Vi vill se riktade sanktioner på EU och FN-nivå mot de nyckelpersoner inom det iranska ledarskiktet som bär ansvaret våldet och dödandet. De religiösa mullorna tar folkets pengar och det är inte ovanligt att deras barn och barnbarn lever lyxliv i USA och Europa. Det måste få ett stopp, skriver debattörerna.
Vi vill se riktade sanktioner på EU och FN-nivå mot de nyckelpersoner inom det iranska ledarskiktet som bär ansvaret våldet och dödandet. De religiösa mullorna tar folkets pengar och det är inte ovanligt att deras barn och barnbarn lever lyxliv i USA och Europa. Det måste få ett stopp, skriver debattörerna. Bild: AP Källa TT NYHETSBYRÅN

Att posera med en iransk minister är att legitimera regimen

Vittnesmål om den iranska regimens hänsynslösa våld och massarresteringar sprids över världen. Det är inte tid att ge legitimitet åt det iranska styret såsom utrikesminister Ann Linde gjorde när hon poserade med den iranska utrikesministern vid sitt besök i New York nyligen. Regeringen måste vidta åtgärder för att sätta press på Iran, skriver Nooshi Dagostar och Håkan Svenneling, Vänsterpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Jina Amini blev bara 22 år. Hon mördades brutalt av den iranska regimen. Hennes brott; lite av håret syntes utanför slöjan när moralpolisen stoppade henne på gatan. Nika Shakarami och Sarina Esmailzadeh blev bara 16 år gamla. De mördades av samma regim efter att ha deltagit i de protester som svept över landet efter Jina Aminis död. Deras brott: De ville leva sina liv i frihet och de ville att den korruption och fattigdom som orsakats av ayatollornas styre ska få ett slut.

De senaste veckorna har modiga kvinnor och män gett sig ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot det auktoritära och fundamentalistiska styret. Studenter sittstrejkar på universiteten, butiker håller stängt, kvinnor tar av sig slöjan och klipper av sig sitt hår i protest, skolflickor ger Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei fingret. Med fara för sina egna liv kämpar de för sin frihet.

ANNONS

Videor sprids

Den iranska regimen har svarat med massarresteringar och hänsynslöst våld. Långt över hundra människor har dödats under de pågående protesterna, bland dem finns flera barn. Internet har stängts ner för att omvärlden inte ska kunna ta del av vad som händer. Men trots att den iranska regimen gör sitt bästa för att försöka tysta ner protesterna sprids vittnesmål och videor över världen.

Dessa vittnesmål sprids för att omvärlden ska ta del av dem och agera. Vi har ett ansvar, Sverige kan inte passivt se på medan frihetskämpar mördas av en fundamentalistisk diktatur. Därför kräver Vänsterpartiet att regeringen vidtar åtgärder för att sätta press på Iran.

Det är inte tid att ge legitimitet åt det iranska styret såsom utrikesminister Ann Linde gjorde när hon poserade med den iranska utrikesministern vid sitt besök i New York nyligen. Regeringen måste kalla upp Irans ambassadör i Sverige, Ahmad Masoumifar, till Utrikesdepartementet för att markera Sveriges starka ogillande. Dissidenter som söker skydd i Sverige måste få det.

Vi vill se riktade sanktioner på EU och FN-nivå mot de nyckelpersoner inom det iranska ledarskiktet som bär ansvaret våldet och dödandet

Sverige behöver även verka för att såväl EU som FN ska sätta press på Iran. Nästa vecka möts EU:s utrikesministrar i Bryssel. Sverige måste tillsammans med andra länder agera för kraftfulla markeringar mot den iranska regimen. Vi vill se riktade sanktioner på EU och FN-nivå mot de nyckelpersoner inom det iranska ledarskiktet som bär ansvaret våldet och dödandet. De religiösa mullorna tar folkets pengar och det är inte ovanligt att deras barn och barnbarn lever lyxliv i USA och Europa. Det måste få ett stopp. En stark reaktion från omvärlden tillsammans med folkets starka protester kan bli det som ger demokrati- och frihetskämparna andrum och pressar tillbaka regimens besinningslösa repression.

ANNONS

Viktig roll

Det iranska ledarskiktet behöver också inse att de en dag kommer att straffas för de brott de begår mot befolkningen. Där har länder som Sverige en viktig roll att fylla. I juli i år dömde svensk domstol en iransk man till livstid fängelse för mord och folkrättsbrott. Han hade deltagit i de fruktansvärda massavrättningarna av iranska politiska fångar på 80-talet. Det finns en möjlighet för länder som Sverige att utreda och lagföra brott, oavsett var de är begångna eller vilken nationalitet som gärningsmannen eller målsäganden har. Den möjligheten ska vi använda. Även dagens övergrepp ska en dag straffas.

Ayatollornas regim har plågat befolkningen i Iran i över 40 år. Korruptionen genomsyrar hela statsapparaten och fattigdomen har brett ut sig i takt med att även priset på basvaror såsom bröd har rusat i höjden. Samtidigt har diktaturen systematiskt brutit mot mänskliga rättigheter i sitt förtryck av befolkningen.

Aldrig acceptera

De modiga människor som protesterar i Iran måste få omvärldens stöd. Ingen kvinna ska behöva mördas på grund av vilka kläder hon har på sig eller hur hon bär dem. Det kan aldrig vara ett brott att skratta eller sjunga offentligt. Vänsterpartiet kommer aldrig acceptera den fundamentalistiska regimen i Iran. Vi står tillsammans med det iranska folket som kämpar för sin frihet. De har väntat alltför länge på att regimen ska falla. Den väntan behöver äntligen får ett slut. Jina, Nika och Sarinas död ska inte vara förgäves.

ANNONS

Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet

Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson Vänsterpartiet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS