Lastbilen som användes vid attentatet i Stockholm i fredags bogseras bort från Drottninggatan.
Lastbilen som användes vid attentatet i Stockholm i fredags bogseras bort från Drottninggatan.

Attentatet i Stockholm kunde ha förhindrats

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Abraham Ukbagadir, 36 år från Eritrea, fick två gånger avslag på sin asylansökan, togs inte


    <strong>Karl Beijbom</strong> publicist och bokförläggare
Karl Beijbom publicist och bokförläggare

i förvar, blev inte utvisad – men knivmördade i stället en 55-årig mor och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås.

Rakhmat Akilov, 39 år från Uzbekistan, fick inte sin asylansökan beviljad, togs inte i förvar, blev inte utvisad, gick under jorden – och körde ihjäl fyra personer och skadade 15 på Drottninggatan i Stockholm.

Skall det behöva hända igen?

Rakhmat Akilov är nu på sannolika skäl anhållen och misstänkt för terroristbrott genom mord i Stockholm den 7 april. Enligt uppgifter i Expressen och Aftonbladet har han erkänt och uppges vara nöjd med vad han lyckades åstadkomma. Att Akilov snabbt kunde gripas levande förtjänar uppskattning, och respekt från oss medborgare till polismakten. Vetskapen att det som hände inte borde ha kunnat hända väcker dock frågor och dämpar glädjen över en till synes triumfatorisk polisinsats.

ANNONS

Gick under jorden

Den 10 november 2014 ansökte Rakhmat Akilov om asyl, en ansökan som avslogs den 15 juni 2016. Den 29 juni 2016 omhändertog Migrationsverket Rakhmat Akilovs pass och den 15 december avslog migrationsöverdomstolen Akilovs ansökan om prövningstillstånd. I detta läge borde Akilov ha tagits i förvar i väntan på utvisning, i synnerhet som han funnits på polisens och Säpos radar. Så blev det inte, Akilov lämnade inte Sverige frivilligt, han gick i stället under jorden och försvann.

Migrationsverket lämnade utvisningsbeslutet till polisen den 13 februari 2017, och den 27 februari efterlystes Rakhmat Akilov av polisen. Utan resultat. När Akilov grips av polis i Märsta på kvällen den 7 april har han vid 15-tiden samma dag kört ihjäl fyra personer och skadat 15 med sin våldsamma framfart i stulen lastbil i 550 meter på Drottninggatan i Stockholm.

Gick under jorden

Samma underlåtenhet att på goda grunder ta Abraham Ukbagadir i förvar möjliggjorde Ikea-morden i Västerås. Fallen liknar varandra i denna del.

Abraham Ukbagadir, 36 år från Eritrea, ansökte om uppehållstillstånd första gången den 4 november 2013. Han fick avslag den 14 december 2013. Den 30 januari 2014 överlämnas ärendet till polisen, eftersom Ukbagadir gått under jorden.

Den 25 maj 2015 inkommer Abraham Ukbagadir med en ny asylansökan, som också den avslås, den 16 juli 2015. I beslutet står att Ukbagadir omedelbart skall utvisas till Italien, där han redan hade ett uppehållstillstånd.

ANNONS

Eftersom Abraham Ukbagadir gått under jorden vid sitt första avslag fanns det all anledning att ta honom i förvar efter andra avslaget, alldenstund han inte skulle utvisas till sitt hemland utan till Italien. Så skedde inte.

Abraham Ukbagadir får stanna på sin flyktinganläggning i Arboga sedan hans andra ansökan om asyl fått avslag, ett beslut som Ukbagadir inte överklagar. 25 dagar senare, den 10 augusti, kallas han till Migrationsverket i Västerås och får då besked om att han omedelbart skall utvisas. Han får biljetter till dagen därpå för sin resa från sitt boende i Arboga till Åby utanför Uppsala, där Migrationsverket skall handha hans omedelbara utvisning. Med biljetter i hand och utan att ha tagits i förvar kan Ukbagadir lämna Migrationsverket i Västerås som en fri man.

Abraham Ukbagadir känner sig arg och kränkt och bestämmer sig för att hämnas. Han tar sig till Ikea, tillgriper kniv och sticker ner en 55-årig mor och hennes 27-årige son. "Dom såg svenska ut", uppgav gärningsmannen i Västmanlands Tingsrätt, som dömde Ukbagadir till livstids fängelse och utvisning, en dom som Hovrätten bekräftade.

Resurserna måste öka

I dag har polisen i Stockholm 3 000 ärenden där människor fått avslag på sin asylansökan och gått under jorden. I övriga Sverige finns ytterligare 10 000 ärenden av detta slag. Totalt beräknas, enligt Migrationsverket, upp emot 50 000 människor, som får avslag på sin asylansökan, gå under jorden fram till 2021.

ANNONS

Om det som hände på Ikea i Västerås i augusti 2015 och det som hände i Stockholm i fredags i förra veckan inte skall hända igen – då måste resurserna för omhändertagande och avvisning kraftigt förstärkas. Många fler än i dag måste kunna tas i förvar i väntan på utvisning. Detta utöver den morot som återvändarbidraget utgör. Vår generösa attityd mot illegala immigranter (fri tandvård, fri sjukvård och fria mediciner, i vissa kommuner även försörjningsstöd) kanske också måste stramas åt.

Generös hjälp

Den som fått sin asylansökan beviljad skall tas om hand på bästa sätt och få generös hjälp att integreras i det svenska samhället. Den som saknar skyddsskäl och fått avslag på sin asylansökan måste lämna landet. Ibland måste det ske med tvångsåtgärder.

Det som hände på Ikea i Västerås och på Drottninggatan i Stockholm får inte hända igen.

Karl Beijbom

publicist och bokförläggare

ANNONS