Det rödgröna styret har redan inlett ett utvecklingsarbete för att rekrytera fler och bättre familjehem, skriver debattören.
Det rödgröna styret har redan inlett ett utvecklingsarbete för att rekrytera fler och bättre familjehem, skriver debattören. Bild: Tomas Oneborg/SVD/TT

Barnens behov måste gå före skattesänkningar för de rikaste

Nina Miskovsky påstår att det rödgröna styret inte prioriterar förskolan samt att vi ”skyller på regeringen”. Det är lite oklart vad hon menar, men jag misstänker att hon syftar på att vi kritiserat att regeringen i år lägger 13 miljarder på att sänka skatten för de rikaste tio procenten, samtidigt som vården och skolan precis som många hushåll över hela landet kämpar när inflationen äter upp deras budget, skriver Ingrid Andreae (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

16/8 Vi måste få barn till utrikesfödda att vara mer på förskolan

I Göteborg har vi idag förskolor där inte ett enda barn har svenska som modersmål. I en kartläggning från 2018 visade det sig att barnen i Biskopsgården vid skolstart bara har en tredjedel av det genomsnittliga ordförrådet för sjuåringar. Dessa barn får mycket sämre chanser i livet från start. Denna djupa orättvisa är inte värdig ett välfärdsland som Sverige.

Mot den bakgrunden är det välkommet att Nina Miskovsky, efter fyra år som ansvarigt kommunalråd, också säger att vi behöver göra mer för att alla barn ska få rimliga chanser i livet. Samtidigt är det tydligt att vi har olika prioriteringar för hur det ska gå till.

ANNONS

Inför sänkt arbetstid på vissa förskolor

Om vi ska förhindra att klassklyftor går i arv är det helt avgörande att de barn som inte får med sig svenskan hemifrån möts av utbildad och svenskkunnig personal i förskolan. Redan idag kan barn som behöver hjälp med svenskan få extra tid i förskolan, men för att det ska få effekt behöver de mötas av utbildad personal med god svenska.

Det går att skydda välfärden mot inflationen om man vill, men då måste man sätta välfärden först

Därför kommer det rödgröna styret, utöver tydliga krav på goda svenskkunskaper vid nyanställning samt program för att plugga upp svenskan för befintlig personal, införa sänkt arbetstid på noga utvalda förskolor i särskilt utsatta områden. På så vis blir det mer attraktivt för utbildad och erfaren personal att jobba på de förskolor som har störst behov av deras kompetens.

Rekrytera fler familjehem

Under de senaste årens högkonjunktur och fram till valet 2022 var Nina Miskovsky den ytterst ansvariga politikern i Göteborg för sociala frågor. Varje år skar det tidigare högerstyret ner på sociala insatser. Därför är det välkommet att hon nu istället efterlyser en förbättring av familjehemmen. Det rödgröna styret har redan inlett ett utvecklingsarbete för att rekrytera fler och bättre familjehem och vi kommer fortsätta prioritera insatser för att inga barn ska falla mellan stolarna.

Nina Miskovsky påstår att det rödgröna styret inte prioriterar förskolan samt att vi ”skyller på regeringen”. Det är lite oklart vad hon menar, men jag misstänker att hon syftar på att vi kritiserat att regeringen i år lägger 13 miljarder på att sänka skatten för de rikaste tio procenten, samtidigt som vården och skolan precis som många hushåll över hela landet kämpar när inflationen äter upp deras budget.

ANNONS

Vi kommer fortsätta granska den SD-styrda högerregeringens prioriteringar. Det går att skydda välfärden mot inflationen om man vill, men då måste man sätta välfärden först. Vi prioriterar förskolebarnens behov före de rikaste tio procenten.

Ingrid Andreae (S), tf kommunalråd med ansvar för förskolefrågor

LÄS MER:Pedagoger bytte förskola med varandra – blev chockade

LÄS MER:Förskolenämndens ordförande om språkskillnaderna i förskolan

LÄS MER:Ny satsning på kortad arbetstid – trots krisen

ANNONS