När våldsutövare som har svårt att hantera sin psykiska ohälsa självmedicinerar bidrar alkoholen stort till ett ökat våld. När våldet trappas upp, innebär det ett ökat lidande och i värsta fall att kvinnan avlider. Att isoleras med en våldsam person är rent av förenat med livsfara, skriver debattören.
När våldsutövare som har svårt att hantera sin psykiska ohälsa självmedicinerar bidrar alkoholen stort till ett ökat våld. När våldet trappas upp, innebär det ett ökat lidande och i värsta fall att kvinnan avlider. Att isoleras med en våldsam person är rent av förenat med livsfara, skriver debattören. Bild: Julia Sjöberg

Blunda inte för det ökade relationsvåldet i karantäntider

När vi isoleras hemma på grund av Coronapandemin ökar risken kraftigt för att bli utsatt för våld av en närstående Nu är det viktigt att vi alla är uppmärksamma på signaler om att våra medmänniskor är drabbade och våga sätta ord på det och agera, skriver Erika Pragler, utbildare i våld i nära relationer.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vi vet att i Kina tredubblades våldet i nära relationer under karantänen som befolkningnen satt i. Det finns många förklaringar till detta. Vi isoleras på en mindre yta i våra hem, träffar inte andra, en del blir arbetslösa. Dels är det påfrestande för den psykiska hälsan att sitta instängd länge. Möjligheterna för våldsutövare blir större och riskerna för upptäckt av våldet allt mindre.

Den psykiska ohälsan ökar i takt med exempelvis oro för framtiden, arbete och ekonomi och för många leder detta till en ökad alkoholkonsumtion. Systembolaget går ut offentligt med informationen att de säljer betydligt mer alkohol i dessa Corona tider. Man kan ju fundera över varför Systembolaget inte stänger sina dörrar, som andra serviceställen gör, då det dessutom visar sig så tydligt att deras försäljningssiffror ökar.

ANNONS

Våldet trappas upp

När våldsutövare som har svårt att hantera sin psykiska ohälsa självmedicinerar bidrar alkoholen stort till ett ökat våld. När våldet trappas upp, innebär det ett ökat lidande och i värsta fall att kvinnan avlider. Att isoleras med en våldsam person är rent av förenat med livsfara.

Det finns också andra aspekter på hur det ökade våldet tar sig uttryck. Samtidigt som våldsutövarnas möjligheter ökar, minskar brottsoffrens möjligheter till stöd och vård. Samhällets stödtelefoner märker plötsligt av en större tystnad. Det blir svårare att dokumentera skador vilket behövs som bevis vid en rättegång.

Dessa risker bör tas på allvar. För de flesta utsatta kvinnor är frizonen utanför hemmet. Vi ska alltid vara uppmärksamma på våra arbetsplatser, på kollegor, våra vänner och så vidare för då hemmet blir en brottsplats kan arbetsplatsen, skolan, kursen vara en fristad.

Vara lyhörda

I stället för att hamstra mat och bunkra toalettpapper bör vi lägga mer fokus på att vara lyhörda för vad som händer hos grannen. Hur de som finns runt omkring mig har det, även om vi inte möts. Sträcka ut en hand och hjälpa den som vi misstänker far illa. Vad mer kan vi göra? Jo, informera om våldets alla former. Upplys, prata, våga. En person som utsätts för våld i nära relation måste mitt i sin normaliseringsprocess förstå att den är ett brottsoffer. Att de ”bråk” som förekommer inte är varken vanliga eller normala.

ANNONS

Vidare bör vi alla skaffa oss ökade kunskaper om våld i nära relationer. Till nära relationer räknas inte bara mäns våld mot kvinnor, det förekommer även i samkönade relationer, det finns bland våra äldre, mellan föräldrar och barn och även mellan syskon.

Ta hand om varandra i dessa Coronatider, var lyhörda för vad som händer runt omkring er.

Erika Pragler, författare och utbildare inom våld i nära relationer

ANNONS