Sida försökte precis som artikelförfattarna styra bort intresset från den fråga regeringen ställt: Går pengar till aktörer som inte förbehållslöst fördömer den brutala islamistiska terrororganisationen Hamas? Troligen därför att många bidragsmottagare inte klarar detta kriterium, skriver debattörerna.
Sida försökte precis som artikelförfattarna styra bort intresset från den fråga regeringen ställt: Går pengar till aktörer som inte förbehållslöst fördömer den brutala islamistiska terrororganisationen Hamas? Troligen därför att många bidragsmottagare inte klarar detta kriterium, skriver debattörerna. Bild: Pontus Lundahl/TT

Biståndet förhindrar fred och en palestinsk stat

Efter tiotals år och tiotals miljarder kronor i svenskt Palestinabistånd har stödet för demokrati försvagats, alla fredsförslag avvisats, respekten för mänskliga rättigheter har försvagats, religiösa och sexuella minoriteter förföljs, kvinnor förtrycks, antisemitismen flödar och islamistisk extremism växer, skriver Lars Adaktusson och Mats Fält.

ANNONS

Replik

9/12 Inga pengar har gått till Hamas - återinför Palestinabiståndet

Artikelförfattarna på GP Debatt som vill återuppta Palestinabiståndet gör samma fel som det som ledde fram till regeringens offentliga avrättning av Sidas rapport om Palestinabiståndet den 7/12. De påstår att syftet var att säkerställa att inga svenska medel går till aktörer som begår våld, hotar eller uppmuntrar till våld mot staten Israel eller dess befolkning. Men regeringens uppdrag var att ”granska alla aktörer och all verksamhet finansierad av svenskt bistånd till Palestina i syfte att säkerställa att inga svenska medel går till aktörer eller verksamhet som inte förbehållslöst fördömer Hamas eller andra terroristorganisationer”. Det vill säga införa ett demokrati- och antiterrorkriterium där fokus ligger på vikten av att förbehållslöst fördöma Hamas.

ANNONS

Rapporten underkändes

Sida struntade i regeringens uppdrag och svarade på något helt annat: ”Översyn klar: Sida finner inga kopplingar till Hamas i svenskt bistånd i Palestina” och ”Vi har gjort en grundlig översyn och inte kunnat se att svenskt stöd hamnat i händerna på terrororganisationer”. Detta hade regeringen inte bett Sida utvärdera och rapporten underkändes.

Sida försökte precis som artikelförfattarna styra bort intresset från den fråga regeringen ställt: Går pengar till aktörer som inte förbehållslöst fördömer den brutala islamistiska terrororganisationen Hamas? Troligen därför att många bidragsmottagare inte klarar detta kriterium.

Efter tiotals år och tiotals miljarder kronor i svenskt Palestinabistånd har stödet för demokrati försvagats, alla fredsförslag avvisats, respekten för mänskliga rättigheter har försvagats, religiösa och sexuella minoriteter förföljs, kvinnor förtrycks, antisemitismen flödar och islamistisk extremism växer.

Det är till och med så att stora delar av biståndet bidrar till att förhindra fred, välstånd och en palestinsk stat

När biståndsorganisationerna själva utvärderar sina insatser saknas seriös reflektion kring att något borde göras annorlunda. Det är till och med så att stora delar av biståndet bidrar till att förhindra fred, välstånd och en palestinsk stat. Det gäller till exempel det stora bidragen till UNRWA (FN:s speciella organ för palestinierna) som håller fast palestinierna i ett passivt bidragsberoende i flyktingläger. Med UNHCR:s (FN:s flyktingorgan) framgångsrika sätt att hantera flyktingproblem (som gäller för alla flyktingar utom de palestinska) skulle det för länge sedan funnits en palestinsk stat.

ANNONS

Stora delar av det så kallade utvecklingsbiståndet klarar inte regeringens demokrati- och antiterrorkriterier och har dessutom visat sig vara meningslöst. Något skäl att ha bråttom med återinföra utvecklingsbiståndet finns definitivt inte. Reformera och satsa istället på fred och tvåstatslösningen.

Lars Adaktusson, ordförande Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Mats Fält, vice ordförande Vänskapsförbundet Sverige-Israel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS