Barns rättigheter måste gå före moralism

Högsta domstolens beslut gör att regeringen nu måste agera om rättigheter för barn som är födda via internationella surrogatarrangemang, skriver bland andra Robert Hannah (L).

ANNONS

Hundratals barn beräknas födas varje år till svenska föräldrar genom internationella surrogat- arrangemang. Alla barn – oavsett hur de kom till världen – har rätt att få tillhöra en familj och vara någons barn. Så ser det inte ut idag.

Debatten ifall värdmödraskap ska vara lagligt eller inte i Sverige har pågått under en längre tid. Många ofrivilligt barnlösa väntar inte passivt på en svensk lagändring utan under tiden har många barn fötts till svenska föräldrar utomlands. När dessa nyblivna familjer kommer till Sverige uppstår en rad problem som inte är för barnens bästa. Det handlar om att barnen, enligt svensk lag, saknar rätt till bland annat vård och faktiska vårdnadshavare. Regeringen har i åratal valt att passivt blunda för problemen.

ANNONS

Nu går det dock inte att blunda längre. Högsta domstolen meddelade nyligen ett beslut där man underkänner svensk lag genom att hänvisa till principen om barnets bästa i Barnkonventionen och barnets rätt till privatliv enligt Europakonventionen.

Ett svenskt sambopar hade genomfört ett surrogatarrangemang i USA, med spermier från mannen och ett donerat ägg. Enligt amerikansk rätt förklarades den svenska kvinnan vara barnets förälder och rättsliga mor. I vanliga fall erkänns konstigt nog inte sådana domar i Sverige. Istället är värdmodern som födde barnet – men som inte är genetiskt kopplad till barnet – förälder enligt svensk lag. Detta trots att värdmodern inte är det enligt amerikansk rätt.

Barns rättigheter kan inte vara avhängigt en moralistisk debatt om på vilket sätt barnen blir till. Små barns rätt till sjukvård och sina föräldrar får inte kringskäras på grund av att politiker drar benen efter sig.

Högsta domstolens beslut gör att regeringen nu måste agera om rättigheter för barn som är födda via internationella surrogatarrangemang. När Barnkonventionen blir svensk lag nästa år betyder att dess ställning inom svensk rätt ytterligare stärks.

Barns rättigheter kan inte vara avhängigt en moralistisk debatt om på vilket sätt barnen blir till. Små barns rätt till sjukvård och sina föräldrar får inte kringskäras på grund av att politiker drar benen efter sig. Vi liberaler föreslår dessa lagändringar:

l Gör processen för fastställande av föräldraskap efter internationella surrogatarrangemang lättare genom att erkänna avgöranden från andra länder om det är till barnets bästa.

ANNONS

l Barnen ska ha rätt till vård i Sverige direkt från födseln.

l Det ska vara möjligt att ansöka om medborgarskap för svenska barn innan födseln så att barnen så kort tid som möjligt behöver vara statslösa.

l Det ska vara möjligt att folkbokföra ett barn i Sverige direkt från födseln utan att barnet fysiskt behöver befinna sig i Sverige.

Trög byråkrati, sega politiker och moralism får aldrig vara skäl för att sätta barns bästa på vänt. Varje barns bästa ska alltid sättas i första rummet.

Robert Hannah

riksdagsledamot (L)

Barbro Westerholm

riksdagsledamot (L)

Christoffer Heimbrand

2:e vice ordförande Liberala Studenter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS