Regeringsförklaringens punkter om skolan innebär att det är fortsatt fritt fram för skolkoncernerna att växa på de kommunala lärarnas och elevernas bekostnad och med Kristersson och Edholm som högsta ansvariga för skolpolitiken får koncernägarna direktkanaler in i regeringskansliet, skriver debattörerna.
Regeringsförklaringens punkter om skolan innebär att det är fortsatt fritt fram för skolkoncernerna att växa på de kommunala lärarnas och elevernas bekostnad och med Kristersson och Edholm som högsta ansvariga för skolpolitiken får koncernägarna direktkanaler in i regeringskansliet, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Att politiken sitter i skollobbyns knä har aldrig visats upp tydligare

När statsminister Ulf Kristersson (M) läste upp regeringsförklaringen och meddelade att Lotta Edholm (L) blir ny skolminister hördes nog en lättnadens suck från landets skolägare. Nu har koncernägarna direktkanaler in i regeringskansliet och kan fortsätta att växa på de kommunala lärarnas och elevernas bekostnad, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner, Tankesmedjan Balans.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I valrörelsen handlade mycket av debatten om skolan om de stora skolkoncernernas expansion, deras möjligheter att ta ut vinst och vilka konsekvenser expansionen får för elever och lärare i de kommunala skolorna. När statsminister Ulf Kristersson (M) läste upp regeringsförklaringen och meddelade att Lotta Edholm (L) blir ny skolminister hördes nog en lättnadens suck från landets skolägare. Regeringsförklaringens punkter om skolan innebär att det är fortsatt fritt fram för skolkoncernerna att växa på de kommunala lärarnas och elevernas bekostnad och med Kristersson och Edholm som högsta ansvariga för skolpolitiken får koncernägarna direktkanaler in i regeringskansliet.

Det finns nämligen mycket nära band mellan före detta politiker som äger skolkoncernerna och nuvarande politiker som bestämmer vilka lagar som ska gälla för koncernernas expansion samt vilka möjlighet de ska ha att ta ut vinst. Som kitt mellan de här grupperna jobbar många före detta politiker som lobbyister. Enligt forskaren Anna Tyllström finns det skäl att tro att det är den här lobbyismen som gjort att politiker inte följt väljarnas önskan att stoppa möjligheten till utdelning av vinst i skolan.

ANNONS
Bild: Stefan Jensen

Tog fram lagstiftningen

Skolkoncernen Watma driver skolorna Nordic International School och Fria Läroverken. Watma ägs till hundra procent av Anders Hultin, före detta hög moderat regeringstjänsteman som var med och tog fram lagstiftningen för friskolereformen. Enligt Watmas årsredovisning innebär förslag om lägre skolpeng en risk för bolaget, men hög politisk kompetens i styrelsen ska minimera den risken. I styrelsen för Watma sitter Göran Thorstensson som äger ett sommarhus ihop med Ulf Kristersson och som är gammal kollega och vän till Kristerssons fru. I juni röstade riksdagen ner dåvarande regeringens förslag på sänkt skolpeng för friskolor och risken för minskad vinst för Watma försvann.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bijan Fahimi, före detta folkpartistisk riksdagsman, är VD för och storägare i den börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen. Lotta Edholm satt i Tellusgruppens styrelse fram till att hon blev skolminister. Hon ägde även en aktiepost i bolaget som nu är såld. Edholm jobbade samtidigt på lobbyfirman Tenelius Holm som enligt bolagets hemsida erbjuder företag inom välfärden “bedömning av förutsättningar att konkurrera framgångsrikt i upphandlingar eller i valfrihetssystem, stöd i dialogen med tjänstemän och politiska beslutsfattare och bistånd i påverkansarbetet om villkor, regler eller lagar behöver ändras”.

I en intervju med DN berättade Emilsson att han brukar skicka SMS till Kristersson när han varit duktig

Men det här är inte de enda kontakterna mellan före detta politiker som äger skolkoncerner och nuvarande politiker. Peje Emilsson var med och tog fram friskolereformen tillsammans med Anders Hultin. Emilsson äger både skolkoncernen Kunskapsskolan och lobbyföretaget Kreab. I en intervju med DN berättade Emilsson att han brukar skicka SMS till Kristersson när han varit duktig. Skolkoncernen Raoul Wallenbergskolan ägs av Per Egon Johansson, före detta kristdemokratisk politiker. I Barbara Bergströms bok Tough love beskrivs Johansson som en person som “behållit sina politiska tentakler, både nationellt och kommunalt”.

ANNONS

Flera hundra

Det finns fler exempel på skolkoncerner med politiska kopplingar. Aprenderes huvudägare är en fortfarande aktiv politiker för Liberalerna, Viljaskolan ägs av två före detta socialdemokratiska politiker och Cedergrenska startades när tre skolor med koppling till moderatpolitiker slogs ihop till en koncern. Att nämna alla före detta politiker som numer jobbar som lobbyister är dock inte möjligt då de är flera hundra till antalet.

En rimlig invändning mot vårt resonemang är att det är bra att politiker har kompetens inom de områden de ansvarar för. En del debattörer tycks mena att styrelseuppdrag, aktieposter och personliga kontakter utgör sådan kompetens. Vi håller med om att kompetens är bra. Hur vore det om fler politiker tog arbete i skolan för att samla erfarenheter och perspektiv, i stället för att nöja sig med ekonomiska intressen?

Uppenbara kopplingar

“Vi välkomnar många av de förslag som står i Tidöavtalet och ser fram emot att de utreds och genomförs. Många av de förslag AcadeMedia tagit fram genom åren finns med här“ skrev landets största skolkoncern i ett pressmeddelande efter att uppgörelsen mellan regeringen och Sverigedemokraterna blev klar.

Det är troligt att skolkoncernerna nu drar slutsatsen att kampen om elevernas skolpeng är vunnen. Vi tror snarare att de allt mer uppenbara kopplingarna mellan ägare och beslutsfattare kommer att bli marknadsskolans fall.

ANNONS

Lärarna vill inte ha det här systemet. Väljarna vill inte ha det här systemet. Systemet lever endast vidare tack vare intensivt lobbyarbete.

Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans

Åsa Plesner, Tankesmedjan Balans

ANNONS