Ayatollornas aggression hotar vår säkerhet och vårt välstånd

Irans kapning av det brittiska fartyget "Stena Impero" är en aggressionshandling som hotar den fria världshandeln och den globala säkerheten. För att EU kraftfullt ska kunna agera behöver unionens utrikespolitiska roll stärkas, skriver David lega (KD).

ANNONS
|

Mördarregimen i Iran skyr inga medel. Om detta blev vi återigen varse i fredags då det svenskägda, brittiskflaggade tankfartyget ”Stena Impero” beslagtogs på internationellt vatten i Hormuzsundet. En aggressionshandling som hotar den fria världshandeln och den globala säkerheten. För att EU kraftfullt ska kunna agera mot en sådan utveckling behöver unionens utrikespolitiska roll stärkas.

Irans ursäkt om kapningen som en hämndaktion ekar tomt. På goda grunder håller Storbritannien sedan den 4 juli den iranska oljetankern ”Grace 1” utanför Gibraltar, efter misstanke om att fartyget fraktade råolja till inbördeskrigets Syrien. Ett tydligt brott mot EU:s sanktioner och ett av många exempel på alliansen mellan ayatollorna, al-Assad-regimen och terrorsekten Hezbollah – förenade i sitt judehat och i sin uttalade vilja att radera Israel från världskartan.

ANNONS

Nu är det högsta prioritet att få hem de gisslantagna besättningsmännen. Under de senaste dagarna har jag varit i kontakt med Stenakoncernen för att försäkra mig om deras välbefinnande.

Besättningsmännen har ofrivilligt blivit brickor i ett storpolitiskt spel som riskerar att få långtgående politiska och ekonomiska konsekvenser. Genom att olagligt blockera Hormuzsundet skär Iran av handelsvägarna in och ut ur Persiska viken. Förutom en ökad risk för militär konfrontation med fientligt inställda grannländer balanserar regimen också på en slak lina gentemot länder som Storbritannien som redan aviserat att man kommer öka sin militära närvaro för att skydda landets handelsintressen.

Där den fria handeln är hotad – där är också freden hotad. Och vice versa.

Det finns med andra ord goda skäl för fredsprojektet EU att nu säkerställa att kapningen av det brittiska fartyget förblir en engångsföreteelse. För det behöver EU starkare utrikespolitiska muskler. En viktig åtgärd är att mildra kravet på enhällighet i utrikesfrågor, så att EU:s regeringar enklare kan införa kännbara sanktioner.

Irans islamistregim är ett hot mot oss alla. Den skyr demokratin och de mänskliga fri- och rättigheterna. För detta får Irans folk lida. För detta riskerar Sverige att få lida.

I vår globaliserade värld får avskurna transportkorridorer i Persiska viken konsekvenser för alla, även för den exportberoende småföretagaren Inom Vallgraven. Alla hot mot den regelbaserade, frihandelsdrivna världsordningen skadar världens största inre marknad – EU.

ANNONS

Det har vare sig EU eller Sverige råd med. Och det vet Iran.

David Lega (KD)

Europaparlamentariker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS