Utbildningsnämnden hotas just nu av neddragningar på dussintals lärare. Varje besparing smärtar oss ända in i själen. Vi gör allt vi kan för att mildra dem och har lyckats komma en bra bit på vägen, men våra lärare och rektorer kan inte trolla med knäna, skriver debattörerna.
Utbildningsnämnden hotas just nu av neddragningar på dussintals lärare. Varje besparing smärtar oss ända in i själen. Vi gör allt vi kan för att mildra dem och har lyckats komma en bra bit på vägen, men våra lärare och rektorer kan inte trolla med knäna, skriver debattörerna. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Barnens skolgång offras för att de välbetalda ska få lägre skatt

Det är inte barnen i skolan som ska betala för kostnadskrisen. Att skydda välfärden mot stigande mat- och elpriser måste vara viktigare än att sänka skatten för folk som tjänar över 46 000 i månaden, skriver Göteborgs högst ansvariga skolpolitiker.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Den ekonomiska krisen slår hårt mot Sveriges skolor och förskolor, som också påverkas av höga mat- och elpriser. Runt om i landet demonstrerar skolpersonal mot de nedskärningar i skolan som hotar många kommuner. I dag den 25 maj samlas Göteborgs lärare på Gustaf Adolfs torg för att stå upp för sina arbetsvillkor och för alla barns rätt till en trygg skolgång.

Som stadens högst ansvariga politiker för skolan och förskolan sedan årsskiftet ser vi på skolans situation med stort allvar. Vi delar oron från elever, föräldrar och personalen och kommer göra allt i vår makt för att mildra krisens effekter. Att vi som samhälle måste göra vissa uppoffringar är självklart, men det är inte barnen som ska betala för krisen.

ANNONS

Bli värre

Samtidigt måste vi vara ärliga med hur allvarligt läget är. Det kommer bli värre innan det blir bättre. Kostnadskrisen innebär ett radikalt minskat ekonomiskt utrymme för kommuner över hela landet. Om inte staten agerar och, liksom under pandemin, ger rejäla krisstöd till välfärden står vi inför en välfärdskris vars konsekvenser vi kommer känna i årtionden framåt.

Nyligen varnade Sveriges Kommuner och Regioner – några av Sveriges främsta experter på kommunal ekonomi – för att det totalt saknas mellan 20 och 25 miljarder i kommunsektorn för att upprätthålla dagens nivå. Att inte agera är också ett val. I kris måste politiken ta ansvar.

Vi omfördelar totalt 100 miljoner från byråkrati, kommunikationsarbete och administration till välfärdens kärna och ser hela tiden över möjligheten att ytterligare omfördela pengar

Göteborgs rödgröna styre tar vår del av ansvaret genom att använda de skattepengar som finns på ett så klokt sätt som möjligt. Vi använder så mycket av kommunens krisreserver som regelverket tillåter, vi skjuter upp underhåll av fastigheter och andra utgifter som kan vänta till efter krisen och vi har vänt det tidigare högerstyrets överskottspolitik till att istället skjuta ut alla resurser som finns till välfärden, bara för att ta några exempel.

Vi omfördelar totalt 100 miljoner från byråkrati, kommunikationsarbete och administration till välfärdens kärna och ser hela tiden över möjligheten att ytterligare omfördela pengar. Det räcker en bra bit på vägen, men den ekonomiska krisen är så djup att tyvärr måste vi även spara in på sådant som är viktigt, ibland rent av nödvändigt.

ANNONS

Ovärderliga insatser

Förskolan tvingas dra ner på städ, måltidspersonal och liknande servicepersonal. Grundskolenämnden har beslutat om att sluta förnya hundratals tillfälligt anställda, exempelvis elevassistenter, som gör ovärderliga insatser. Utbildningsnämnden hotas just nu av neddragningar på dussintals lärare. Varje besparing smärtar oss ända in i själen. Vi gör allt vi kan för att mildra dem och har lyckats komma en bra bit på vägen, men våra lärare och rektorer kan inte trolla med knäna.

Om inte staten ger någon form av krisstöd till kommunerna kommer läget bli ohållbart i många kommuner. Därför uppmanar vi de partier som styr landet – Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – att ta sitt förnuft till fånga och prioritera krisstöd till skolan före fler skattesänkningar. Lyssna på lärarna och lyssna på de politiker runt om i landet av olika partifärg som varnar för krisen i skolan.

Regeringen och Sverigedemokraterna påstår att det aldrig satsats så mycket pengar på utbildning som nu, men när inflationen urholkar pengarnas värde måste budgeten räknas upp med belopp som motsvarar inflationen. Allt annat innebär nedskärningar och det är det vi nu står inför om inte staten levererar krisstöd som säkrar välfärden mot inflationen.

Fel prioritering

I stället har Tidöpartierna prioriterat att inflationssäkra inkomsten för folk som tjänar över 46 000 kronor i månaden med en skattesänkning för totalt 13 miljarder. Det är fel prioritering. Visst kan även välbärgade familjer påverkas av inflationen, men inget kan vara viktigare än att skydda barnen i skolan från nedskärningar. Regeringen måste prioritera om. Annars går hela landet mot en välfärdskris som kommer drabba barnens framtidsutsikter och få konsekvenser för generationer framåt.

ANNONS

Vi ser fram emot att den 25 maj möta alla lärare, föräldrar och andra som liksom oss oroar sig för skolans framtid. Vi ser det som ett värdefullt tillfälle att lyssna på djupet och för att gemensamt höja våra röster för en jämlik skola över hela landet. Vi förstår er oro och er frustration. Vi kommer ta vår del av ansvaret, vi kommer kämpa för att skydda välfärden genom krisen så långt det bara och vi uppmanar nu alla politiker i hela Sverige – även i riksdag och regering – att sätta välfärden först, före skattesänkningar.

Blerta Hoti (S) Ordförande, förskolenämnden

Milyon Tekle-Haile (S) Ordförande, utbildningsnämnden

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) Ordförande, grundskolenämnden

ANNONS