammans kan vi skapa ett anständigt politiskt klimat och ett samhälle som inte slits itu utan som håller ihop.

ANNONS

Daniel Vencu (S) riksdagsledamot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS