När man studerar bilden i GP:s artikel den 6 februari i år, så ser byggnaderna onekligen förföriska ut. Men vår förening har redan tidigare konstaterat att en byggnation av sådana hus, modernt utrustade till skillnad från de gamla, inte kan bära sig ekonomiskt. Och det finns ett bättre sätt att förvalta detta område, skriver debattörerna.
När man studerar bilden i GP:s artikel den 6 februari i år, så ser byggnaderna onekligen förföriska ut. Men vår förening har redan tidigare konstaterat att en byggnation av sådana hus, modernt utrustade till skillnad från de gamla, inte kan bära sig ekonomiskt. Och det finns ett bättre sätt att förvalta detta område, skriver debattörerna. Bild: Mehrad Modiri

Bevara Skansberget från nybyggnation

Det vore förödande för Skansberget som kulturminnesplats om vi tillät den nybyggnation som arkitektkontoret Okidoki har fått i uppdrag att utforma. I stället bör vi anlägga en vacker park runt hela Skansberget, ett förslag som tusentals göteborgare stöttar, skriver Hans Pagander, ordförande föreningen Rädda Skansberget!.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Bebyggelse av Skansberget har återigen uppmärksammats i GP. Den 8 februari skrev ledarsidans Håkan Boström en text och pläderade för att de gamla landshövdingehusen bör återuppbyggas på södra sidan av Skansberget. Vi i föreningen Rädda Skansberget! är av en annan mening. De tio husen byggdes på 1890-talet och låg på berget ända upp mot fästningen, men revs på 1960-talet. Förslaget om att återuppbygga dem har behandlats av byggnadsnämnden som lät stadsbyggnadskontoret bereda ärendet vidare. Ett tjänsteutlåtande presenterades för ett år sedan och följande bedömning framgår:

”För att ordna tillgängligheten för tillkommande bostäder i förslaget skulle man behöva spränga och riva murar och då frångå återuppbyggnaden i förslaget. Att åstadkomma en infrastruktur för ett bostadsområde är oerhört kostsamt på den här platsen.”

ANNONS

Olika tolkning

Med andra ord anser stadsbyggnadskontoret det omöjligt att genomföra detta förslag. Vid ett möte i byggnadsnämnden i mars förra året hade ledamöterna dock olika tolkning, beroende på partitillhörighet, av vad stadsbyggnadskontorets besked innebar. Och nu har fastighetsnämnden utgått från en ansökan om markanvisning från bland annat arkitektfirman Okidoki AB och vill att de ska ta fram ett förslag på hur här bostäderna skulle kunna se ut.

När man studerar bilden i GP:s artikel den 6 februari i år, så ser byggnaderna onekligen förföriska ut. Men vår förening har redan tidigare konstaterat att en byggnation av sådana hus, modernt utrustade till skillnad från de gamla, inte kan bära sig ekonomiskt. Och det finns ett bättre sätt att förvalta detta område.

Öka tillgängligheten

Inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021 startade 2018 projektet Den Befästa Staden Göteborg med en utvecklingsgrupp och en plan för tio av de historiska miljöer av stor betydelse för Göteborgs tillkomst och utveckling. Dit hör naturligtvis Skansen Kronan. Fokus ska sättas på att bland annat öka tillgängligheten till de historiska befästningsmiljöerna till Göteborgs jubileum 2021.

Föreningen Rädda Skansbergets inställning är fortsatt att ändra detaljplanen så att det blir en sammanhängande park runt hela Skansberget. Förslaget togs sedan upp hösten 2004 och skrevs under av drygt 10 000 göteborgare och intresserade människor ute i landet.

ANNONS

Ett sådant förslag skulle öka tillgängligheten och innebära att Skansberget och Skansen Kronan blev en ännu mer framträdande och attraktiv Göteborgssymbol. Låt detta bli ett av kommunens bidrag till Göteborgs stads 400-årsjubileum 2021.

Anne Svanholm, ordförande föreningen Rädda Skansberget!

Hans Pagander, sekreterare föreningen Rädda Skansberget!

ANNONS