Nu kan du, i egenskap av svensk riksdagsledamot, välja. Du kan välja att förändra livet till det bättre för tusentals, ytterst utsatta, unga människor i vårt land. Du kan, tillsammans med andra ansvarsfulla och medmänskliga riksdagsledamöter, besluta om en amnesti i form av permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, av alla nationaliteter, som har varit här i mer än ett år, skriver de tolv debattörerna.
Nu kan du, i egenskap av svensk riksdagsledamot, välja. Du kan välja att förändra livet till det bättre för tusentals, ytterst utsatta, unga människor i vårt land. Du kan, tillsammans med andra ansvarsfulla och medmänskliga riksdagsledamöter, besluta om en amnesti i form av permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, av alla nationaliteter, som har varit här i mer än ett år, skriver de tolv debattörerna. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Besluta genast om amnesti för de ensamkommande

Riksdagsledamöter med medmänsklighet på sin agenda bör genast besluta om en amnesti för tusentals ensamkommande ungdomar i Sverige. Valet är ditt — vilken sorts riksdagsledamot vill du vara, skriver bland andra barn- och ungdomsläkaren Henry Ascher och ärkebiskop emeritus KG Hammar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I sociala medier cirkulerar just nu en kort informationsfilm från Röda Korset. Den handlar om en specifik grupp utsatta ungdomar. Många av dem har redan som barn flytt från krig och förföljelse i ett av världens farligaste länder. Sedan flera år tillbaka utsätts dessa unga krigsflyktingar för en rad statliga övergrepp i ett av mottagarländerna. Det landet är Sverige.

Röda Korset, andra ideella människorättsorganisationer och tusentals privatpersoner i det svenska civilsamhället arbetar ständigt för att stävja den psykiska ohälsan och självmorden bland Sveriges ensamkommande ungdomar. Men den pågående humanitära tragedin är ingen slump. Den ohållbara situationen för dessa unga, och de som står dem nära, är en följd av de svenska riksdagsledamöternas underlåtenhet att fatta ansvarsfulla, långsiktiga och medmänskliga beslut.

ANNONS

Besluta om amnesti

Det är därför naturligt för oss “ambassadörer” för kampanjen “Håll ihop Sverige — Flyktingamnesti för de ensamkommande” att starkt välkomna och sluta upp bakom kravet på permanenta uppehållstillstånd för Sveriges ensamkommande ungdomar, framfört av de tidigare ministrarna Hans Blix (L), Jan Eliasson (S) och Alf Svensson (KD) i DN Debatt lördagen den 5 juli 2020.

Nu kan du, i egenskap av svensk riksdagsledamot, välja. Du kan välja att förändra livet till det bättre för tusentals, ytterst utsatta, unga människor i vårt land. Du kan, tillsammans med andra ansvarsfulla och medmänskliga riksdagsledamöter, besluta om en amnesti i form av permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, av alla nationaliteter, som har varit här i mer än ett år.

En majoritet av de ensamkommande, som alltså sökte skydd i Sverige som barn för flera år sedan, har sitt ursprung i krigets Afghanistan, ett av världens bevisligen farligaste länder. Nu står landet dessutom inför en okontrollerbar coronakatastrof.

Många av de ensamkommande ungdomarna har väntat på besked om sin framtid längre än så. De flesta av dem i minst fem år. Istället för att låta dessa unga krigsflyktingar etablera sig här i lugn och ro, låta dem fortsätta studera, arbeta, betala skatt och bidra till vårt gemensamma Sverige som alla andra, fortsätter övergreppen.

De ungas mod, handlingskraft och framtidstro byts mot återkommande besvikelser när spelreglerna ändras. Slutligen verkställer anställda på Migrationsverket och Gränspolisen inlåsningen i förvar, och tvångsutvisningar till de länder som ungdomarna, eller deras föräldrar, en gång flydde från — allt med riksdagsledamöternas goda minne.

ANNONS

Uppmaning till folkvalda

Låt inte tragedin fortgå. Låt inte högljudda, främlingsfientliga hatkörer påverka ditt sunda förnuft och din känsla för rättvisa. I strid mot vetenskapliga fakta och siffror från ansedda internationella källor svänger sig ängsliga personer, till och med från högsta politiska ort, med hemmagjorda och avhumaniserande begrepp kring de ensamkommande. Det kan handla om allt från det nötta och ogrundade "vuxna män utan asylskäl" till "bidragsturister". Men vi pratar om människor. Om krigsdrabbade barn.

En majoritet av de ensamkommande, som alltså sökte skydd i Sverige som barn för flera år sedan, har sitt ursprung i krigets Afghanistan, ett av världens bevisligen farligaste länder. Nu står landet dessutom inför en okontrollerbar coronakatastrof.

Trots det pågår tvångsutvisningarna från Sverige med stöd av ett ifrågasatt avtal, som varken har utvärderats eller reviderats på fyra år.

Utöver tvångsutvisningarna till kriget i Afghanistan, har Sveriges ensamkommande ungdomar som grupp utsatts för bland annat:

  • Migrationsverkets godtyckliga åldersuppskrivningar
  • De havererade medicinska åldersbedömningarna
  • Den oklara nya gymnasielagen

Allt detta med våra riksdagsledamöters goda minne. Men nu är det nog. Vi pratar om människor. Vi pratar om våra familjemedlemmar, våra skolelever, idrottskamrater, grannar och församlingsmedlemmar. Och det är du som riksdagsledamot som har de ungas liv och framtid i dina händer.

Vi uppmanar dig, folkvalda ledamot av Sveriges riksdag: Stå upp för en värdig framtid för Sveriges ensamkommande ungdomar. Besluta om permanenta uppehållstillstånd för hela gruppen nu.

ANNONS

Henry Ascher, professor, barn och ungdomsläkare

Thomas Avén, ordförande Läkare i Världen

Abdul Ghafoor, Director of Afghanistan Migrants Advice and Support

KG Hammar, ärkebiskop emeritus

Dan Israel, bokförläggare

Bertil Kågedal, professor emeritus i klinisk kemi, Linköpings universitet

Karin Nyman, dotter till Astrid Lindgren

Suzanne Osten, regissör

Anders Silfverdal, sjukhuspastor, Östersund

Parul Sharma, människorättsjurist och författare

Marit Törnqvist, illustratör och författare

Anders Wijkman, författare och debattör

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS